SvDF23: Elizabeth George

Hon har kallats ”den psykologiska spänningsromanens okrönta drottning” och är en av världens bestsäljande deckarförfattare med ett 30-tal romaner på 30 språk i bagaget. Hon är mest känd för de 22 böckerna om Lynley och Havers, som hon kommer att prata om på Svenska Deckarfestivalen 2023.

Susan Elizabeth George föddes i Warren, Ohio 1949 och växte upp utanför San Francisco. Hon avlade filosofie magisterexamen i engelska vid University of California i Riverside och har också tagit examen i socialt arbete vid California State University i Fullerton. I tolv och ett halvt år undervisade hon i allt från stödundervisning i engelska till Shakespeare. Hon valdes bland annat till ”Årets lärare”.

Elizabeth George är en av de mer kända författarna av psykologiska spänningsromaner. Hennes böcker om New Scotland Yard-inspektörerna Thomas Lynley och Barbara Havers har belönats med ett antal internationella priser. Bland annat fick debutboken Pappas lilla flicka (1988) både Agatha Mystery Award och Anthony Award. Hon har även fått Grand Prix di Literatture Policiere i Frankrike och det tyska MIMI-priset, samt tilldelats hedersdoktortitlar från två universitet. Flera av Lynley-böckerna har också filmatiserats av BBC. Hon undervisar också i skrivandet vid högskolor, universitet och på konferenser.

Thomas Lynley och hans assistent Barbara Havers är ett omaka par som trots, eller kanske på grund av, sina olikheter för det mesta har ett bra samarbete då de löser mordfall vid Scotland Yard. Lynley är stilig och kultiverad och dessutom adelsman, trots att han helst vill glömma bort den saken. Havers kommer däremot från enkla förhållanden och är ganska oborstad och rättfram i sitt sätt.

Utöver mordfallen låter Elizabeth läsaren få inblick i Lynleys och Havers minst sagt trassliga familjeförhållanden och bakgrunder. Många av deras vänner och bekanta spelar också viktiga roller i böckerna och fallen, framför allt Lynleys dambekant Lady Helen Clyde och hans goda vänner Simon och Deborah St. James. I de senaste böckerna har även deras kollega, konstapel Winston Nkata fått en allt större betydelse. Han är en ung, ambitiös polis som har ett förflutet som gängledare på Londons gator.

Hennes böcker om Lynley och Havers är inspirerade av den brittiska deckartraditionen, bland annat av Dorothy L. Sayers, och det att Elizabeth är amerikan som skriver om briter och Storbrittannien är ovanligt. På frågan om varför hun valde det, svarar hon att om hon hade vetat hur många gånger hon skulle få den frågan, skulle hon ha valt att lägga handlingen till ett annat ställe, kanske USA.

Det egentliga svaret är enkelt: – Jag placerar mina romaner i England för att jag gillar att skriva om England. Jag blev först intresserad av England på 1960-talet när Beatles invaderade popkulturen i USA. I hälarna på Beatles kom inte bara ett antal andra brittiska popmusikgrupper, utan också mode med Mary Quant, modeller som Jean Shrimpton och Twiggy, och brittiskt orienterade filmer som Alfie, Georgy Girl, The Collector och The Family Way. Efter allt detta började jag studera Shakespeare och 1966 gjorde jag min första resa till England för att delta i ett Shakespeare-seminarium som hölls i London. Vi fick friheten att utforska staden, och jag blev kär i den. Jag återvände till England för ett andra besök 1971, och jag har rest dit sedan dess.

Bland Elizabeths favoriter att läsa finns John Irving, Alice Hoffman, Graham Swift, Penelope Lively, Gabriel Garcia Marquez, Jane Austen och John Fowles. Hon medger att hon inte läser så många deckare, men när hon väl gör det blir det gärna P.D. James, T. Jefferson Parker, John Le Carré eller Robert Crais.

Den första boken, A Great Deliverance / Pappas lilla flicka (1988), skrev hon på ca 25 dagar, men nu kan det ta ungefär två år att färdigställa en bok, research inräknat. Själva skrivandet tar ungefär 15 månader, säger hon.

Hennes senaste bok kom 2022 på svenska, Något att dölja: En kvinna med nigerianskt påbrå hittas medvetslös i sin lägenhet i London och hamnar i koma. När hon sedan dör blir det ett fall för Scotland Yard, eftersom Teodora ”Teo” Bontempi var polis. Kriminalkommissarie Thomas Lynley ansvarar för utredningen. Snart får de veta att Teo varit en del av en grupp som utrett fall av kvinnlig könsstympning, något som fortfarande tillämpas i vissa nigerianska och somaliska grupper i staden. I jakten på en lösning tar Lynley hjälp av sina kollegor Barbara Havers och Winston Nkata. Tillsammans måste de lyckas reda ut alla lögner och hitta en mördare som är fast besluten att hålla sig gömd.

TV-serien Kommissarie Lynley är en brittisk kriminalserie som producerades från 2001 till 2008, med totalt sex säsonger och 23 avsnitt. Serien är baserad på Elizabeth Georges böcker med Nathaniel Parker som Lynley och Sharon Small som Barbara Havers.

Utgivna böcker (enbart Lynley-serien):

 • 2022 Något att dölja
 • 2018 Det straff hon förtjänar
 • 2015 Oanade konsekvenser
 • 2013 En ond liten handling
 • 2012 En lögn att lita på
 • 2010 Denna dödens kropp
 • 2008 Stråk av rött
 • 2006 Innan döden kom
 • 2005 När ingen ser
 • 2003 Det innersta rummet
 • 2002 Fullständiga bevis
 • 2001 Minnets labyrint
 • 1999 Den verkliga brottslingen
 • 1997 Med svek i sinnet
 • 1996 I fiendens närvaro
 • 1994 Aska och ära
 • 1993 Saknaden efter Josef
 • 1992 För hennes eget bästa
 • 1991 En högst passande hämnd
 • 1990 Till minnet av Edward
 • 1989 Gamla synder
 • 1988 Pappas lilla flicka

Länkar: