Recension: Syndare ibland oss av Sofia Rutbäck Eriksson

Sofia Rutbäck Eriksson har begått ”ett intressant mysterium och en levande miljö i en karaktärsdriven deckare”, så sammanfattar vår recensent första boken i den nya serien om mord i Glasviken. Var ligger det? Det får du veta under Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 15-18 november, dit kommer självklart författaren!

Sofia Rutbäck Erikssons nya bok Syndare ibland oss är starten på en serie böcker som har byn Glasviken som geografiskt nav, det är en fiktiv plats som ligger vid kusten mitt emellan Luleå och Piteå. Tidigt i boken möter vi ett begravningståg som går genom byn mot den steniga stranden. Det är Bert Wikström som drunknat efter en båtolycka och nu ska de, i enlighet med hans önskan, strö hans aska i havet. När de är vid stranden får någon syn på ett par ben som sticker fram bakom en stor sten. Det visar sig vara Jens Forsell, återvändare till Glasviken som efter ett rätt problematiskt liv som nu hunnit bli femtiosex år, verkar ha fått ordning på tillvaron med fast jobb och bra bostad, men nu har uppenbarligen någon slagit ihjäl honom tidigt på morgonen. Det är det fall som den här berättelsen kretsar kring. Familjen Forsell, som offret tillhör, är lokalt mycket välkänd. Det blir en spännande historia i ett litet samhälle fyllt av intressanta karaktärer, inte minst de tre generationerna av familjen Storälv.

I traktens historia dominerar Långviks Glasbruk som startade sin verksamhet i början av artonhundratalet och som snabbt blev ett av landets största. Det grundades av Hans-Anders Wiklander och Karl-Gustav Forsell och drevs framgångsrikt som familjeföretag under mer än hundra år, den klart största arbetsgivaren och motor för den lokala samhällsutvecklingen. En viktig förutsättning var den naturliga hamn som hade en central roll för att kunna ta in råvaror och skeppa ut färdiga produkter till kunderna. Ägarfamiljerna blev mycket rika, var områdets självklara societet, men efter avvecklingen uppstod djupa konflikter mellan de två familjerna, konflikter som delvis lever vidare i nutid, flera generationer senare. Kanske kan förklaringen till mordet hittas i dessa konflikter? Som någon säger i texten, ”historien finns alltid där för att förfölja oss”; det kan gälla för mer än ett nedlagt glasbruk.

Visst finns här ett intressant mysterium och en levande miljö men det är främst människorna som man bär med sig från läsningen, det är en karaktärsdriven deckare. Och här finns i centrum en familj i tre generationer. Drygt åttio är paret Storälv som bott i Glasviken i evigheter, som känner alla, som är kända och omtyckta av de flesta, ett kärleksfullt gammalt par. Det har bytt de traditionella könsrollerna. Torsten är känslomänniskan, nära till både gråt och skratt, som gärna kramas och har lätt för nära sociala relationer. Vivi, har svårt för allt detta, men är mycket bättre än sin man när det kommer till analys och beslut, det hon vill genomföra kan ingen stoppa, en smart och stark kvinna.

I nästa generation finns parets dotter Anna-Maria, kallas Kickan av föräldrarna, som närmar sig sextio och numera flyttat till Luleå samt hennes exman Christer som bor kvar i Glasviken, numera i en liten stuga. Han drabbades av MS och hans växande omvårdnadsbehov blev till slut för mycket för Anna-Maria, det landade i skilsmässa. I nästa generation finns deras trettiofemårige son Remi som bor i Piteå men som ofta är i Glasviken, har alltid haft en mycket nära relation till sina morföräldrar. Han har däremot en sårig relation till sin mamma, kan inte förlåta henne för det har ser som ett stort svek mot pappan. Men just de här sommardagarna är mor och son tvingade att umgås med varandra i Glasviken vilket blir svårt förr bägge.

Karaktärsteckningen av dessa fem personer, både de olika individer de är, och deras olika inbördes relationer, är imponerande genomförda av författaren; de lever sig kvar hos läsaren. Det blir också alla delaktiga i utredningen, hela vägen fram till en dramatisk upplösning. Men det finns ännu fler intressanta människor i Glasviken och vi kommer säkert att få återse många av dem i kommande böcker och det är något att se fram emot.

Anders Kapp.

Bokfakta:

  • Titel: Syndare ibland oss
  • Författare: Sofia Rutbäck Eriksson
  • Utgivningsdag: 2023-09-04
  • Förlag: Lind & Co
  • Antal sidor: 335

Länkar: