SvDF23: Bride Persson

Bride Persson växte upp längs Höga Kusten men har bytt norrländska skogar mot bubbel och Franska rivieran. Hon har arbetat ombord några av världens mest kända och prestigefulla yachter med titeln Head of House. Där har hon sett ett och annat som inspirerade till deckared Rödlistad, men någon yacht åker hon inte till Svenska Deckarfestivalen med. Hur man mördar på lyxyachtar fär du veta i Sundsvall 15-18 november!

Bride Persson (f. 1988) kommer ursprungligen från Noraström längs Höga Kusten. I sitt färska författarskap använder hon erfarenheter från att ha arbetat ombord på kända och prestigefulla yachter. En yacht med sitt begränsade sociala utrymme och sin från omvärlden avskilda miljö kan uppfattas som en dröm för en författare. Väl ute på havet är det svårt att ta sig därifrån.

Med en karriär inom turismnäringen grundade Bride en online-resebyrå 2019. Den gick som tåget fram till att covidpandemin satte käppar i hjulen och hon tvingades lägga verksamheten på is. I samma veva sökte hon sig till yachtingindustrin, vilket visade sig bli startskottet för en ny karriär till havs och som lade grunden till hennes författarskap.

I debutboken och spänningsromanen Rödlistad, som kom ut i april 2023, får vi följa huvudpersonen Jenny då hon inför och under en gästresa börjar arbeta med nya kollegor. Jennys arbetsuppgifter ligger nära de som även gäller för Bride då hon är verksam på en yacht.

Idén till Rödlistad föddes ombord på hennes första yacht. Där insåg hon att mycket döljer sig bakom kulisserna i dessa lyxiga miljöer. Författandet var dock inte hennes första tanke ombord. Till en början tänkte hon att någon var helt enkelt tvungen att skriva om livet på en yacht. Det visade sig att denne någon så småningom blev hon själv. Detta passar henne mycket bra eftersom under färderna bor hon ombord och lever med inspirationen till sin deckarmiljö omkring sig. Den både speciella och i hög grad slutna miljö på en yacht utgör en kreativ fond för författarskapet.

Planen är att skriva åtta böcker i bokserien Välkommen ombord där Rödlistad är första boken i undergenren författaren kallar Luxury Noir.

I den luxuösa medelhavspärlan Saint-Tropez, bland klirrande champagneglas och solbrända anleten, anländer Jenny Nord till Monaco Yacht Show för att skaffa säsongsjobb på en lyxyacht. Bland personalen ombord lyxyachten Audley finner Jenny nya vänskaper, men snart visar det sig att säsongen kommer innehålla mer än paraplydrinkar, exklusiva middagar och vattengolf. När en kropp hittas död i vattnet förvandlas semesterparadiset till en flytande mardröm. Salta vågor av lögner sveper över Saint-Tropez och Jenny blir vittne till viskande hemligheter och tar del av dubiösa anteckningar. När den franska polisen går bet tvingas hon ta saken i egna händer. Men vem kan hon egentligen lita på ombord?

Bride medverkar i årets Norrlandsfönster där lokala och regionala författare berättar om sina böcker.

Utgivna böcker:

  • 2023 Rödlistad

Länkar: