Recension: De extrema av Luciane Andrev

Luciane Andrev är en pseudonym för en person som sägs ha mycket stor insyn i affärsvärlden och den politiska arenan. Vem författaren är, är belagd med stor sekretess men det hindrar inte att bok nummer två, De extrema, nu är ute, med handling kring de två dominerande extremisthoten: främlingsfientlig högerextremism och islamistisk jihadism.

Men först några ord om första boken i trilogin, Utan gränser (2022). Där introduceras författarens version av hjältar som James Bond, Jason Bourne eller varför inte Carl Hamilton; den drygt trettioåriga svenska officeren Olga Astrid Lebedova Josefsson, ibland kallad Älvan, ett av Sveriges viktigaste vapen mot landets fiender, en huvudperson som genomfört många extremt farliga operationer på olika håll i världen. En annan återkommande huvudperson är David Hermelin, en av landets främsta grävande journalister, som dessutom är förmögen och har en adlig bakgrund, fakta som han inte gärna delar med sig av. Mellan dessa två finns en attraktion med förhinder; om de skulle bli ett par i offentligheten skulle det kunna bli allt för farligt för David, inte minst eftersom han också har två barn från en tidigare relation, och det är risker som Olga menar att de inte kan ta. Det är en personlig historia i berättelser som annars präglas av mer storpolitiska hot i samtiden. En del som genomgående imponerar är den skickliga föreningen av verkliga personer, händelser och andra fenomen med en spännande fiktion.

En av Sveriges mest framgångsrika finansmän utsätts för ett brutalt rån som snart visar sig vara en skenmanöver. I själva verket är dådet en hämndaktion utförd av oligarken Ivan Fedchenkov. Vad Fedchenkov inte vet är att den svenska militära underrättelsetjänsten har placerat sitt mest strategiska vapen för att följa hans aktiviteter, Olga är infiltratör i hans organisation som på olika sätt hotar svensk säkerhet. David Hermelin försöker ge upprättelse åt en rysk kollega som blivit mördad. Snart är också han indragen i detta storpolitiska spel. Vi får möta en värld av korruption, krig och kriminalitet, där näringsliv, den politiska makten och media samverkar mer än vad vi tror.

I inledningen av årets bok, De extrema, får vi möta Hassan Elahan och hans familj, flyktingar från Syrien, som finns i ett litet flyktingboende på Hisingen i Göteborg. Familjen är samlad runt köksbordet och äldsta dottern Nida högläser för resten av familjen ur Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta, de har redan avverkat flera av hennes böcker för att närma sig språket och det nya landet. Han går ner med en soppåse när huset utsätts för ett bombattentat. Han dör.

När vi först får återse Olga är hon ute på en mycket tidig löprunda i centrala Stockholm när en man överfaller henne, tänker våldta henne. Det visar sig inte vara någon bra idé av honom. Att Olga lever är det mycket få som känner till, bland dem hennes rekryterare och mentor, Anders Johansson, numera statssekreterare på Försvarsdepartementet, som också sannolikt är ensam om att veta allt om vem hon egentligen är och allt om vad hon gjort. Han tycker att hon behöver ta det lugnt ett tag, rehabilitera sig från sina skador, och har sett till att hon nu har en plats på NCT, Nationellt centrum för terrorhotbedömning, ett samarbete mellan olika myndigheter som har sina lokaler i polishuset i Solna.

Hon är också upprörd över attentatet på Hisingen, det är ett misslyckande att det kunde ske, det fanns information om den sannolika förövaren, Tor Nelin, en lokal nazistledare, men kollegerna i Göteborg hade inte agerat. Hon åker dit, primärt för att träffa och stötta familjen Elahan, men passar också på att skälla ut de inkompetenta kollegerna på ett mycket läsvärt sätt.

Som en protest mot växande motsättningar, hat och hot av olika slag, går ungdomsorganisationer inom olika religioner samman för att förbereda en stor manifestation; ett fackeltåg som ska förena Stockholms centrala delar och snart har fler än femtiotusen deltagare anmält sig, de flesta ungdomar. Det finns underrättelser om ett terrorhot mot manifestationen.

Vi får följa olika grupperingars och människors förberedelser för terrorattentat. Olga tar det naturligtvis inte lugnt, sköter inte sin rehabilitering, i stället blir hon återigen infiltratör, går in i en av de högerextrema organisationerna.

Det blir en spännande läsresa och en imponerande del är olika skildringar av radikalisering, hur något otänkbart successivt kan normaliseras, något som vi har gott om exempel på i samtiden.

Ibland blir det här alltför svartvitt men det ingår delvis i konceptet och det finns ändå en del inslag av den reella verklighetens gråskalor. Det som kan irritera mer är att författaren då och då känner ett behov av att förklara saker för oss läsare, i stället för att gestalta, vilket tar ner läsglädjen en smula.

I vilket fall som helst ska det bli spännande att så småningom får reda på hur trilogin kommer att avslutas.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: De extrema
  • Författare: Luciane Andrev
  • Utgivningsdag: 2023-11-07
  • Förlag: Ordfront
  • Antal sidor: 370

Länkar:

  • Svenska Deckarfestivalen presenterar Luciane Andrev