SvDF23: Susanne Fellbrink

Susanne Fellbrink har gett ut sex lite mjukare deckare på fyra år, inräknat den sprillans nya Än klingar toner falska som kanske är inspirerad av hennes egen körverksamhet? Det får du veta mer om på Svenska Deckarfestivalen 2023 om du gör som Susanne och kommer dit!

Susanne Fellbrink är född 1966 och hela hennes liv har präglats av berättande, främst genom musik i många olika former men nu också genom längre texter i bokform. I hennes mysthrillers får vi möta hennes alter ego Cilla Fallander; nu finns sex böcker ute i serien. Hela tiden har Susanne verkat med en bas i Sundsvallsregionen där hon också är välkänd som arrangör av mängder av olika sorters event, Sundsvalls svar på Bindefeld om man så vill. Hon är fortfarande bosatt i Sundsvall, gift och har två vuxna söner.

Redan som treåring fanns musiken i centrum av hennes liv, när hon började skolan var det hon som underhöll klasskompisarna på roliga timmen på fredagarna och på gymnasiet kunde hon underhålla fler hundra åskådare på skolans stora vårshow. Väldigt blyg i övrigt älskade hon ändå att finnas i centrum på scenen.

Efter gymnasiet åkte hon till Paris som aupair och för att lära sig franska. På en dansklass blev hon upptäckt av en modellagentur och arbetade med det ett tag, erfarenheter som också dyker upp nu i hennes böcker.

Åter i Sundsvall startade hon olika band, skrev låtar, spelade in demos och gav ut sin första singel på anrika Cupol. Popkarriären tog en paus när barnen kom. Då blev det i stället barnmusik som resulterade i en bok med tillhörande skiva, Dagisboken och Dagisskivan, och även en barnmusikal med tillhörande sånger, Djurpark på villovägar.

Längtan efter att stå på en scen och sjunga igen blev större och större så hon startade en showgrupp som fick namnet Stars 4 U som levererat många shower under många år. Under den här tiden började hon också arbeta allt mer som arrangör av olika typer av event på frilansbas. Det har blivit väldigt många arrangemang genom åren och det är också erfarenheter som hon väver in i sina böcker.

Samtidigt var behovet att skriva egen musik hela tiden stark och till slut spelade hon in sin fullängdsplatta, Tid och Rum (2006). Hon etablerade samma år en egen festlokal i centrala Sundsvall, Våningen, som hon drev under fem år och det blev platsen för ett stort utbud av underhållning, stora shower med Stars 4 U, många kända gästartister och mängder av fester; totalt runt 50 000 gäster under de åren.

Susanne Fellbrink var under flera år en av regeringen utvald ambassadör för kvinnors företagande vilket innebar att hon minst fyra gånger per år ideellt föreläste för företrädesvis unga kvinnor. Hon var under ett par år också ambassadör för 2,6 miljonersklubben där hon hade som uppgift att sprida information för att främja kvinnors hälsa. Hon startade också ett nätverk för att stötta andra kvinnor i musikbranschen, Female singersongwriters och där finns idag närmare 90 kvinnor från hela landet.

2012 släppte hon ett nytt album med Anders Lundström som producent, Vilken Känsla.

Under 2016 startade och drev hon projektet Visa för alla, som gick ut på att lära nyanlända sånger ur vår svenska visskatt för att de under roliga former skulle kunna lära sig det svenska språket. Hon startade även projektet Visa för världen som syftade till att hjälpa nyanlända att få ner sina upplevelser på pränt och tonsätta texterna.

I januari 2018 drog hon igång ett helt nytt projekt, Popitoppkören. En kör där alla kan vara med och där man sjunger låtar på svenska skrivna av Sveriges många duktiga låtskrivare/tonsättare. Susanne gör egna versioner av alla låtarna och leder kören som i nuläget består av tvåhundra kvinnor och en man.

– Det är bland det roligaste jag har gjort under min musikaliska karriär. Att få använda alla mina kunskaper och erfarenheter och förmedla dessa och en massa energi och glädje till så många varje vecka ger mig otroligt mycket glädje och tillfredsställelse tillbaka, säger hon.

Många erfarenheter, möten och personer i musikbranschen har satt djupa spår och Susanne har dem alla samlade inom sig. Men en dag ville de ut. 2020 kom debutdeckaren Än sjunger hon inga sånger som blandar en spännande kriminalhistoria med musikbranschens våndor. På fyra år har det blivit sex Fallander-deckare, inklusive årets nya, Än klingar toner falska. Alla utspelar sig huvudsakligen i Sundsvall och i böckerna finns många välkända lokala miljöer liksom författarens rika erfarenheter sammanflätade i mysthrillers, en cosy crime som redan fångat många läsares hjärta.

Snart får även läsare i andra länder möta Cilla Fallander. Nyligen har Susanne skrivit kontrakt med danska Gyldendal/Wapi som ska översätta minst sex böcker i hennes deckarserie till minst sex olika språk. Det blir i första hand till danska, finska, norska, spanska, polska och ryska.

I årets nya Fallander-bok Än klingar toner falska har Cilla Fallander gått igenom en tuff period och behöver något nytt att fokusera på. När hon får veta att den omtalade danska kören United Voices ska hålla en workshop på den gamla militärön Storholmen utanför Sundsvall, anmäler hon sig. När en av Cillas kurskamrater försvinner spårlöst anar Cilla ett samband med två andra kvinnors tidigare försvinnanden. Spåren leder Cilla hela vägen till den mytomspunna danska ön Anholt där körverksamheten har sitt herresäte. Kan kvinnornas försvinnanden ha koppling till kören?

Cilla märker snart att det är något som inte stämmer med den karismatiska grundaren av kören, Carl Larsen, och fruktar att fler liv står på spel. Kan svaren finnas i öknen som omgärdar kursgården och som enligt myten fungerade som gravplats för både levande och döda skeppsbrutna?

Länkar:

Utgivna böcker:

  • 2023 Än klingar toner falska
  • 2022 Än porlar mörka vatten
  • 2022 Än brinner lågan
  • 2021 Än klämtar klockan
  • 2020 Än klappar hjärtat
  • 2020 Än sjunger hon inga sånger