SvDF23: Sofia Rutbäck Eriksson

Hon är en av Sveriges just nu mest produktiva författare med tre nya böcker bara under 2023. Mysdeckare, humordeckare eller pusseldeckare? All of the above, som det heter och hur det går till att skriva fort och mycket får du veta mer om under Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall när Sofia kommer till Cozy crime på Knaust!

Sofia Rutbäck Eriksson är född 1982, bosatt i Luleå och har älskat att skriva sedan barnsben. Hon författar numera på heltid, men innan drömyrket arbetade hon med att anordna sociala aktiviteter för seniorer på ett trygghetsboende, erfarenheter som dyker upp i flera av hennes böcker.

Hon debuterade som författare 2011 med Mysteriet med det försvunna Jesusbarnet, en mysteriebok för barn i åldern 6-9 och kom ut med ytterligare två böcker av likartad karaktär. 2018 kom Änglabrorsan, en bilderbok om att förlora ett syskon som baserades på egen erfarenhet och som såldes till fyra andra länder.

2021 kom första boken för vuxna, den fristående feelgoodromanen Som i ett vykort, men även sex böcker i mysdeckarserien Katarinas eminenta detektivbyrå, samt juldeckaren Mordnatt råder, tyst det är i huset.

Den sistnämnda kompletterats med ytterligare tre delar 2022. Katarinas bonuspappa fick sin egen bokserie med start samma år, Morden runt med Herkules Persson, pusseldeckare som kommit ut i tre delar. 2022 kom också fristående feelgoodromanen Gröna villan. 2023 har Sofia startat två nya serier: UFO-deckarna för barn 6-9 år och Morden i Glasviken, pusseldeckare för vuxna.

Serierna Katarinas eminenta detektivbyrå och Arvidsträsk har hon skrivit i samarbete med Mattias Boström; författare, förläggare och expert på Sherlock Holmes.

Och varför blev det just mysdeckare? När förlaget Lind & Co postade på Instagram att de sökte mysdeckare primärt som ljudbokserier lockades Sofia av tanken på tekannor, scones, damer på engelska landsbygden som dricker sherry och gräver i rabatter och förgiftar någon liten person här och där. Istället för en brittisk pensionärsdam såg Sofia framför sig en kvinna något yngre än hon själv, som älskar tunga kriminalromaner och som behöver få göra något annat än att revidera siffror.

Som framgår är Sofia Rutbäck Erikssons produktivitet på en svårbegriplig nivå. Den blir något enklare att förstå när man träffat henne, hon är en person som begåvats med mer positiv energi än de allra flesta. Många av hennes böcker har också legat högt på olika listor, särskilt som ljudböcker.

Själv förklarar hon det ovanliga temport så här: – Jag har kunnat köra på i högt tempo för att serien är hundra procent jag. Jag skriver det jag själv vill läsa i en miljö som jag kan,  annars hade jag absolut inte lyckats få ur mig alla de här böckerna. Det har varit viktigt för mig, att jag fått göra det jag vill.

Upptakten i Syndare ibland oss: Ett begravningståg går genom byn Glasviken och fram till den steniga stranden för att strö ut aska i havet. Det som ska bli ett harmoniskt avsked blir en stund av chock, för vid havet väntar ännu en död kropp. Snart inser invånarna att något är rejält fel i det norrbottniska lilla kustsamhället. Trots att det är det sista som den unge polisen Remi vill, så tvingas han samarbeta med äldre kollegan Anna-Maria från grannkommunen. Tillsammans ger de sig i kast med en gåta som sakta börjar peka på områdets en gång så storslagna glasbruk. Det de hittar i byns förflutna och i sina egna känslor får dem att undra: kan vi någonsin undkomma våra gamla synder?

Utgivna böcker:

 • Morden i Glasviken
  2023 Syndare ibland oss
 • Morden runt med Herkules Persson
  2023 Döden på slottet
  2023 Mord i storm
  2022 Mord överbord
 • Arvidsträsk
  2022 Annars mördar jägarn dig
  2022 Jag var död en gång för länge sedan
  2022 Det vackraste mord hon känner
  2021 Mordnatt råder, tyst det är i huset
 • Katarinas eminenta detektivbyrå
  2021 Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken
  2021 Detektiv på hett plåttak
  2021 Mord och gröna skogar
  2021 Bättre dö än illa fäkta
  2021 Varning för dödlig fara
  2021 Jag drömmer om ett mord hemma
 • Fristående böcker
  2022 Gröna villan
  2021 Som i ett vykort
 • Barnböcker
  2023 Tjuvar i Ispalatset (UFO-deckarna)
  2018 Anglabrorsan
  2019 Den spårlöse mannen
  2016 Spökbackens hemlighet
  2011 Mysteriet med det försvunna Jesusbarnet

Länkar: