Recension: Det kom ett brev från München av Håkan Nesser

En fantastiskt underhållande läsning, tycker vår recensent om Det kom ett brev från München som andas ”en behaglig retrodoft av engelsk klassiker med stort hus på landet, familjehemligheter och händelser som ingen vill prata om” – men vill Håkan Nesser prata om brevet från Munchen i Sundsvall? Ja, om du också kommer till Svenska Deckarfestivalen blir det så!

Syskonrelationer kan ofta vara intressanta att utforska och det ett av flera teman som Håkan Nesser behandlar i sin nya bok Det kom ett brev från München där vi för åttonde gången får möta kommissarie Gunnar Barbarotti och hans kollega och sambo Eva Backman. Om man nu kan tala om relationer när dessa fyra syskon, nu mellan femtio och sextio, knappt träffats alls under decennier när de pandemiåret 2020 plötsligt samlas för ett gemensamt julfirande i snörika och fiktiva Sillingbo långt ute på glesbygden, sannolikt sydvästligaste Värmland. Firande är kanske också fel ord; relationerna är spända till bristningsgränsen och brister gör det verkligen också – någon dör. Barbarotti & Backman lyckas ta sig dit på snöhala vägar men inte därifrån; de blir kvar i det stora huset och försöker i stället ta sig fram genom täta dimridåer av lögner med mycket måttliga framgångar. Berättarglädjen flödar och det blir en fantastiskt underhållande läsning ända fram till dess att upplösningen kommer i form av ett brev från München.

Den dysfunktionella syskonskaran Rute består av följande fyra personer:

Storebror Ludvig, född 1961, empatilös narcissist redan som ung, framgångsrik med allt, slog igenom tidigt som konstnär, blev en av världens mest kända, hans tavlor säljs för enorma belopp och han är omåttligt rik, bosatt på Rivieran sedan tjugofem år tillbaka.

Nästa i åldersordning är Leif, född 1963, som gjort en måttligt framgångsrik karriär inom akademin, är numera i alla fall docent i Sundsvall, alltid mycket prydlig och välklädd. Alltid singel, i alla fall i offentligheten, någon garderob har han aldrig kommit ut ur.

Trean i syskonskaran, Lars, född 1966, har alltid varit mer eller mindre osynlig i skuggan av sina syskon, till och med hans föräldrar hade ofta svårt att komma ihåg hans namn. Gift med Ellen sedan 1996 i ett numera rätt trött äktenskap. Ellen kom från Oskarshamn där hennes pappa Sven-Gunnar drev en restaurang. Lars fick ta över den, skötte den väl och startade ytterligare en.

Fyran är lillasyster Louise, född 1969, som blev skådespelerska, då och då rätt framgångsrik men inte så mycket under senare år. Med pandemin tog jobben slut helt, hon har ont om pengar och dricker ibland för mycket. Louise har tjugofyraåriga dottern Linn som nyligen hoppade av psykologprogrammet och flyttade hem till mamma i Stockholm i samband med att pojkvännen Dieter flyttade hem till Tyskland för att ta hand om sin sjuka pappa.

Huset i Sillingbo är gammalt, var tidigare skolhus (med en mörk historia) men ägs numera av Rickard Fryxell, framgångsrik konsthandlare och god vän till Ludvig. Med finns också Rickards svensk-franska dotter Catherine som var Ludvigs modell ett tag, men som numera är hans ”livsledsagarinna”.

Tidigt på juldagens morgon hittas någon död och det är uppenbarligen inte ett naturligt dödsfall. Polisen larmas och Barbarotti & Backman beordras att åka dit av sin chef Stig Stigman. De ägnar juldagen och annandagen åt samtal med alla som finns i huset, utan att egentligen komma någonstans, så påföljande dag måste de låta alla som vill åka därifrån.

Hela upplägget har en behaglig retrodoft av engelsk klassiker med stort hus på landet, familjehemligheter, märkliga relationer och händelser långt tillbaka i tiden som ingen vill prata om. Vi rör oss hela tiden snyggt mellan olika berättarperspektiv och kan även läsglädjas åt väl fungerande tempoväxlingar. Den språkliga kvaliteten är som väntat mycket hög och det känns som att författaren successivt väver in allt mer humor i sitt berättande vilket kan vara riskfyllt och svårhanterligt men här hanteras det av en mästare.

Håkan Nesser levererar en fantastiskt underhållande läsning!

Anders Kapp.

Bokfakta:

  • Titel: Det kom ett brev från München
  • Författare: Håkan Nesser
  • Utgivningsdag: 2023-07-27
  • Förlag: Bonniers
  • Antal sidor: 390

Länkar: