SvDF23: Patrick Ekwall

Att journalister blir deckarförfattare är vanligt, men att sportsjournalister tar upp pennan och skriver thrillers är ovanligare. Men det är just vad Patrick Ekwall har gjort; från TV4 och Kanal 5 till deckarnas värld. Då handlar kanske boken om något från idrottens sfär? Kanske, men mer om detta på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall där Patrick kommer 15-18 november 2023!

Patrick Ekwall är född 1965 i Landskrona och växte upp i Malmö. Han är främst känd som sportjournalist och började redan som sextonåring på Kvällspostens sportredaktion. Efter tio år på den tidningen ägnade han ett par år åt frilansande, skrev bland annat för Arbetet, innan det blev TV för hela slanten. 1993 blev han sportchef för TV4s lokala kanal TV Skåne där han bland annat startade landets första dagliga nyhetsprogram med bara sport, Skåne-Sporten.

Något år senare startade nationella TV4 också dagliga sportnyhetssändningar; Ekwall värvades dit och har sedan dess varit bosatt i Stockholm. Han har framförallt bevakat fotboll, handboll samt en hel del friidrott. Han blev också tidigt sportens krönikör som delar med sig av sin syn på aktuella sporthändelser vilket han sedan 2005 också gjort på fotbollskanalen.se. Patrick har även producerat olika dokumentärer inom sportens värld och bland annat programlett Fotbollskanalen Europa, Exklusivt Ekwall och Ekwall vs Lundh.

Efter tjugotre år på TV4 gick Ekwall 2017 över till Discovery där Kanal 5, Kanal 9 och Eurosport ingår. Där har han bland annat producerat en egen pratshow om sport, Ekwall Show, som sändes på Eurosport. Möjligen blir han nu författare på heltid.

2013 startade Patrick Ekwall podden Pådden tillsammans med Expressens Mats Olsson och 2017 startade han en daglig podd om fotboll, Tilläggstid, tillsammans med Viasats Claes Andersson. Han har sedan 2011 det egna klädmärket Difficult By P.

1997 debuterade Patrick som författare med en bok om Martin Dahlin, fotbollstjärnan som bland annat var en av Sveriges viktigaste spelare under legendariska fotbolls-VM 1994. 2012 kom Patrick ut med bloggsamlingen Svår, svårare, Ekwall och 2017 den självbiografiska boken Vill du så kan du: 35 år i sportjournalistikens tjänst. Hans hustru, Hannah Ekwall, dog 2021 i bröstcancer och om detta har han skrivit i boken En dag dog Hannah, alla andra dagar levde hon som kom ut 2022.

Kattfisken är hans skönlitterära debut, tillika en deckare/thriller, och den är faktisk lite relaterad till idrott: Frankie Larsson var en gång lovande fotbollsspelare, numera är han en skicklig thaiboxare och kvinnornas man. Han är streetsmart och rör sig världsvant i kändisarnas glans. Just idag är han nöjd. Han har precis blåst den grovt kriminella krogägaren Sonny Jalonen på drygt tolv miljoner kronor.

Blåsningen tvingar Frankie på flykt undan Hövdingens gorillor. I Marbella träffar han den vackra men skrupelfria tjugofemåriga influencern Julia Proper, som driver en avancerad catfish-verksamhet, med syftet att snabbt bli stormrik. Det är ett möte som kommer att få förödande resultat.

Länkar: