Lilla Sherlock 2023: Kreativitetspriset

Lilla Sherlockpriset är Svenska Deckarfestivalens novelltävling för Medelpads högstadieelever. I år kom 97 bidrag in, och kreativitetspriset går till Tal Kamolchanok Wongsiangdang vid Hagaskolan i Sundsvall. Hela novellen kan läsas här.

Black swan av Tal Kamolchanok Wongsiangdang

Idag är en varm dag, kl är 17 på kvällen och Levi är på väg hem. Det är Levi Ervin och han är 25 år gammal. “Vad varmt” sa Levi. Han tar upp sin bilnyckel men innan han ska ha gjort något, ser han en tjej som går framför honom. En tjej som han inte såg från början och nu är hon framför honom utan något ljud.

Fint svart hår och blek hud. Levi stannar och tittar på henne, hon stannar också och vänder sitt huvud men han kan bara se hälften av hennes ansikte. Hon tittar genom Levis ögon och säger ingenting, hon går in i en gångväg mellan byggnaden. Han ser bara hennes hår som glänser när hon gick. Det blåser från baksidan. ’Snygg som en svan’ tänkte han men efter en stund springer han till gångvägen som hon gick in. “Va.. vart är hon?”. Det finns inte gångvägen där, hon är borta.

@Hos Levi 

Levi duschar och kommer in i sitt sovrum. Han lägger sig i sängen, öppnar boken och fortsätter läsa på sidan som han har lämnat.

KNACK KNACK

Någon knackar dörren, Levi ställer sig upp från sängen och frågar “Mamma?”. Levi öppnar dörren och kollar vänster sedan höger, han ser ingenting. Men hans mamma och pappa är inte hemma idag. Vem var det som knackade dörren? “…”. Levi går tillbaka till sin säng och försöker att inte tänka mycket.

Levi lägger sig i sängen igen, han har varit trött hela dagen och nu borde han sova istället för att tänka på några konstiga saker som hände idag.

Mitt i natten. Han vaknar upp för att han hör ett ljud som låter, han kollar runt och ser bara skog och månen som är helt röd. Han försöker lyssna på musiken som låter genom skogen.

DO YOUR THING , DO YOUR THING WITH ME NOW
DO YOUR THING , DO YOUR THING WITH ME NOW
DO YOUR THING , DO YOUR THING WITH ME NOW 

Låten börjar spela, Levi blir rädd och vågar inte gå. Rösten som sjunger är en tjejröst. “Vad händer nu? Varför är jag här i skogen?” sa Levi. Han kollar runt för att hitta vägen ut men det finns inte.

“!!!”, Levi ser någon levande som springer iväg från hans bak. Han ser en svart svanfjäder som lägger på marken vid hans vänstra fot. Han försöker följa efter en levande som sprang förbi honom.

Några vargar ylar samtidigt, ett konstigt ljud låter bakom Levi som någon följer efter honom. Han går snabbare och nu ser han en röd sjö. En tjej står i vattnet. Hennes rygg blöder och några sår på hennes kropp. Hon är naken. Hon vänder sitt huvud och han kan bara se hälften av hennes ansikte men det räcker för Levi. Hon är samma tjej som han träffade. “Är du okej?” frågade Levi. Han vill inte bli rädd på henne, hon ser svag ut. Hon skakar huvudet.

“Kan jag hjälpa dig? Vad har hänt med din rygg?” frågade Levi igen. Hon svarar inte och han kan bara se hennes öga som blöder. Hon grinar som blod. Levi ser det och känner sig dålig när hon grinar och han vet inte varför. Han vill gå till henne, krama och säga ‘Allt kommer bli bättre’. “De hatar mig” sa hon. Han tycker synd om henne men han kan inte röra sin mun, det finns inget ljud. Levi försöker gå till henne men det kan han inte längre.

Ett ljud låter vid hans öron, han öppnar sina ögon och ser sitt sovrum. ‘Var det dröm?’ tänkte han. Levi tar upp sin mobiltelefon och svarar en person som ringer. “Hallå” hälsade Levi.

“Vill du hänga med mig på kvällen i bar efter du har jobbat klart?” frågade en kille. Levi sitter och tänker en liten stund och svarar.

“Ja, vilken bar?” frågade Levi tillbaka.

“VL Bar” sa Levis kompis ett namn på bar.

“Okej, vi ses” sa Levi. Han lägger sin mobil på bordet vid sängen och ställer sig upp för att hans jobb börjar snart. Personen som Levi pratade med var Theo Wixx. De jobbar tillsammans och har känt varandra när de var 14 år gamla i en skola.

@VL Bar 

“Jag hade en konstig dröm. Jag såg dig i drömmen och en tjej” sa Theo. Levi spottar ut vodka från hans mun och börjar fråga sin kompis.

“Hur ser hon ut som!?” frågade Levi.

“Hon är fin tycker jag men hon har blek hud” berättade Theo.

Har hon sår på ryggen?” frågade Levi. Han undrar om det var samma tjejen som han såg igår och drömde om.

”Va? Det vet jag inte” svarade Theo.

“Jag ska gå på toa” sa Levi, och lämnar Theo som håller på att dricka sin favoritdryck. Efter Levi har gått, kommer en tjej till Theo och börjar prata.

“Kan du ge den till Levi?” frågade den tjejen och gav Theo en liten låda. Theo tar det och nickar. Hon ler och går iväg från Theo Wixx.

“Vad är det?” kom Levi och frågade.

“Din, en tjej gav till dig” svarade Theo och gav lådan till Levi.

“Tack men nu ska jag åka hem, hejdå” sa Levi. Theo ler till sin kompis och fortsätter dricka och lyssna på musik.

“Hejdå, vi ses”.

@Hos Levi 

Levi kommer in i sitt hem och sitter på soffan i vardagsrummet. Han lägger lådan på bordet och öppnar. “Shit!” blev Levi rädd. Lådan ramlar på golvet och Levi springer till sitt sovrum. Vet ni varför blev han så rädd? Därför att det fanns en svart svanfjäder in i den.

Levi försöker sova och inte bli rädd för att han inte vill drömma igen. Sedan somnar han och drömmer, men den här drömmen ska ta så lång tid och han kanske inte ska kunna vakna och träffa alla igen.

1800-talet 

Olivia, vad har du gjort med ditt ansikte? Varför är det rött på kinden” frågade Felix sin fru. Han rör Olivias vänstra kind och tittar genom hennes ögon.

“Det var inget” svarade Olivia.

Felix Lee och Olivia Solomon är gift och de bor tillsammans. De båda är 19 år gamla. Alla i byn gillar inte Olivia för att hon har tatuering på sin rygg, det är svart svan tatuering. Tjejer på 1800-talet har inte tatuering, och Olivia vill inte heller ha det.

När Olivia var liten ville hennes mamma och pappa inte ha henne. Olivias mamma lämnade henne med pappa men han hatade också henne, så han lade en tatuering på hennes rygg och lämnade henne på gatan.

“Mobbar de dig igen?” frågade Felix. Hon svarar inte och skakar huvudet. Felix kramar sin fru och säger, “Jag är alltid här”. Olivia börjar grina och krama Felix.

“Jag fattar inte, varför hatar de mig så mycket. Jag har inte gjort något”. Felix pussar henne på läppar och torkar hennes tårar.

Det är en vanlig dag och Olivia är ute och vattnar blommorna. En av hennes rosor blir svart, hon tar upp denna rosan och kollar. ‘Svart rosa?’ tänkte Olivia.

Några kommer från hennes baksida och börjar dra hennes hår, Olivia blir rädd. “Har du stulit mitt halsband!?” frågade en tjej Olivia. Hon skakar huvudet och svarar.

“Nej, det har jag inte”.

“Men tjuven såg ut som dig, du stal mitt halsband!” sa tjejen och började slå Olivia. “Jag har inte gjort något, snälla” sa Olivia.

Tjejen som mobbar Olivia heter Alma Romon och hon har sagt till alla att Olivia har tagit hennes halsband. Alla i byn hatar Olivia från början men när de har hört så, börjar de hata Olivia mer och mer.

Några personer som kom med Alma börjar slå och mobba Olivia. Hon gråter och ber, “Jag har inte gjort något, snälla. Det gör jätteont” sa Olivia.

“Va, Olivia stal saken från Alma?” frågade Felix.

“De sa det, jag vet inte riktigt” svarade Leo Nolan 

“Vart är hon?”

“I det öde huset vid berg, du vet vart det ligger?” frågade Leo.

Ja”.

Felix springer till det öde huset som sin kompis sa. Han tittar runt huset och det finns ett rum som är låst. Felix snackar dörren och frågar, “Hallå?”. Han tjuvlyssnar och hör en röst som låter in i rummet.

“Felix..! Är det du?” frågade Olivia. Hennes röst låter som att hon gråter och mår jättedåligt.

“Ja” svarade han. Felix börjar rycka på dörren.

Nu är dörren öppen, Olivia sitter på golvet och är fastbunden med kedja runt foten. Felix går till henne och kramar, hon kramar också honom och grinar.

“Jag vill inte vara här, hjälp mig” sa Olivia.

“Vad har hänt?” frågade Felix.

“De mobbade mig och förtal mig” berättade Olivia

Allt kommer bli bättre, jag ska hjälpa dig” sa Felix och pussade hennes panna.

“Jag vill inte dö så. De försökte mörda mig”. Olivia är säker och hon är jätterädd att hon inte ska kunna gå härifrån. Hon vill inte dö här, hon är bara 19 år.

“Vi kan inte veta vad som ska hända imorgon eller i framtiden men du kommer alltid vara min fru och jag kommer aldrig lämna dig” sa Felix.

“Kan du lova med mig att du inte ska gå iväg från mig?” frågade Olivia och tårar på kinder.

“Jag lovar dig. Jag älskar dig, min svan

Nästa dagen 

Olivia sitter fortfarande på golvet och är fastbunden med kedja. Hon tittar runt rummet och kramar sig själv. Såret på ryggen gör jätteont och hon är sjuk. Olivia vet inte vad som har hänt och varför hatar de henne så mycket.

Är det bara för att hon har en tatuering? 

“Felix?” frågade Olivia när hon hörde någon som gick runt. Hon tror att det är Felix men det är inte alls.

Dörren öppnar och hon kan se någon som kommer. “Hej” hälsade Leo Nolan. “Du..”

“Ja, det är jag” svarade Leo och log. Leo går närma sig henne och sitter på knän.

“Vad ska du göra..?” frågade Olivia och hennes röst skakade. Han rör hennes axel och tittar på henne med den ögonen som vill äta upp henne.

“Någonting” svarade Leo. Han drar av hennes kläder och lägger handen på hennes mun för att hon inte ska skrika.

Det är Olivias sista mening och efter några minuter ska hon inte kunna prata eller se hennes man igen.

Varför händer det med henne? Hon vill bara bli glad.

@Hos Felix och Olivia 

“Felix!!” ropade någon.

“Vad? Vad händer?” frågade Felix.

“Din fru.. Olivia är död

“Va!? Vart är hon just nu?” frågade Felix. Hans hjärta slår, Felix Lee hoppas att det bara är en skoj.

Men det är inte.

“Olivia!”. Felix springer till hennes kropp som ligger på marken. Det är ett lik och hon dog. “Snälla vakna” sa Felix. Han kramar henne och börjar gråta. Felix tar av sin tröja som lägger den på hennes kropp för att hon är naken.

Det var Leo..” svarade Alma. Ja, hon hatar Olivia men har aldrig tänkt att döda henne.

“Leo!”. Felix blir arg och går till Leo som står still. “Varför gjorde du det!? Hon är min fru” frågade Felix och tårar på kinder.

“Förlåt..” sa Leo. Han tittar ner och vågar inte svara Felix. Blodet på handen visar att han är mördaren.

“Du har gjort en värsta äcklig sak. Har du våldtagit henne?” frågade Felix. “Ja” svarade Leo. Felix slår sin kompis på kinden och börjar bråka.

Allt blev inte bättre som Felix sa. Leo är den enda kompis som Felix har och han litar på sin kompis men Leo har gjort så. Ledsen, detta ord i Felix hjärta.

Han löser sin fru och sin bästa kompis. Efter Leo har våldtagit Olivia och dödat henne, sedan lämnade liket i en sjö.

Nu har Levi Ervin förstått allting som hade hänt i hans förra livet.

“Jag saknar dig Felix Lee”. En tjejröst säger vid hans öron. “Snälla vakna och fortsätta leva”.

Levi Ervin vaknar från sin dröm. Solen lyser och han kollar runt och andas in. “Olivia..”.

En vit svanfjäder ligger på hans säng och det betyder att hon har gått till himlen efter 200 år som hon har väntat på honom. Nu har hon visat sig till honom, Olivia vill bara att Levi ska veta vem hon är och vad som hade hänt. För att de hade lovat.

“Jag kommer aldrig glömma dig, min svan”. Han tar upp den vit fjädern och pussar på den.

3 år sedan 

“Idag kommer en nyanställd” sa Theo Wixx. Levi nickar men bryr sig inte så mycket om det.

Någon snackar dörren och öppnar. ”Hej, jag är ny här” sa en tjej. Levi tittar och ska säga hej men han vill inte göra det längre när han ser hennes ansikte.

“Ursäkta mig, jag tror att jag har sett dig någonstans” berättade Levi.

“Jag vet inte heller. Jag tror inte att jag har sett dig någonstans” sa hon och log. Det är inte ett läskigt leende. Hon ser glad ut, inte som i drömmen.

“Levi Ervin heter jag” sa Levi och log. De skakar handen, tjejen ler och säger. “ Olivia Solomon heter jag 🙂 ”.


Läs mer om Lilla Sherlockpriset och läs även tidigare års vinnarnoveller.


Intresserad av att anmäla en högstadieelev eller klass till 2024 års tävling? Kontakta lillasherlockpriset AT svenskadeckarfestivalen.se för information.