Recension: I cirkelns mitt av Arne Dahl

Arne Dahl tar i nya I cirkelns mitt med sig det bästa från sin framgångsrika historik och lanserar en ny bokserie som kanske får ett miljötema. Om det blir så reder Arne Dahl ut på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 15-18 november. Gör som Arne Dahl, kom du också!

I år tjugofemårsjubilerar Arne Dahl som spänningsförfattare. Det firar denna stjärna med att starta en helt ny serie som visar att han fortfarande har en frustande berättarglädje utöver den stora skickligheten. Han tar här med sig det bästa från sin framgångsrika historik: kollektivromanen som form från serierna om A-gruppen och Opcop samt den ökade komplexitet och förhöjda litterära nivå som kom med böckerna om Sam Berger och Molly Blom, utan att ta med sig en del onödigt groteska element som dök upp mot slutet av den serien. Jag vet inte om hela serien Nova (tror jag den kommer heta) kommer att ha ett klimattema med det har i alla fall den första delen, I cirkelns mitt, som nu finns ute.

Efter flera bombdåd som drabbar klimatskurkar, individer och verksamheter, samlas den speciella gruppen Nova inom NOA med ledaren, kriminalkommissarie Eva Nyman. Det enda spår man har från början är ett anonymt brev: ”Vi måste syna de skyldiga, på andra sidan förgängelsens ruiner. Så: Se upp, ni sentida ättlingar till homo sapiens.” Det är ett citat från den romantiske diktaren Frans Michael Franzén men vad ska det betyda? Eva känner igen ”förgängelsens ruiner”, ett uttryck som hennes tidigare chef och mentor Lukas Frisell använde ibland för att beskriva den ruttna samtiden, men han är försvunnen sedan många år.

Men den första vi möter i boken, en tidig morgon, är Alf Stjernström, divisionschef och del av koncernledningen för ett av Skandinaviens största företag. Han är förbannad; det är han ofta men nu mer än vanligt sedan han via sin advokat fått info om att hans blivande ex har kommit med nya krav i skilsmässoförhandlingarna, ”Kärringen vill ha allt han någonsin dragit ihop. Feminismen har fan i mig gått för långt.” Han kör som vanligt fort med sin lyxiga dieseldrivna BMW, men ilskan driver upp farten än mer. Framför honom blockeras plötsligt vägen när en elbil påbörjar omkörningen av en annan elbil. Det går alldeles för sakta så han kör upp alldeles i ”rygg på klimatfjollan” som ”skräckslagen” kastar sig in i högerfilen. Han blåser förtjust förbi och lyfter upp långfingret mot den andra föraren. Sekunder senare brinner hans bil på rapsfältet bredvid vägen. ”De sista som syns genom vindrutan är ett höjt långfinger som brinner likt en fackla.”

Snygg inledning! Stjernström är det första offret för någon som kommer att skörda fler, men det vet bara vi, polisen skriver först av det här som en olycka.

Därefter möter vi Lukas Frisell som levt i naturen i många år, nästan helt isolerad från andra människor har han lärt sig att leva med och av naturen; hans jordkula fungerar bra som bostad och hans odlingar ger honom allt vad han behöver av grönsaker och rotfrukter. Han är inte glad. ”Medan han glider nerför sluttningen skär ytterligare en knivsudd vemod genom hans garvade hud.” Han har kommit fram till att han måste återvända till förgängelsens ruiner, ”den enda tänkbara slutsatsen av omgivningens alltmer synbara förfall.” När han kommer fram till sin kamouflerade boning ser han att någon varit där, det har aldrig hänt förut. I dörrposten har någon karvat in en cirkel inuti en annan cirkel.

Vi får träffa nästa offer som är en mycket känd och framgångsrik reklambyråchef. Mycket tidigt denna söndagsmorgon tar han Teslan in till byrån vid Vasaparken. Han måste kolla detaljerna i nästa kampanj för oljeindustrin, ler nöjt åt de fantastiska nylevererade bilderna på alla borgerliga partiledare vid bensinpumpar (underbart kul tycker i alla fall jag). Han tittar på sin svindyra Omega Speedmaster Moonwatch Titanium. Klockan är 06.28. Efter explosionen landar ett oformligt rykande bylte på Vasaparkens gräsmatta. ”Det enda som påminner om en människa är ett armbandsur som envist tickar vidare. Klockan är nu 06.29.”

Först efter detta kommer själva utredningen igång. Vi roterar huvudsakligen mellan de olika personerna i Novagruppen, följer utredningens olika spår samtidigt som vi lär känna personerna, deras olika egenskaper, en del historik och deras plats i livet.

Författaren bjuder oss på en spännande resa fram till en utdragen upplösning i flera steg med oväntade vändningar. Många element som är kombinerade på författarens alldeles egna mästerliga sätt. Här finns hela spannet från en storskalig samhällskritik till det djupt personliga, ett bländande språk, en välresearchad trovärdighet mitt i den högdramatiska spänningen. Jag tror det här kommer att bli Arne Dahls bästa serie.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: I cirkelns mitt
  • Författare: Arne Dahl
  • Utgivningsdag: 2023-09-27
  • Förlag: Bonniers
  • Antal sidor: 413

Länkar: