SvDF23: Hans Rosenfeldt

Hans Rosenfeldt är känd från radio och TV, som manusförfattare till hyllade TV-serier, som programledare och som sommarvärd, men frågan är om han inte ”egentligen” är deckarförfattare? Svaret får du kanske på Svenska Deckarfestivalen 15-18 november 2023, dit Hans kommer. Kom du också!

Hans Rosenfeldt är välkänd sedan länge från radio och TV, som manusförfattare till hyllade TV-serier som till exempel Bron och Marcella som setts av miljoner i många länder och, tillsammans med Michael Hjorth, författare till åtta deckare om kriminalpsykologen Sebastian Bergman som översatts till 34 språk, blev TV-serie två gånger med Rolf Lassgård, och sålts i sju miljoner exemplar världen över. Han har också debuterat som soloförfattare till en egen spänningsserie som inletts med thrillern Vargasommar (2020).

Hans Rosenfeldt är född i Borås 1964, från början med efternamnet Pettersson men efter gymnasiet tog han mammans efternamn Rosenfeldt som han tyckte skulle passa bättre för en tänkt skådespelarkarriär.

I ungdomen växte Hans snabbt, var tidigt längre än alla jämnåriga, och centimeter lades till centimeter. Fantastiskt, tyckte den unge basketspelaren, men föräldrar och läkare hade inte samma åsikt. Med hjälp av medicinering bromsades tillväxten så han är ”bara” 206 centimeter lång.

Det blev också en del skådespeleri, till exempel i Strul (1988) och i Kurt Olsson – filmen om mitt liv som mig själv (1990), men det han blivit känd för är en annan karriär i olika medier.

Hans var nöjeschef på Sveriges Television mellan 2003-2005 och har lett program som Parlamentet, Dubbat, Högsta domstolen och Folktoppen. Tillsammans med Jessika Gedin har han framgångsrikt medverkat i TV-programmet På spåret.

Även i radio har Hans varit programledare, kanske mest lyssnad på i det populära På minuten där han efter att ha varit panelmedlem i många år tog över programledarrollen efter Ingvar Storm 2018. Han har även varit sommarpratare i P1.

Som manusförfattare ligger Hans Rosenfeldt bakom mängder av TV-serier och filmer, vissa enormt framgångsrika. Just nu är han bland annat aktuell med en ny TV-serie baserad på Astrid Lindgrens Ronja Rövardotter; det blir tolv avsnitt i två säsonger som börjar sändas mot slutet av 2023 på Viaplay. Det var också manusförfattandet som blev ingången till det skönlitterära författandet.

Tillsammans med Michael Hjorth skrev Hans manuset till TV-serien Den fördömde och sedan skrev paret om manuset till den kriminalroman som blev den skönlitterära debuten Det fördolda (2010), den första boken med kriminalpsykologen Sebastian Bergman som huvudkaraktär. Sedan dess har paret kommit ut med ytterligare sju böcker i denna serie som översatts till 34 språk och sålts i sju miljoner exemplar världen över. Serien har just avslutats med den åttonde delen, Skulden man bär (2023).

2020 solodebuterade Hans med Vargasommar, första boken i en planerad serie med centrum för handlingen förlagd till Haparanda.

Hans kommer (utan Michael) till Sundsvall för att prata om Skulden man bär. Riksmord befinner sig i djup kris sedan en av kollegerna har avslöjats som seriemördare. Vanja Lithner kämpar för att rädda sin avdelning, när en kvinna i sextioårsåldern hittas mördad på en grisfarm utanför ­Västerås. Tecken tyder på att dådet är utfört med en speciell person i åtanke: kriminalpsykolog Sebastian Bergman. Sebastian har under åren hjälpt Riksmord att lösa åtskilliga fall, men efter den senaste tidens händelser är han persona non grata. Blir hans återkomst Riksmords räddning eller fall?

Utgivna böcker:

Haparandaserien:

  • 2020 Vargasommar

Sebastian Bergman-serien (med Michael Hjorth):

  • 2023 Skulden man bär
  • 2021 Som man sår
  • 2018 En högre rättvisa
  • 2015 De underkända
  • 2014 Den stumma flickan
  • 2012 Fjällgraven
  • 2011 Lärjungen
  • 2010 Det fördolda

Länkar: