SvDF23: Håkan Nesser

Det finns många deckardrottningar och kriminalkungar i Sverige, men pratar vi om Kungligheter med stor K inom svenska deckare och spänning, är det inte så många. Håkan Nesser är definitivt en av dom och när han nu har släppt Det kom ett brev från München är vi glada för att han kommer till Sundsvall och Svenska Deckarfestivalen 2023!

Håkan Nesser är en gigant inom den svenska spänningslitteraturen; ett fyrtiotal böcker som sålts i drygt tjugo miljoner exemplar, översatts till trettiotalet språk, filmatiserats många gånger och prisbelönats otaliga gånger i olika länder, bland mycket annat hederspris från både Svenska Deckarakademin 2022 och Crimetime 2020, H.M. Konungens medalj i guld av åttonde storleken för betydande insatser som författare, och han är dessutom filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet.

Håkan Nesser föddes på Elvesta gård utanför Kumla 1950. Fadern, Sven August, var lantbrukare, modern Maria kontorist. När han var tre år såldes gården och familjen flyttade in till Kumla där han växte upp. Fadern arrenderade i stället mark som han brukade fram till sin pensionering.

Håkan var enda barnet och i Kumla gick han i Hagaskolan och den kommunala realskolan, innan han tog studenten i Hallsberg på Alléskolan 1968. Efter gymnasiet läste han vidare i Uppsala: Engelska, litteraturhistoria, nordiska språk, historia, filosofi och sedan lärarhögskolan, där han utexaminerades som adjunkt i svenska och engelska 1974. Efter några år som lärare på Valstaskolan i Märsta fick han tjänst på Tunabergsskolan i Uppsala 1979 och verkade där fram till 1998, då han övergick till att vara författare på heltid.

Håkan Nesser romandebuterade 1988 med Koreografen, en existentiell kärleksroman, som fick positiva recensioner men blygsam försäljning. Genombrottet kom fem år senare med Det grovmaskiga nätet, den första delen i Maardamdekalogin – de tio böckerna om kommissarie Van Veeteren och hans kolleger i den fiktiva staden Maardam någonstans i norra Europa. Serien blev en stor internationell succé, mångfaldigt filmatiserad och prisbelönt.

Maardam påminner inte så mycket om Kumla, men uppväxtmiljön återkommer frekvent i andra delar av författarskapet. Uttalat blir det när han berättar om sextiotalets uppväxt i de mycket uppmärksammade romanerna Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998) och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla (2002).

2006 startade Nesser en ny serie med Människa utan hund där Gunnar Barbarotti och Eva Backman finns i centrum, liksom den fiktiva staden Kymlinge (som lånat en del drag av Kumla). Från början var den tänkt som en kvintett och avslutades 2012, men 2020 tog han upp serien igen med Den sorgsne busschauffören från Alster och nu finns serien åttonde del ute, Det kom ett brev från München.

Håkan Nesser har också låtit sina två mest kända huvudpersoner, Van Veeteren och Barbarotti, mötas i boken De vänsterhäntas förening, en bok som inte kan sägas tillhöra någon av serierna.

Sven Wollter som Van Veeteren.

Inom författarskapet finns också en storstadstrilogi, trilogin Barins triangel och många helt fristående romaner. Kumla återkommer då och då maskerad som K, en gång till och med förflyttad till Norrlands inland i Eugen Kallmanns ögon.

Genomgående i författarskapet finns en hög litterär kvalitet, kreativa och intelligenta intriger och ett personligt tonfall som ofta använder en stillsam humor i behandlingen av tillvarons stora och ofta svåra frågor.

Om den aktuella boken Det kom ett brev från München:  Det är jul, pandemiåret 2020, och den kände konstnären Ludvig Rute bjuder – på tvärs mot alla restriktioner – in sina syskon till firande i avlägsna Sillingbo. Han har något han vill säga dem. De har inte setts på många år och stämningen är minst sagt spänd. Det blir inte bättre av att ett mord inträffar under julnatten. Paret Barbarotti–Backman kallas in och påbörjar en utredning som under ett ymnigt snöande och i pandemins slagskugga nästan erinrar om en gammal engelsk deckare. Åtminstone inledningsvis. Frågan är: Finns det en utomstående gärningsman eller är det ”all in the family” – och i det förflutna?

Utgivna böcker:

 • Van Veeteren-serien:
  2003 Fallet G
  2001 Svalan, katten, rosen, döden
  2000 Ewa Morenos fall
  1999 Carambole
  1998 Münsters fall
  1997 Kommissarien och tystnaden
  1996 Kvinna med födelsemärke
  1995 Återkomsten
  1994 Borkmanns punkt
  1993 Det grovmaskiga nätet
 • Barbarottiserien:
  2023 Det kom ett brev från München
  2021 Schack under vulkanen
  2020 Den sorgsne busschauffören från Alster
  2012 Styckerskan från Lilla Burma
  2010 De ensamma
  2008 Berättelse om herr Roos
  2007 En helt annan historia
  2006 Människa utan hund
 • Storstadstrilogin:
  2015 Elva dagar i Berlin
  2011 Himmel över London
  2009 Maskarna på Carmine Street
 • Barins triangel:
  2015 Rein
  2015 Alois
  2015 Marr
 • Övriga romaner:
  2022 En främling knackar på din dörr
  2019 Halvmördaren
  2018 De vänsterhäntas förening
  2017 Intrigo
  2016 Nortons filosofiska memoarer
  2016 Eugen Kallmanns ögon
  2014 Straff – Paula Polanski
  2013 Levande och döda i Winsford
  2008 Sanningen i fallet Bertil Albertsson?
  2005 Från doktor Klimkes horisont
  2004 Skuggorna och regnet
  2002 Och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla
  2002 Kära Agnes!
  1999 Flugan och evigheten
  1998 Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö
  1988 Koreografen

Länkar: