SvDF23: Sofia Rustan

Sofia Rustan är känd i Medelpad som konstnär och författare. Hennes debutroman Skadedjuret kom under pandemin 2021, och nyss kom uppföljaren Plågoanden, som du kan lära känna på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall!

Sofia Rustan föddes i Malmberget 1973 och växte upp i Gammelstad utanför Luleå. Efter juridikstudier i Umeå flyttade hon till Sundsvall 1998 och är nu bosatt med sin familj i Juniskär söder om staden. Hon arbetar som kundombud på ett försäkringsbolag men vid sidan av jobbet har hon alltid varit verksam med olika kreativa aktiviteter: skrivande, fotografering och konst. Sedan flytten från Umeå blev hon medlem i Sundsvalls Kollektivverkstad och har många utställningar bakom sig. Hon berättar själv att kreativiteten har gått i generationer från farmors pappa som var möbelsnickare och bildhuggare i Berlin. Även Sofias mormor var precis som hon, både konstnärligt lagt och tyckte om att skriva.

Intresset för att skapa litteratur tog fart på allvar under en skrivarkurs i Sundsvall (i regi av Svenska Deckarfestivalen). En av de andra deltagarna var Susanne Fellbrink, som Sofia senare skulle bli författarkollega med, bägge med Sundsvallsbaserade deckare som specialitet (än så länge åtminstone).

Skadedjuret (2021) blev Sofias romandebut, en bok hon jobbade med i 8 år. Att skriva en hel roman är tufft och för att testa vingarna blev det några år tidigare en liten novellsamling med tre berättelser som hon gav ut på eget förlag, eftersom hon trodde att det var omöjligt att få ett bokförlag att nappa.

Annat blev det när hon skulle ge ut Skadedjuret. Ett antal förlag ville avtala om kontrakt och kontrakt på tre böcker blev det med Polaris för böcker i serien Morden i Sundsvall. Alla Sveriges deckarläsare är målgruppen men för Sofia är det viktigt att det lokala finns med, antingen i form av kända platser, gamla skrönor eller historiska händelser. Små eller större saker som knyter berättelsen till just Sundsvall. Till exempel skrev hon in den vackra stadskärnan Stenstan i Skadedjuret för att det inte bara skulle bli beskrivninger av ”smutsiga containrar”, som hon säger.

Nu är uppföljaren Plågoanden här. Den tok inte åtta år att skriva, men två. Det kommer av att Sofia valde att prioritera skrivandet i större utsträckning, och att hon nu kände sina karaktärer bättre. – Man behöver inte hitta på dem på nytt vilket sparar tid. Sen så funkade mitt ”upplägg” i första boken och jag har hållit mig till samma struktur denna gång, säger Sofia till Svenska Deckarfestivalen.

Det var dock inte bara en dans på rosor. Under arbetet med nya boken blev Sofia sjuk vilket fördröjde arbetet, men sedan hade hon hjälp av sin redaktör med att bolla en del problem under redigeringsfasen.

Plågoanden börjar trevligt. Det är midsommarfirande på festplatsen i Juniskär och kriminalinspektör Amanda Junisson dukar upp picknicken i väntan på att hennes sambo Patrik ska dyka upp. När dimman sveper in från havet och täcker den västernorrländska kusten går feststämningen över i något annat. Det täta diset når även kyrkoruinen i Njurundabommen inte långt därifrån, och döljer det grymma drama som pågår. Dagen efter påträffas en ung man död i ruinen, liggandes intill en nygrävd grav. Amanda och kollegorna påbörjar utredningsarbetet och får veta av kyrkvaktmästaren att det finns ett gammalt talesätt i Njurunda, Tre döda i byn. Om en person dör följer snart två efter.

Det makabra talesättet gör sig påmint när en ung kvinna hittas skjuten i ryggen på en strand i semesteridyllen Junibosand. Är det samma gärningsperson? Utan Amandas vetskap beslutar sig en ung flicka för att ta sitt liv. Kommer hon att bli den tredje?

Temat för Plågoanden är nytt, det handlar om ungdomars psykiska ohälsa men annars fortsätter vi att följa Amanda och Claes i deras utredningsarbete. Skådeplatsen är Njurundakusten och läsaren får även följa Amandas privatliv på samma sätt som tidigare.

Utgivna böcker:

  • 2023 Plågoanden
  • 2021 Skadedjuret

Länkar: