SvDF23: Linda H. Staaf

Linda H. Staaf har bred poliserfarenhet bakom sig för att kunna skriva deckare. I samband med Svenska Deckarfestivalen 2023 släpps hennes andra bok Allt är inte guld där Jämtlandspolisen får kämpa mot klockan efter två mord och ett försvinnande i Åre-trakten.

Linda H. Staaf är polis, jurist och civilekonom. Hon växte upp i Östersund och har jobbat inom rättväsendet och polisen, bland annat som revisor och ekonomichef. Från 2015 till 2022 var hon underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen, NOA. 2023 började Staaf ett nytt uppdrag med att göra en översyn av Polismyndighetens internationella polissamarbete.

2018 debuterade hon som författare med Ulv i fårakläder som tog avstamp i Åre under EU-toppmötet sommaren 2009. Europas blickar är riktade mot Sverige och en man skjuts till döds på ett hotell mitt i centrum, en kallblodig avrättning. Polisinspektör Marita Lander får ansvar för utredningen. Strax därefter inkommer ett bombhot mot kabinbanan och en grupp turister fastnar högt över marken, långt uppe på kalfjället. Marita och insatspolis Christian Ståhl inleder en kamp mot tiden för att rädda turisterna och när nationella insatsstyrkan inte kan inställa sig snabbt nog tar de hjälp på annat håll. Man inleder en intensiv jakt över vidsträckta fjäll, genom mörka skogar och i jämtländska byar. Snart uppenbarar sig en organisation som är beredd att göra vad som helst för att få makt – och inte minst hämnd.

Skrivandet började tidigt för Linda. Redan när hon var tio år började hon att ge ut en egen tidning med reportage som hon själv hade skrivit. En gång i månaden under fem års tid gav hon ut ett nytt nummer och hade ett femtiotal prenumeranter.

Familjen hade en stuga i västra Jämtland så de var mycket i fjällen under uppväxten och Linda tog ofta en ryggsäck med tält för att ge sig ut på kalfjället och vandrade i flera dagar, ibland med lillasyster. Detta är också miljöer som återfinns i debutromanen från 2018, där polisjakten gick över vidsträckta fjäll, mörka skogar och i små jämtländska byar.

Som tonåring blev hon distriktsmästare i styrkelyft och satte nytt distriktsrekord i bänkpress. Som 17-åring gick hon i internatskola i Frankrike. 19 år gammal tog hon lastbilskort och började direkt efter studenten att köra långtradare runt hela Sverige. I samma veva tog hon också flygcertifikat. Linda läste sedan juridik i Sverige och i USA och utbildade sig till civilekonom. Efter ett antal år som jurist och civilekonom inom rättsväsendet började hon 2006 arbeta vid polismyndigheten och har omfattande erfarenhet av att arbeta mot grov organiserad brottslighet, bland annat närmare åtta år som underrättelsechef på Nationella operativa avdelningen, NOA.

Det var under föräldraledigheten med sitt första barn 2012 som Linda började skriva med ett seriöst syfte att ge ut en bok. Hon anmälde sig till Skrivarakademin i Stockholm och självklart blev valet då att skriva en polisroman.

– Även om jag är noga med att hålla isär jobbet från skrivandet så får jag naturligtvis idéer, kunskaper och inspiration till innehållet i mitt skrivande från mitt yrkesliv. Vissa av personerna har inspirerats av egenskaper hos levande personer som jag känner eller har träffat på men de är absolut påhittade personer i romanen som nu har fått egna liv, sa hon i samband med den första boken.

Nu finns uppföljaren Allt är inte guld. Polisinspektör Marita Lander är tillbaka och skulle nog helst hålla vinter och snö borta genom att dricka varm choklad hemma i soffan med katten Jamar. Men när två mord och ett försvinnande inträffar i Åre-trakten på kort tid och Jämtlandspolisen är underbemannad får hon kämpa mot klockan och chefer som hellre pratar med media än sina kollegor.

Bakom fasaden till Åres gourmetrestauranger och brölande barer gömmer sig en verklighet av droghandel och kriminalitet som får efterverkningar i Stockholms undre värld. Det är inte Ramis avsikt hamna i onåd hos Hajen men plötsligt har han en skuld som måste betalas tillbaka och den tar honom till en iskall värld av snö, svek och hämnd, där han måste riskera allt för att överleva.

Linda H. Staaf berättar om sin nya bok som utges under Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, men du är också inbjuden till bokens officiella släppfest fredag 17 november kl 15 i Sundsvalls teaters kafé. Festen har fritt inträde, men av säkerhetsskäl kan du bli frågad om att visa legitimation.

Utgivna böcker:

  • 2023: Allt är inte guld
  • 2018: Ulv i fårakläder

Länkar: