SvDF23: Maria Grund

Debutanter får lära sig att oddsen för att få ett manus antaget av ett förlag är usla, men när Maria Grund skickade in sitt första manus fick hon ett erbjudande bara några dagar senare! Nu är hon aktuell med sin tredje deckare och dessutom kommer hon till Sundsvall och Svenska Deckarfestivalen 2023!

Maria Grund föddes i Uppsala 1975, växte upp i Stockholm och på flera andra platser, har även som vuxen flyttat runt en hel del mellan olika platser i världen, mellan väldigt olika verksamhetsområden, men har nu rotat sig på sydvästra Gotland tillsammans med sin man Martin, deras tvillingar Emma och Sebastian, och River, en gigantisk irländsk varghund. Maria Grund är numera heltidsförfattare vilket blev möjligt tack vare succédebuten med Dödssynden (2020), bästa debut det året enligt Svenska Deckarakademin och såld till ett dussin andra länder.

Starka kvinnor är viktiga för henne, både i livet och författarskapet, och hon lyfter särskilt två som betytt mycket för henne som fasta punkter i ett annars ganska föränderligt och rotlöst liv:  – Min farmor kommer från Hemse på södra Gotland, jag har fortfarande en del släktingar kvar i området, hon är förklaringen till att Gotland varit en stabil punkt på somrarna i merparten av mitt liv, oavsett var jag annars bott, vilket i sin tur ledde till att vi nu är fast bosatta på ön. Min mormor läste mycket för mig när jag var barn, Brödernas Grimm och mycket annat. Jag kan inte påstå att jag hade en bestämd inriktning mot författarskap när jag var ung, jag ville många olika saker, men hon gav mig vägen in i litteraturen och det har betytt väldigt mycket för mig.

Även om Maria skrev en del poesi i tonåren var inriktningen just då att bli läkare så hon valde naturvetenskaplig linje på gymnasiet. Men efter gymnasiet blev det i stället kurser i engelsk litteratur och marinbiologi i Los Angeles. Samtidigt hade hennes storasyster Anna (hon har också en yngre bror) flyttat till London så efter USA blev det England för Maria. Där läste hon ekonomi och började jobba inom investment banking.

Samtidigt hade hon lust att göra något mer kreativt och läste en distanskurs i dramaturgi vid New York University. Som en del av den kursen skrev hon sin första längre berättelse i form av ett filmmanus. Återigen blev en äldre generation viktig för henne, den här gången Martins morföräldrar som var med i den estniska motståndsrörelsen under andra världskriget. När det började se riktigt illa ut tänkte hans morföräldrar, liksom en hel del andra, fly till Sverige. Hans mormor och deras tre döttrar kom iväg i en av de små båtar som tog sig till Sverige men hans morfar greps, skickades till något av fånglägren i Sibirien och försvann under en mycket lång tid.

Maria skrev ett manus baserat på deras berättelse, kärleken och slitningarna. Sedan var planen att fortsätta skriva filmmanus och hon ville läsa någon högre utbildning inom det området. Hon flyttade till Stockholm, sökte till Dramatiska Institutet men för säkerhets skull också till liknande utbildningar i Los Angeles och New York. Det blev inte Stockholm, det blev New York i stället.

Efter sin masterexamen stannade hon en tid i New York och jobbade som frilansare, både som copywriter för reklambyråer och med manusredigering. För tolv år sedan flyttade hon tillbaka till Sverige, nu till Gotland där hon fortfarande bor, men fortsatte att arbeta för uppdragsgivare både i New York och London.

Så småningom kom idéerna till det som skulle bli hennes debutroman: – Jag hade jobbat inom mansdominerade världar och ville skriva om kvinnor, gärna kvinnor som är överlevare, som finner styrkan att ta kontroll över sina liv.

Att det skulle bli en deckare var inte alls självklart, det var något som hände under skrivprocessen, något som passade de karaktärer hon hade byggt upp. Debutanter får tidigt lära sig att oddsen för att få ett manus antaget av något förlag är usla, nästan alla refuseras, men när Maria skickade in sitt första manus fick hon sitt första erbjudande bara några dagar senare. Hon fick också tidigt kontakt med en litterär agent som trodde på hennes författarskap, samma agent jobbar än idag med hennes böcker.

Om årets bok Nattflygaren: I mars 1986 bevittnar en sextonårig flicka ett brott på ett motell i södra Sverige. Hon har givit sig av hemifrån efter en hemsk händelse som drabbat hennes familj. Hennes syster försvann och hittades så småningom mördad. Sanna Berling, nybliven aspirant, får uppgiften att köra en förrymd sextonårig flicka hem till byn Augu i Småland.

Men under tiden Sanna är i Augu försvinner ytterligare en tonårstjej från byn, till synes har hon tagit sina föräldrars bil och gett sig av. Polisen bedömer det som ett frivilligt försvinnande. Men Sanna är inte lika säker och hon börjar titta närmare på det gamla fallet. Efterforskningarna tar Sanna från det lilla samhällets faluröda fasader och bottenlösa skogssjöar till ett isolerat, nedlagt sjukhus på den småländska slätten. Hon är fast besluten att ta reda på sanningen, oavsett hur skrämmande och hur ensam hon ändå står kvar, till sist.

Utgivna böcker:

  • 2023 Nattflygaren
  • 2022 Dödsdansen
  • 2020 Dödssynden