Lyxfika och mysdeckare

Lördag 18 november blir det deckarfika på Hotel Knaust när fyra av Sveriges främsta mys-, mjuk- och humordeckarförfattare möter publiken. Man kan också vara med och quizza och testa sina kunskaper om deckare. En riktig lyxig fikabuffé i klassisk brittisk Afternoon tea-stajl ingår!

Medan du njuter av allt gott som Hotel Knaust dukar upp får du lyssna till samtal mellan Sundsvalls egen deckardrottning, Susanne Fellbrink, och några av Sveriges bästa författare i mysdeckargenren; nämligen Christina Olséni, Sofia Rutbäck Eriksson, Carin Hjulström och Kalle Löfqvist.

Det blir också ett quiz med möjlighet att testa dina kunskaper om deckare, detektiver och dråp! Det blir alltså mums och mord, fikabröd och död, te och terror, kaffe och kidnappning!

Till mysdeckarlördagen behöver man en egen biljett, den köps på entresundsvall.se eller i deras kontor på Köpmangatan 9 (öppet 11-14 vardagar). Pris 350 kr.

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, Susanne Fellbrink och Hotel Knaust hälsar dig välkommen till en trevlig mysdeckarlördag med quiz i Stenstan!

Hotell Knaust byggdes efter den stora Sundsvallsbranden 1888, efter ritningar av Sven Malm. Knaust blev det fina hotellet i Sundsvall på träpatronernas tid, känt för sin stora solfjädersformade trappa i carraramarmor mitt emot entrén, där man gärna skålade in nyåret och lät större sällskap fotograferas.

En vanlig myt är att någon, enligt vissa uppgifter en kung, enligt andra en kavallerilöjtnant, ska ha ridit uppför trapporna men enligt Sundsvalls Tidning är den enda bekräftade ridturen att en ponny tagit sig uppför trapporna och sedan fick fraktas ner i bagagehissen.

En av de mest kända gäster som besökt hotellet är Kung Chulalonkorn från Siam (Thailand) som med följe åt lunch på hotellet på ett Sverigebesök den 20 juli 1897. En annan rolig anekdot om hotellet är när föreståndaren lät riva en tegelvägg inne på hotellet för att genomföra en bjudning för ett större sällskap så att de skulle få plats för att strax därefter låta mura upp den igen.

Myten om skvadern, enligt egen utsago skjuten 1874 av flottningsinpektoren Håkan Dahlmark har sitt ursprung en våt kväll just på detta hotell i början av 1900-talet.

Hotellet slog igen 1978, varefter lokalerna bland annat använts som kontor av Patent- och registreringsverkets bolagsbyrå. 2002 blev byggnaden åter hotell i renoverat skick, under namnet Elite Hotel Knaust.