Recension: Blodrött hav av Lilja Sigurðardóttir

Áróra är privat efterforskare på gränsen av lagen och blir inblandad i en för maken mycket dyr kidnappning av hans fru. ”Riktigt spännande, välskrivet och underhållande” tycker vår recensent om Blodrött hav som Lilja Sigurðardóttir tar med sig till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 15-18 november.

Isländska spänningsförfattaren Lilja Sigurðardóttir har nått en hel del framgångar internationellt, inte minst med sin pågående serie där den mycket speciella utredaren Áróra finns i centrum. På originalspråket finns fem delar ute. På svenska kom den första delen, Iskall sol, ut förra året och nu finns även den andra delen ute med titeln Blodrött hav. I öppningsscenen kommer den framgångsrike entreprenören Flosi hem till sitt exklusiva hus efter en lång arbetsdag; han är hungrig, ser fram emot middagen, hans fru Guðrún är fantastisk på att laga mat och han vet att det i kväll blir hans favorit, havskräftor på hennes speciella sätt. Men i köket finns ingen Guðrún, bara kaos med delar från en påbörjad matlagning på golvet och ett kortfattat brev på bordet: ”Vi har din fru Guðrún Aronsdóttir … om du kontaktar polisen dödar vi henne …” De kräver två miljoner euro i kontanter inom en vecka. Det är upptakten till en spännande berättelse med många överraskningar på vägen.

I den förra boken lärde vi känna huvudpersonen Áróra som kanske är bäst i världen på att återfinna gömda pengar med egna metoder som ofta balanserar på gränsen för det lagliga. Hennes kunder kan vara allt från skattemyndigheter till grovt kriminella men hon tar alltid tio procent av det hon lyckas återfinna i arvode. Det handlar oftast om stora pengar så hon har en bra ekonomi. Hon är stor, vältränad och stark, smart och tuff vilket storasyster Ísafold inte är. Hon har ofta tvingats rycka in för att rädda sin syster från olika svårigheter.

Flosi bestämmer sig för att göra precis som kidnapparna begärt. Han har råd men det är inte lätt att få fram så mycket euro i kontanter så han kontaktar sin revisor Michael i Skottland för att få hjälp med att ta ut beloppet från ett av hans off-shore-konton och transportera kontanterna till Island. Det han inte vet är att Michael också är Áróras vän och kollega. Michael vet att hon finns på Island, tar kontakt med henne efter att ha informerat Flosi, och en litens stund senare är hon framme vid det tjusiga huset för att försöka hjälpa till; hon är ju ingen polis så det borde inte vara någon fara.

Det är många färgstarka karaktärer som dyker upp och en av dem är Daniels kollega Helena Úlfarsdóttir som blir mycket engagerad i fallet, vad hon kan komma på har någon kidnappning av det här slaget aldrig tidigare ägt rum på Island. Hon är så uppe i varv efter den första dagen att hon känner att hon måste göra något för att slappna av på kvällen. Så hon använder det hon kallar ”systemet”, en liten kontaktgrupp där det finns tre andra kvinnor. Syftet med denna grupp är fantastiskt sex, egentligen inte så mycket av andra relationer alls. Hon får napp på första försöket, den hon kallar Sirra har tid denna kväll och de får en underbar stund tillsammans.

Så småningom dyker det upp oväntade kopplingar mellan Helens ”system” och fallet. Likaså kopplingar till Áróras egentliga profession: att spåra pengar (med obehagliga konsekvenser). Historien växer ut åt olika håll och naturligtvis finns det många hemligheter under ytan som successivt avslöjas. Det är riktigt spännande, välskrivet och underhållande.

Anders Kapp.

Bokfakta:

  • Titel: Blodrött hav (Blóðrauður sjór 2020, översättning Sara Lindberg 2023)
  • Författare: Lilja Sigurðardóttir
  • Utgivningsdag: 2023-07-17
  • Förlag: Modernista
  • Antal sidor: 263

Länkar: