Recension: Vittnet av Jenny Rogneby

Jenny Rogneby har med sin nya bokserie om medlaren Angela hittat ett fruktbart och ovanligt upplägg som leder till spännande och berörande läsning, tycker vår recensent inför Jennys medverkan på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 15-18 november.

Efter sin framgångsrika Leona-serie startade Jenny Rogneby något helt nytt förra året där fokus finns på medling mellan brottsling och brottsoffer, något som återkommande huvudpersonen Angela Lans arbetar med i ett pilotprojekt där metoden för första gången i Sverige prövas för vuxna. Syftet är bland annat att minska brottslingars återfallsfrekvens och att hjälpa brottsoffer med deras trauman. Jag missade den första delen, Medlaren, när den kom ut i september förra året, men läste den i våras och har nu också läst den nya boken Vittnet. Rogneby har en stark förmåga att kombinera engagemang i viktiga samhällsfrågor och insikter om mänskligt beteende med berättarteknisk och språklig skicklighet. Här finns också en hög grad av kreativitet när hon tar med oss läsare på en hel del oväntade kurvor på vägen mot upplösningarna.

Seriens långa historia handlar, utöver huvudtemat medling som metod inom kriminalvården, om huvudpersonen Angela Lans. När hon en gång i tiden valde att bli polis accepterades det inte av föräldrarna vilket smärtar henne, hon önskar att de någon gång skulle ha varit stolta över henne. Mamman dog i cancer för några år sedan och hennes pappa flyttade då tillbaka till Sydafrika, där kunde han som kirurg göra större nytta, menade han.

Så småningom blev hon en erkänt skicklig polisförhandlare på Nationella Insatsstyrkan. Men så hamnade hon i en gisslansituation som gick fel, en missbedömning från hennes sida fick allt att eskalera och sluta i fullständig tragedi, ett litet barn dog och Angela klarade inte av att fortsätta som polis. Åren efter att hon sagt upp sig ägnade hon åt studier i psykologi och kriminologi för att till sist vidareutbilda sig till medlare och starta en egen verksamhet.

Angela är mycket engagerad i sin verksamhet men möts av misstro från många håll; ända upp till ministernivå är många väldigt skeptiska. Hon utsätts också för mycket hat och många anonyma hot. Till det senare bidrar att hon, liksom författaren, är en svart kvinna i en huvudsakligen vit omgivning. Vardagsrasismen är också ett återkommande tema. Hennes historik med män är inte så lyckad. Hon har ett ex, Simon, vars familj aldrig accepterade henne, en svart flickvän, vilket hon hade känt av redan första gången hon blev bjuden på middag hemma i deras fina villa i Djursholm.

Viktig är Angelas älskade lillasyster Hanna. När hennes man Martin och deras två barn dött i en anlagd brand gick systern sönder fullständigt, hamnade i sluten psykiatrisk vård där hon bara blir sämre. Hon kan göra vad som helst för att Hanna ska bli frisk igen. Det här ger också författaren utrymme för att ta in intressanta aspekter på psykvården.

Angela Lans är en stark och hållbar huvudperson, författaren har gjort ett beundransvärt karaktärsbygge, skapat en komplex och intressant människa som vi läsare gärna följer.

Nya boken Vittnet startar en natt i september 2011 och Ina, som nyligen fyllde fem år, vaknar av mammas skrik. Det är långt ifrån första gången, hon har ofta fått trösta sin blåslagna mamma, men det här verkar vara värre än någonsin. Plötsligt blir det alldeles tyst. Hon smyger upp, ser tre år yngre lillebror Timmy som trots allt verkar sova i spjälsängen, hon ”rörde sig mot tystnaden som kom från vardagsrummet”. Hon ser hur pappan sitter på hennes mamma på vardagsrumsgolvet, mamma rör sig inte alls, Ina vågar sig inte fram, smyger sig tillbaka till sitt rum. Genom dörrspringan ser hon en stund senare hur pappan släpar ut hennes livlösa mamma till trapphuset och i fönstret kan hon se hur han baxar in kroppen i bilen och kör iväg.

Christer Ekvall döms till arton års fängelse för mordet på sin fru Chana Ekvall.

Nästan tolv år senare, februari 2023, har Christer suttit av två tredjedelar av sitt straff och det börjar närma sig villkorlig frigärning. Han har sagt ja till att delta i medling vilket innebär att han kan komma ut några månader tidigare. Vi får möta Angela Lans på ett möte med diverse dignitärer, inklusive justitieministern, som alla är mycket skeptiska till medling i det här fallet. Brottsoffret, Chana, kan naturligtvis inte delta, men det kan Ina som nära anhörig och som utsatt för barnfridsbrott. Hon är nu nästan vuxen, är sjutton år.

Liksom i den första boken blir det många överraskningar på vägen till upplösningen, man ska uppenbarligen inte ta någonting för givet i den här serien. Tvåan är till och med starkare än den första delen, sannolikt beroende på det mycket berörande barnperspektivet.

Jenny Rogneby har med sin nya serie hittat ett fruktbart och ovanligt upplägg; att låta brottslingar och offer mötas skapar spänningar som blir spännande och berörande att läsa, i alla fall när de hanteras av en författare med de insikter och förmågor som krävs för att levandegöra olika aspekter av mänskligt beteende.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Vittnet
  • Författare: Jenny Rogneby
  • Utgivningsdag: 2023-08-23
  • Förlag: Ordfront
  • Antal sidor: 483

Länkar: