Recension: Nattflygaren av Maria Grund

Maria Grund fortsätter sin deckarserie om Sanna Berling men nu i en prequel från Sannas första tid som polisaspirant på 80-talet. Det här är riktigt imponerande och underbar läsning, tycker vår recensent, vilket bådar gott inför Marias medverkan på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 15-18 november.

Sanna Berling har vi fått träffa som erfaren polis på Gotland i Maria Grunds succédebut Dödssynden och uppföljaren Dödsdansen men när hon nu återkommer i nya Nattflygaren har hon blivit mycket yngre, en sorts prequel om man så vill; vi har flyttat till 1986 och samtidigt som all uppmärksamhet i landet är fokuserat på Palmemordet tar Sanna sina första steg som nybliven aspirant vid Oskarshamnspolisen där hon, trots all nedlåtenhet som en ung kvinna i en mansdominerad värld kan utsättas för, ägnar sig åt ett helt annat brott.

I upptakten får vi träffa tjejerna Camilla och Jorun i ett sunkigt motellrum. Sextonåriga Jorun var på rymmen från familjen när hon träffade något äldre Camilla för någon vecka sedan och fick flytta in hos henne. Tjejerna har inga pengar, snor vad de kan, tröstar sig med sprit; rummet stinker, högen av fimpar i askkopparna växer ständigt, men det är ändå tak över huvudet. Jorun får gå ut när Camillas torskar kommer, Jimmy tycker att det är dags för Jorun att också börja göra nytta men Camilla protesterar, hävdar att kompisen är för ung. Jimmy kan bli väldigt våldsam när något går honom emot. Jorun äger en av berättarrösterna i den här berättelsen.

Sanna Berling var på väg till Visby den natten när Olof Palme mördades, fredagen den 28 februari, hon skulle ta färjan över till fastlandet för att börja som aspirant vid Oskarshamnspolisen på måndagen. När vi får träffa henne har hon hunnit jobba en vecka och den inledande entusiasmen har falnat. Hon har inte varit i närheten av något polisarbete, de få gånger någon ens pratar med henne handlar det bara om att hon blir tillsagd att gå ut och köpa cigaretter eller utföra andra enkla ärenden åt sina äldre, manliga kolleger.

Men så får hon i alla fall åka ut på ett ärende med kollegan Torbjörn Fredriksson. En städerska hade ringt om något problem på ett motell norr om Oskarshamn. Det är förmodligen ingenting, men de åker i alla fall dit för att kolla. I ett rum hittar de Camilla Nyman död men Jorun Larsen lever.

Sanna får uppdraget att skjutsa hem Jorun som varit anmäld försvunnen sedan en vecka tillbaka. Hennes familj bor i Augu (fiktiv ort mellan Oskarshamn och Kalmar, en bra bit in i landet) där mycket av berättelsen utspelar sig. Sanna känner till orten, mest för ”Styckmordet i Augu” två år tidigare då en sjuttonårig flicka försvann för att så småningom hittas död i två resväskor, styckmördad.

Det visar sig snart att Jorun är lillasyster till den mördade sjuttonåringen, Julia Larsen. Flickan sover nästan hela vägen till Augu, det är sent när de kommer fram och Sanna övernattar på det lokala värdshuset. Sanna har fått med sig utredningsmaterialet från styckmorden, läser på och fastnar för en del som hon tycker är märkligt.

Det hela växer ut till en fantastisk historia med många helt oväntade komponenter som ett nedlagt sjukhus i de småländska skogarna där många märkliga saker skett, högt uppsatta män i Stockholm som ibland beter sig väldigt illa, en gammal sängrökande åklagare i rullstol, lösningen av en av landets största gåtor och mycket, mycket annat. Redan i debutboken förstod vi att Maria Grund är en generös författare som fyller sidorna med mängder av oväntade karameller, sällsynt kreativ och fantasirik, och hon har bara blivit bättre sedan dess, inte minst säkrare på att hitta exakt rätt nivå för hur man skruvar spänning optimalt. Det här är riktigt imponerande och underbar läsning!

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Nattflygaren
  • Författare: Maria Grund
  • Utgivningsdag: 2023-09-01
  • Förlag: Polaris
  • Antal sidor: 342

Länkar: