Recension: Rödlistad av Bride Persson

Bride Persson växte upp på Höga Kusten och har arbetat ombord på kända och prestigefulla yachter. En yacht med sitt begränsade sociala utrymme och sin från omvärlden avskilda miljö kan uppfattas som en dröm för en författare. Väl ute på havet är det svårt att ta sig därifrån… Bride Perssons verkliga jobb har nu blivit luxury noir-deckaren Rödlistad.

Bride Perssons författarskap började med en online-resebyrå 2019 som gick bra till en början. Dessvärre fick verksamheten läggas på is i samband med covidpandemin. Planen är nu att skriva åtta böcker i en deckarserie baserad på hennes egna erfarenheter som Head of House på lyxyachter.

I debutboken och spänningsromanen Rödlistad får vi följa huvudpersonen Jenny då hon inför och under en ”boss trip” börjar arbeta med nya kollegor. Det är intressant att som läsare få en inblick i olika typer av aktiviteter på prestigefulla yachter, särskilt samarbetet mellan personalen, men även i förhållande till yachtens ägare och deras gäster. Berättelsen följer personalens arbetsuppgifter och teamwork, först ombord på båten senare på land omkring en villa med strandtomt.

Boken handlar huvudsakligen om stewardessers arbetsuppgifter och hur de förväntas utföra dem. De inledande kapitlen beskriver arbetet ombord; i dessa förekommer det inte någon genomträngande dramatik som griper tag i läsaren, i stället byggs spänningen upp i ett långsamt tempo där det går att ana en och annan plantering om att allt kanske inte står rätt till. Tonen mellan personal är hjärtlig och bekräftande, medan det läcker otillfredsställelse i förhållande till vissa resenärer.

Romanen innehåller mycket information om personerna och deras arbetsuppgifter, men inte så mycket om relationerna mellan dem. Många personalmöten avlöser varandra och meningsutbytena handlar vanligtvis om delgivning av information.

Läsningen av Rödlistad ger en känsla av att författaren är angelägen om att både berätta om livet ombord på välbärgades yachter och att göra en spännande historia av det. I boken dominerar återgivningen av hur det är att arbeta för personer som tycks ha en gränslös tillgång på pengar. Men lite drygt in i mitten av berättelsen blir det händelserikt och dramatiskt då båtsällskapet går i land och anordnar en födelsedagsfest. Ägarnas hund mår oväntat dåligt och en gäst hittas livlös i vattenbrynet.

Berättarperspektivet växlar mellan olika karaktärer, huvudpersonen Jenny, hennes överordnade Carol och några flera. Intrigen är uppbyggd omkring en mild dramatik. Karaktärerna är huvudsakligen trevliga mot varandra med undantag av snabbt uppblossade och övergående konflikthärdar mellan enskilda personer.

Gunnar Augustsson.

Bokfakta:

  • Titel: Rödlistad
  • Författare: Bride Persson
  • Utgivningsdag: 2023-04-03
  • Förlag: Ekström & Garay
  • Antal sidor: 276 (finns även som ljudbok)

Länkar: