SvDF23: Skräck för alla pengarna!

Årets deckarfestival bjuder på två skräckseminarier för den som vill nosa på annat än vanlig spänning. Hans-Åke Lilja berättar om Stephen King och Daniel Gustavsson och Mattias Fyhr analyserar den svenska skräcklitteraturens status.

Skräcklitteratur är kanske en något underskattat genre i Sverige. Är inte det något bara barn läser, eftersom vuxna inte låter sig skrämmas av slafs och blod? Kan någon nämna en enda svensk skräckförfattare förutom John Ajvide Lindqvist? Och var går egentligen gränsen mellan blodiga deckare och skräck? Skriver Stephen King bara töntiga övernaturliga böcker eller finns där något spännande för deckarfansen?

Dessa och andra frågor kommer att redas ut när Sveriges största King-expert Hans-Åke Lilja presenterar sin nya bok Stephen King: Inte bara skräck (2023) på ett seminarium på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 16 november. Många känner till den ikoniska skräckförfattaren Stephen King och hans böcker men få vet vem mannen bakom skräcken verkligen är. Vad mer döljer sig bakom författarskapet?

Hans-Åke Lilja har läst Stephen Kings böcker i över 40 år. Han driver sedan 1996 världens största Stephen King-hemsida Lilja’s Library – The World of Stephen King och har tidigare gett ut tre böcker med anknytning till Stephen King varav Varsel i mörkret innehåller en outgiven Stephen King historia och har översatts till 16 språk. Hans-Åke har träffat Stephen King tre gånger, intervjuat honom två gånger och föreläser regelbundet om honom sedan 2017.

I ett annat seminarium samma förmiddag analyserar Daniel Gustavsson och Mattias Fyhr den svenska skräcklitteraturen anno 2023, och drar i historiska trådar för att placera skräck och horror i litteraturlandskapet. Kanske kan det överraska någon att deckare och skräck har mer gemensamt än man tror?

Daniel Gustavsson är bibliotekarie och är känd från radio, poddar och föreläsningar som Skräpkulturbibliotekarien. Han är en folkbildare inom skräp- och populärkultur och hyllar i sin senaste bok Skräck i populärkulturen (2023) allt från sjungande zombier och mördande moussaka, till wrestlers som blir vampyrdräpare och en dansande Frankenstein. En kärleksförklaring till VHS- och kiosklitteraturen, som deckarna tillhörde en gång i tiden, och till de tecknade serierna som fortfarande räknas som litteraturens svarta får.

Mattias Fyhr medverkar (på länk) i samma seminarium som Daniel Gustavsson, och är litteraturvetare inriktad på gotisk litteratur, skräck och annan fantastiklitteratur. Han har skrivit ett antal böcker, bland annat De mörka labyrinterna. Gotiken i litteratur, film, musik och rollspel (2003), som handlar om den gotiska skräcktraditionen från 1700-talet till idag. Han har även skrivit den första svenska boken om skräckförfattaren H P Lovecraft, Död men drömmande. H P Lovecraft och den magiska modernismen (2006). Mattias har varit redaktör för antologier och för tidskriften Minotauren under åren 2000 – 2006. Han är docent i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.

Mattias Fyhrs två stora volymer om svensk skräcklitteratur, Svensk skräcklitteratur band 1 och 2, kom ut 2017 och 2023, ett litteraturhistoriskt verk där det första bandet behandlar svensk skräcklitteratur från medeltiden till mitten av 1800-talet. I band två genomgås svensk skräcklitteratur från mitten av 1800-talet fram till idag. Här lyfter han fram tidigare okända författare och verk, liksom välkända författare vars skräcklitteratur fallit i glömska. Fyhr behandlar också ett antal nutida svenska skräckromaner och boken avslutas med en genomgång av mottagandet av svensk skräcklitteratur i början av 2000-talet.

Torsdag 16 november (Sundsvalls teater):

  • Kl 10.30 Skräcklitteraturens ställning i Sverige. Med Daniel Gustafsson, bibliotekarie och Mattias Fyhr, litteraturvetare.
  • Kl 11.15 King är kungen. Med Hans Åke Lilja, Stephen King-kännare och författare av ny King-bok