SvDF23: Jenny Rogneby

Polisutredare, kriminolog, socionom, artist och författare. Det är inte få saker Jenny Rogneby har hunnit med, och nu är hennes femte deckare på marknaden, del två i nya Medlarenserien. Jenny kommer till Sundsvall och Svenska Deckarfestivalen 15-18 november och berättar mer!

Jenny Rogneby föddes i Etiopien 1974, adopterades till Sverige 1975 tillsammans med en syster och växte upp i Boden. Hon är utbildad kriminolog och har varit utredare vid Citypolisen i Stockholm, där hon utredde allt från stölder till rån, våldtäkter och mord. Hon har även socionomexamen och har läst kurser i bland annat juridik och konflikthantering. Hon är också utbildad musikalartist och har arbetat som artist i många år (bland annat varit förband till Michael Jackson inför en publik på 80 000 personer i Tallinn, släppt album i Japan, varit med i Melodifestivalen och turnerat både i Sverige och utomlands).

Jenny Rogneby romandebuterade som författare 2014 med Leona – tärningen är kastad, första boken i serien med den okonventionella brottsutredaren Leona Lindberg i huvudrollen. Serien fick totalt fem delar fram till 2020, gavs ut i fjorton länder och filmrättigheterna såldes till Hollywood.

2022 startade hon en ny bokserie med medlaren Angela Lans i huvudrollen, en serie som har hunnit komma till del två, Vittnet. Femåriga Ina vaknar mitt i natten av skrik i sitt hem i en förort till Stockholm och blir vittne till ett fasansfullt brott: mordet på sin egen mamma. Inas pappa döms till fängelse mot sitt nekande. Tolv år senare, när Ina är sjutton år, bestämmer hon sig för att möta och konfrontera honom. Medlaren Angela Lans håller i de laddade samtalen. Fallet blir hennes första familjevåldsärende och snart upptäcker hon nya skakande omständigheter som sätter mordet i ett helt nytt perspektiv.

Så här säger Jenny Rogneby om sitt skrivande på sin hemsida: En stor del av mitt skrivande kretsar kring att återskapa bilderna jag ser i mitt huvud. Som att jag återberättar handlingen i en film jag har sett, i detalj. För det mesta ser jag delar av scener som en kort video. Den lilla flickan som rånar en bank i min första kriminalroman kom till mig på det sättet. Hon bar en nalle och gick som i slow motion in till en bank. Några av händelserna jag ser i mitt huvud är kusligt verkliga, andra känns som skruvade versioner av verkligheten. Mina karaktärer är ofta den typen av människor som bryter mot samhällets normer, genom sitt sätt att vara eller tänka eller agera. Det är inte blodet eller actionscenerna som intresserar mig mest med deckargenren, det är hur människor hanterar de etiska och moraliska frågor som kommer från att leva på båda sidor av lagen. Var går deras gränser och hur motiverar de sina handlingar för sig själva och andra?

Utgivna böcker:

  • 2023 Vittnet
  • 2022 Medlaren
  • 2020 Leona – öga för öga
  • 2019 Leona – ur aska i eld
  • 2017 Leona – utan mänskligt värde
  • 2016 Leona – alla medel tillåtna
  • 2014 Leona – tärningen är kastad

Länkar: