SvDF23: Kjell E. Genberg

På årets deckarfestival har vi äran att få träffa en författare med en oslagbar rekord; Kjell E. Genberg har skrivit allra flest böcker i Sverige, alla kategorier! Nu är han aktuell med 10 deckare med handling från Hudiksvall och ett framträdande på Svenska Deckarfestivalen.

Officiella siffror finns inte, men det är omöjligt att förbise Kjell E. Genberg om man ska utse Sveriges genom tidernas mest produktiva författare. Snudd på 290 böcker har det blivit, en rekord ingen verkar kunna slå. På Svenska Deckarfestivalen kommer vi att prata om några av dem.

Kjell Erling Genberg föddes 1940 i Hudiksvall och har varit författare det mesta av sitt vuxna liv. Efter att ha varit lagerarbetare, sjöman, journalist, redaktör, översättare, PR-man och manager för olika popband (bland annat Slamcreepers, det första bandet till Björn Skifs) började han skriva böcker 1966, som svar på ett vad. Sedan har han skrivit nästan 300 böcker, främst romaner i olika genrer och de flesta av dem i någon spänningsgenre. Till exempel skrev han (under namnet Matt Jade) 56 westernromaner om den svenske hjälten Ben Hogan, som egentligen hette Johan Hellgren och kom från Delsbo, en ort i Hudiksvalls kommun. Bokserien sålde uppskattningsvis 2.2 miljoner exemplar under bara 6 år på 70-talet. Även det en icke hotad rekord i svensk sammanhang. Man kan resonera att western är en form för deckare, då klassiska deckarmotiv som stöld, mord och hämnd i princip är de samma som i westernlitteraturen. Skillnaden är att skurken flyr med en häst istället för en bil, och använder en Colt .45 istållet för en Magnum.

Sveriges mest lästa westernböcker skrevs av Kjell ”Matt Jade” Genberg.

Denna överlappning utnyttjade Genberg medvetet då han 1982 utgav en uppföljare, romanen En främling kommer hem (Askild & Kärnekull Förlag), i vilken Ben Hogan återvänder till Hälsingland år 1914. Där ställs han inför ett mordfall och blir den som löser mysteriet. Umeå stadsbibliotek klassificerade boken som kriminalroman och när Vibery utgav ljudboken 2023 klassades den också som kriminalroman. Hogan-manuskripten donerade Genberg i början av 00-talet till Svenska Deckarbiblioteket i Eskilstuna. Annars har westernläsare kanske läst några av Genbergs 12 böcker under pseudonymen Clay Allison, ett pseudonym han delade med ett antal författare, bland annat norska Kjell ”Morgan Kane” Hallbing.

Efter 34 romaner i olika genrer blev Genbergs första renodlade kriminalroman Fnask i fördärvet (1974, Malmborg & Hedström Förlag). Det är tidigt 70-tal i Stockholm. En kvinna hittas naken och brutalt mördad på Metargatan i Stockholm och det ser ut som ett vanligt sexmord. Men ju längre den kedjerökande kriminalinspektör Lennart Lindh tränger ner i Stockholms sex-, knark- och spelträsk, desto säkrare blir han på att det är något annat som ligger bakom poseringsflickans död. Boken har kultförklarats och har kommit ut i sex upplagor i olika format, senast 2021 som ljudbok från Saga Egmont. Deckartidskriften Jury skrev 1974 om boken:

”Det allra bästa med deckaråret är en svensk debutant, Kjell E. Genberg med en bok han kallar Fnask i fördärvet. Det är en polisroman av den sort vi känner igen från Olov Svedelids, Sjöwall/Wahlöös och Ed McBains romaner. Fnask i fördärvet är dessutom osedvanligt opretentiös, den vill helt enkelt berätta om ett kriminalfall utan större utvikningar. Ibland bränner historien till och blir riktigt levande. Kjell Genberg har också en kärv humor som är välgörande.”

Några utgavor av Fnask i fördärvet (först utgiven 1974).

En mycket stor det av Genbergs över 280 böcker böcker har varit deckare och/eller thrillers, bland annat nio böcker i Enheten-serien (1994 – 2005), inspirerad av mordet på Olof Palme. I Genbergs version av Sverige bildas en utomordentligt hemlig organisation, känd endast av några få högt uppsatta politiker. Enheten sysslar med allt sådant som vanliga kända myndigheter inte kan eller får ta hand om – och gruppen har möjlighet att ta till vilka okonventionella metoder den vill.

Under pseudonymen Christian Aage skrev Genberg 1999 – 2007 nio romaner om kriminalkommissarie Arnold Nyman. I den första boken, Italiensk öppning (1999, Boströms Förlag), slungas Nyman rakt in i Stockholms skoningslösa, välorganiserade undre värld. Huvudstaden är skådeplatsen för dramatiska uppgörelser mellan internationella maffior och välpolerade uppstickare. Här finns även domare och poliser som gärna ser mellan fingrarna. Även den boken fick sex ytterligare utgåvor.

Ett annat pseudonym är Bo Lagevi, ett gemensamt pseudonym för, förutom Genberg, deckarförfattarna Jenny Berthelius, K. Arne Blom, Jean Bolinder, Sture Hammenskog och Jan Moen. En grupp som stod bakom 13 av 19 böcker i Wahlströms serie Brottsplats Sverige under tre år på 70-talet. Genberg stod för tre av de 13 kriminalromanerna. Inledningsvis erbjöds Genberg att skriva seriens alla böcker, men han bedömde utgivningstakten som alltför betungande och kontaktade då övriga författare för att bilda en ”firma”. De konstaterade att ”bolag är vi”, vilket justerades till Bo Lagevi. I serien beskrevs händelser i staden Staden och introducerade svensk kriminallitteraturs troligen första afrosvenske polis, Harald H. Harald, vars personlighet delvis kan ha hämtats från Ed McBains judiske kriminalare Meyer Meyer.

Genbergs författarskap har även kopplingar till Sundsvall. Deckaren Den långe från Sundsvall (1999, Wahlström & Widstrands Förlag) kom i sex utgåvor. I 50-talets sommarstockholm hittas en liten flicka mördad i en lekpark. Inte långt från fyndplatsen ligger en man krossad nedanför ett stup. Har dödsfallen något samband? Kriminalkommissarie Nils Holgersson, nyss anländ till huvudstaden från Sundsvall och som är titelns långe, blir den som får ta hand om utredningen. Romanen utspelas i en tid då det varken fanns datorer eller DNA-analyser; polisarbete betydde mycket spring och stor tankemöda för att samla fakta. Sundsvallskommissarien Nils finns också med i två uppföljare, Den vackra från Huddinge och Den mördade i Mölndal (båda 2007, MBF Bokförlag). Nils Holgersson är förresten modellerad fysiskt efter deckarförfattaren Christer Nygren från Sundsvall; han skrev åtta deckare mellan 1986 och 1998 och blev Stenstans första deckarförfattare i modern mening.

Den långe från Sundsvall gavs ut i sex olika upplagor/versioner, senast som ljudbok 2019.

Ungdomsböcker har det också blivit, 44 stycken mellan 1973 och 2018. Även många av dessa med stora inslag av spänning och mysterier, t.ex. Jeff Flint och diamantsmugglarna (1974), Döingen som försvann (1994) och Odjuret (2007), i vilken odjuret är en metafor för kalla myndigheter som inte tar mänskliga hänsyn.

I ett antal historiska romaner finns det också inslag av kriminalgåtor. I den 12 romaner långa serien Rallarliv (1993 – 1996), om den unge Robert Stark som i slutet av 1800-talet jagas från ett dråp han inte begått och blir rallare, handlar bok åtta om våldsamma kvinnomord i Stockholm. En knivförsedd galning sätter skräck i huvudstaden. Den första kvinna som mördas är Robert Starks hustru Ebba. Andra historiska romaner har tagit avstamp i verkligheten, som t.ex. Männen från Finnmarken (2003, Edicom Förlag), en fri omdiktning av autentiska kriminalfall i Dalarnas finnmarker i början av förra seklet.

Trots att Kjell E. Genberg nu är 83 år (han fyller 84 i januari 2024), har tempot inte dragits ner helt. De senaste åren har han skrivit på en deckarserie om X-gruppen, som tillhör polisen i Hudiksvall. 10 böcker blev det, som alla kom ut under 2022 och 2023 (Arx förlag).I den första, Ingen tid till försoning (2022), möter vi Hudiksvallspolisens nya kriminalare Paul Rademan och Christian Carlsson som jobbar med några märkliga stölder i lugna Hudiksvall. Värre blir det när en A-lagare hittas död i en av kommunens sandlådor. Hur har han hamnat där och varför? Ett par syskon, flyktingar från Bosnienkriget, får veta att en krigsförbrytare som orsakat deras föräldrars och många andra människors död, lever och är gömd i en by i Hälsingland. Brodern har inför släkten svurit på att hämnas och nu ser han en möjlighet. Han tar systern med på vedergällningsresan.

De 10 böckerna i X-gruppenserien. Gävleborgs länsbokstav är X, därav bokseriens undertitel.

Inte nog med det, under åren 2020 – 2023 gav Kjell ut ytterliga 11 böcker, de flesta deckare. För att lyckas med så många böcker måste man jobba snabbt; enligt egen uppgift skrev Kjell en gång en novell på 20 minuter till tidningen Se, och i Hogan-perioden kunde han skriva en hel roman på en dryg vecka. Nu har det blivit 287 böcker enligt Kjells hemsida; jämförelsevis har Martin Widmark (LasseMajas detektivbyrå) skrivit 120 böcker (dock inte enbart romaner) och Olov Svedelid (Roland Hassel) drygt 135. 2015 blev Sigge Stark (Signe Björnberg) utsedd till Sveriges mest produktiva författare av litteraturprofessor Yvonne Leffler, men Stark skrev ”bara” 115 romaner. Kjell E. Genberg grusar dem alla.

Från 1995 till 2007 var Genberg dessutom redaktör för kriminallitteraturtidskriften Dast Magazine. Han är medlem av Sällskapet Deckarvännerna, var medlem av Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm (FKIS) då den fanns, och tog 2004 tillsamman med Olov Svedelid och Bertil Falk initiativ till Novellmästarna med avsikt att fortsätta i FKIS fotspår genom att medlemmarna skrev noveller som såldes i sommar- och vinterpaket till landsortspressen.

Kjell E. Genberg bor sedan länge granne med Bromma flygplats i Stockholm. Han har en välfylld hemsida med information om sina böcker och om sin mångfacetterade karriär. Hans författarskap och Hudiksvallspolisens X-grupp kan du lära dig mer om på Svenska Deckarfestivalen i november, då han medverkar på videolänk i programpunkten Norrlandsfönstret.

Utgivna böcker (extremt begränsad urval):

 • 1972 Hämnaren (western, första Ben Hogan)
 • 1974 Fnask i fördärvet (första deckaren)
 • 1977 Fasornas ö (äventyrsroman)
 • 1979 Jag har dödat (rysare)
 • 1980 Höjdaren (thriller)
 • 1994 Ett hjärta för guld (deckare, första Enheten-boken)
 • 1995 Kommissarie Holgerssons knivigaste fall (kriminalnoveller)
 • 1999 Den långe från Sundsvall (deckare)
 • 2018 / 2022 Ingen tid till försoning (första x-gruppenboken)
 • 2022 Mördaren är på väg (deckare, med Ulf Broberg)
 • 2023 Som agnar för vinden (deckare, sista X-gruppenboken)

Länkar: