SvDF23: Kalle Löfqvist

Till deckarfestivalens mysdeckarlördag kommer Kalle Löfqvist och Albin Larsson, den senare herrekiperingsinnehavare i humordeckaren Ett avklippt finger och en näsa i blöt.

Kalle Löfqvist är Lundabo och har tidigare skrivit manus för bland annat tv-programmet Snacka om nyheter. Han har under många år även varit aktiv i Lundakarnevalen samt skrivit texter till olika spex och revyer. Den hyllade debutboken En djupfryst man i gula byxor fångade lyssnarna och läsarna.

Morden i Lund heter bokserien och i den första träffar vi Oskar Stenvall, en man utan ambitioner. När studiekamraterna gjorde karriär och skaffade familj blev han kvar på sin lilla resebyrå på en mörk innergård i Lund. Där för han  en stillsam tillvaro. Men allt förändras i ett slag när hans excentriske granne, herr Larsson, utsätts för ett mordförsök  i sin herrekipering. Och än värre blir det när Oskar hittar en livlös man i gula byxor i sin gamla Volvo PV. Detta blir upptakten till en galen road trip för Oskar, hans praoelev Hanna från Arlöv och herr Larsson. En resa som inkluderar allt från ett besök hos Otto von Bismarcks  sonson, till knarksmuggling i Amsterdam. Hela tiden har trion den nitiske polisen Bruno och hans fru, journalisten Malin, i hasorna.

I bok nummer två som nu är aktuell, Ett avklippt finger och en näsa i blöt, rasslar det en eftermiddag till i faxen inne på kontoret hos herrekiperingsinnehavare Albin Larsson. Faxet visar sig vara ett rop på hjälp, till synes författat av hans tidigare dambekant, tantsnuskförfattaren Gunnel Ahlström. Hon har uppenbarligen gått under jorden efter misstankar om att hon är involverad i bokförläggaren Fiona Bertilssons försvinnande. Fiona sågs senast lämna sitt sommarhus på Österlen på väg mot stranden, iklädd endast en badrock, för att sedan aldrig återvända. Vad få känner till är att Fiona även är ledare för ett kriminellt nätverk som ägnar sig åt utpressning och handel med LSD. Herr Larsson tar inga onödiga risker och involverar genast sin tidigare partner in crime, Oskar Stenvall. Tillsammans börjar de nysta upp härvan som försatt den udda Gunnel i trubbel. Men de måste vara försiktiga. Ingen, särskilt inte polisen, får veta att de är inblandade.

Utgivna böcker:

  • 2023 Ett avklippt finger och en näsa i blöt
  • 2022 En djupfryst man i gula byxor

Länkar: