SvDF23: Karin Färnlöf Clarin

Norrland, Östersund, fjällen, mord. Finns det något bättre i bokväg? Det tycker inte Karin Färnlöf Clarin som kliver in genom Norrlandsfönstret och presenterar sin aktuella bok Kroppen i Issjödalen på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Till deckarfestivalens Norrlandsfönster kommer Karin Färnlöf Clarin som bor och arbetar i Kungsbacka, men bär på en livslång kärlek till fjällen. Efter många år som chef, konsult och projektledare bestämde hon sig 2019 för att satsa fullt ut på skrivandet. Hennes debutbok Fjällmordet (2021) blev första delen i serien Gällivaremorden.

Nu finns tre böcker i handeln. Historierna kretsar kring kriminalassistent Markus Ljunggren och hans kollegor vid Gällivarepolisen: Kommissarie Sven Pettersson och kriminaltekniker Stina Vestlund. De får ta hand om ett antal olika dödsfall som drabbar det lilla samhället i norr. Böckerna vänder sig till alla som fascineras av psykologiska deckare och människors drivkrafter, och lite extra till dem som älskar, eller är nyfiken på Norrbotten och dess fjällvärld.

Idéen till böckerna fick Karin under en bilresa sommaren 2019. Radion sände Sommar i P1 och sportjournalisten Erik Niva berättade om sin uppväxt i Malmberget. Det var bara en liten del av Eriks sommarprat, men hos Karin stannade berättelsen kvar. Samtidigt hade hon en annan idé i bakhuvudet från många års vandringar i den svenska fjällvärlden. En ensam vandrare kommer till en öde fjällstuga och hittar en död kropp…

Våren 2023 släpptes Kroppen i Issjödalen, del tre i bokserien. Livet har tagit Markus till Östersund. Han är hemmapappa, men jobbar extra på Östersundspolisen. En söndag förmiddag kommer ett samtal från Oliver Batistella. Oliver är orolig för sin flickvän Petra, som är försvunnen. Ett dygn senare hittas Petras döda kropp långt uppe på fjället. Snart anmäls även Petras chef, Sabina, försvunnen. Petra och Sabina jobbade båda i den lilla grannkommunen Skogby. Utredningen vindlar sig från Stockholms innerstad till Stora Sjöfallet och även röster från historien gör sig hörda.

Utgivna böcker:

  • 2023 Kroppen i Issjödalen
  • 2022 Släckta liv
  • 2021 Fjällmordet
  • 2014 Livsledarskap: en handbok i utvecklande samarbete (fackbok)

Länkar: