SvDF23: Lilja Sigurðardóttir

Hon är en av Islands stora deckarexporter med 10 romaner i ryggan, rättigheter sålda till 19 länder och amerikansk filmatisering på väg. Är Island Noir ännu mörkare och kargare än den svenska? Det får du kanske veta av Lilja Sigurðardóttir när hon kommer till Sundsvall och Svenska Deckarfestivalen 15-18 november!

Lilja Sigurðardóttir föddes 1972 i staden Akranes på Island. Hon växte upp i Mexiko, Sverige, Spanien och Island. Efter gymnasiet på Island läste hon vidare i England och tog en kandidatexamen i pedagogik vid Háskóli Íslands, Islands universitet. Hon har arbetat som expert inom utbildningsområdet och skrivit och redigerat fackmaterial för förskolor. Hon har även arbetat som dramatiker och manusförfattare. Hon debuterade som deckarförfattare 2009 med Spor (steg eller spår) och året efter kom Fyrirgefning (förlåtelse), bägge fristående och ingen av dem översatta. Efter att ha sysslat med annat några år kom det stora genombrottet med trilogin Reykjavík Noir 2015-2017 som blev mycket framgångsrik.

I den första delen Gildran (Snare på engelska och Fällan på svenska) introduceras trilogins huvudperson Sonja, en ung ensamstående mamma som kämpar för att behålla vårdnaden om sin son och som finansierar deras liv genom att smuggla kokain till Island; hon hamnar i en kriminell värld och resultaten är förödande, inte minst för relationen till sonen och till hennes nya kärlek Agla. Den isländska finanskrisen spelar en viktig roll i berättelsen. Boken nominerades till CWA International Dagger, nådde bästsäljarlistor i många länder och utsågs av New York Journal of Books till årets thriller. I nästa del Netið (den het Trap på engelska, finns inte översatt till svenska) fortsätter Sonjas kamp i den kriminella världen under den finansiella krisen men nu har hon en egen plan för hur hon ska ta sig ur alla dessa svårigheter. Trilogins avslutande del Búrið (Cage på engelska, ej  översatt till svenska) fick också mycket uppmärksamhet, utsågs av The Guardian till årets bok och vann Blóðdropinn (Bloddroppen) som årets bästa isländska kriminalroman 2018. Filmrättigheterna till trilogin köptes av 66 Degrees North / Palomar Pictures International, baserade i Kalifornien och produktionen pågår.

Efter det kom den fristående politiska thrillern Svik (Betrayal) där huvudpersonen heter Úrsula. Hon är en biståndsarbetare som återvänder till Island för att nytt jobb på regeringskansliet och hamnar mitt i en stor korruptionshärva. Även den boken vann Blóðdropinn.

2019 startade hon en ny bokserie, från början också tänkt som en trilogi men som nu är en kvintett på originalspråket. Huvudperson är framgångsrika finansiella utredaren Áróra som bland annat är expert på att hitta gömda pengar vilket naturligt innebär att hennes konsultföretag ibland kommer i kontakt med kriminella aktörer, bakgrunden till att pengar göms är inte alltid laglig. I seriens inledning bor hon i Edinburgh, hon har växt upp omväxlande i Newcastle och Reykjavik med isländsk pappa och engelsk mamma. Den andra återkommande huvudpersonen i den nya serien är den isländska kriminalpolisen Daniel. Även två av böckerna i denna serie nominerades till Blóðdropinn på Island.

Böckerna är sålda till 19 länder, bland annat Norge, Kanada, Ryssland och Tyskland.

Liljas berättelser är starkt karaktärsdrivna och har ofta ett tydligt samhällsperspektiv, både politik och näringsliv. Här finns också ofta hbtq-teman och olika sociala frågor. Hon bor numera vid sjön Elliðavatn, i utkanten av Reykjavik, tillsammans med sin partner och en hund. De tillbringar också mycket tid i Skottland.

Trots efternamnet  är Lilja inte i släkt med Yrsa Sigurðardóttir som medverkade på¨ Svenska Deckarfestivalen 2019.

Handlingen i den aktuella boken Blodrött hav: När den framgångsrike entreprenören Flosi kommer hem en kväll är köket upp- och nedvänt och hans fru Guðrún försvunnen. Ett brev har lämnats kvar på köksbordet. I det står det att hon blivit kidnappad och att om Flosi inte betalar en gigantisk lösensumma kommer Guðrún att dö. Brevet innehåller tydliga instruktioner om att inte kontakta polisen, och Flosi vänder sig till Áróra, som är finansiell utredare med inriktning på att spåra upp undangömda pengar. Tillsammans med sin avlägsne släkting, kriminalkommissarien Daníel, tar hon sig an fallet.

Utgivna böcker (enbart svenska utgivningar):

  • 2023 Blodrött hav
  • 2022 Iskall sol
  • 2021 Fällan

Utöver dessa böcker finns sju till utgiven på isländska.

Länkar: