SvDF23: Sara Strömberg

Första boken blev bästa debutantdeckaren, andra boken blev årets bästa. Nu är Sara Strömbergs tredje bok Skinn klar och i butikerna. Är den lika bra som de två första? Hur som helst möter du Sara i Sundsvall på Svenska Deckarfestivalen 2023 om du har biljett och tar dig till Sundsvalls teater 15-18 november.

I augusti 2021 succédebuterade Sara Strömberg som spänningsförfattare för vuxna med Sly som utsågs till årets bästa debut av Svenska Deckarakademin. Uppföljaren Skred utsågs av akademin till årets bästa svenska kriminalroman 2022. Så hennes start inom genren är svåröverträffad. Nu finns också tredje delen i hennes serie ute, Skinn. Men hon har kommit ut med annat tidigare. Redan 2008 kom första barnboken om Birger, det lilla Storsjöodjuret, en serie som hon skapar tillsamman med maken och illustratören Anders Nilsson. Och skrivande har ”alltid” varit en central del i hennes liv, bland annat som mångårig journalist i Östersund.

Sara Strömberg är född 1975 i Sävar i Västerbotten där hon också tillbringade sina första år innan familjen 1989 flyttade till Krokom i Jämtland. Tidigt blev hon intresserad av ordens kraft och uppskattade bland annat poesi redan som barn. Då som nu var hon en riktig bokslukare, Maria Gripes böcker liksom Enid Blytons Fem-böcker och Martha Sandwall-Bergströms serie om Kulla Gulla tillhörde favoriterna.

Sara Strömberg har en fil.kand. i litteraturvetenskap och är utbildad gymnasielärare, men har aldrig utövat yrket utan arbetat närmare tjugo år som journalist och kulturredaktör i Östersund. Hon kom in branschen när hon vann en reportagetävling i resemagasinet Vagabond och har älskat sitt jobb ända sedan dess. Men för några år sedan tog hon ett djärvt beslut: dags för ett års tjänstledighet för studier på Pennspetsen, en skrivarlinje med fokus på eget projekt i Bollnäs. Och hennes eget projekt var just det som skulle bli kriminalromanen Sly. I den ville hon utforska glesbygdens villkor och glesbygdens människor och då är Åre en bra miljö med de enorma kontrasterna mellan Åre by och omkringliggande byar.

– Många läsare har säkert semestrat i turistmagneten Åre, men jag vill få dem att upptäcka byarna runtomkring som i vissa fall saknar internetuppkoppling, telefontäckning och basal samhällsservice. Jag ville synliggöra glesbygdsmänniskornas verklighet och bortglömda platsers skönhet. Men framför allt vill jag naturligtvis underhålla läsarna med en spännande historia, säger hon.

Titeln Sly var allt annat än en slump, det är en symbol för glesbygdens människor. Sly växer ofta på övergivna platser, man vill röja eftersom den inte anses vacker, men det går inte att döda den. – Den kommer tillbaka och den har en otrolig livskraft, resonerar Sara.

Det är många glesbygdsmänniskor som växer fram i böckerna och framför allt huvudpersonen Vera Bergström; en kvinna på väg mot sextio som alltid bott i området, som länge jobbat som journalist i Åre kommun men fått sparken när lokalredaktionerna slopades. Hon bor ovanpå den nedlagda tågstationen i Ånn (där författaren själv har bott). Hon är en kantig människa, ensam, ingen man och inga barn, ofta ledsen men i kärnan finns också en obändig styrka. Hon är motsatsen till storstadsmänniskans sönderstressade livspussel. Hon går i stället sönder av att ha alldeles för litet att göra.

– Jag tycker att det finns något vackert i alla skavanker, det är rätt tröttsamt med dagens ytlighet där alla ska visa upp sina perfekta liv. Alla har vi ju saker vi brottas med fajtas med och skavankerna förenar oss. Dessutom tycker jag att kvinnor i den åldern som säger vad de tycker är de mest intressanta människorna.

Saras böcker har fått ett fantastiskt mottagande av recensenter och läsare, fina priser och de har också sålts till andra länder. – Jag har fått många fina omdömen och är jätteglad för det. Det känns väldigt omtumlande faktiskt. Jag har fått en flygande start.

Nu har Sara Strömberg kommit ut med sammanlagt tre böcker med Vera Bergström i huvudrollen. I Skinn (2023) piskar vinterstormen upp minnen. För tjugoåtta år sedan skakades den lilla fjällbyn Storlien vid norska gränsen av ett chockerande våldsbrott. En pappa och två barn mördades i sitt hem samtidigt som mamman försvann utan ett spår. Tragedin kom i folkmun att kallas »Slakten i Storlien« och är fortfarande ett obearbetat trauma i bygden.

När Jämtlandsposten drar i gång en satsning på true crime får lokalreportern Vera Bergström i uppdrag att granska det kalla fallet. Spåren leder från jaktvillor i väglöst land via utsatta storstadsförorter, till polisens myllrande DNA-register, men för varje ny ledtråd som nystas fram tycks utredningen bara bli mer komplex. Samtidigt förs Vera allt djupare in i en människas sadistiska mörker.

Till slut börjar hon ana den fasansfulla sanningen om vad som hände den där ödesdigra natten 1995. Mördaren rörde sig på flera jaktmarker samtidigt – och han är fortfarande farlig.

Länkar: