Bertil Falk (1933 – 2023)

Den litterära mångsysslaren Bertil Falk har gått ur tiden. Han var journalist, författare, översättare och förläggare.

Bertil Falk debuterade som författare när han var 12 år med en kortnovell i Stockholms-Tidningen, en novell med titeln Tripp i rymden. Efter realexamen arbetade han som kommunalarbetare, spåne i tryckeri, lantarbetare, anställd på bank och försäkringsbolag, stod i affär, var ett år hisspojke på Grand Hotel och distributionsarbetare på Aftonbladet, innan han 1967 började i Kvällsposten i Malmö som nattreporter. Där blev han kvar i 20 år. 1987 – 1989 var han på TV3:s nyhetsredaktion i London. När han kom tillbaka till Malmö arbetade han som featurereporter på kvällstidningen iDAG och sedan på Kvällsposten igen.

1969 nystartade Bertil Falk Jules Verne-Magasinet som han drev till 1972. Med början 1996 skrev han en lång rad deckare, thrillers och science fiction-böcker och -noveller. Han har också översatt seriealbum och böcker inom samma genrer. Han var redaktör för deckartidsskriften DAST-Magazine 1999 – 2003. 2020 kom hans fackbok om svensk science fiction i tre band under titeln Faktasin, en litteraturhistoria som enligt Falk började på 1600-talet. Som översättare stod Falk för svenska versioner av noveller av bland andra John Dickson Carr, F. Scott Fitzgerald, Edward D. Hoch, William Hope Hodgson, Jack London, L. T. Meade, Sue Parman, Mark Twain, Edgar Wallace, Henry St. Clair Whitehead för att nämna några.

Noveller i urval utgivna som eböcker 2020 och 2021.

Falk var upptagen av novellen som format; han uppskattade att det mellan 1900 och 1960 publicerades 250 – 300.000 noveller enbart i Sverige i olika tidskrifter. Själv hävdade han att ha läst över 20.000 noveller. 2007 gav Falk ut sin egenskrivna fackbok Novellen: En översikt med en genomgång av novellens historia, var och hur noveller publicerats, geografiska utblickar, register, boktips och en genomgång av 200 kända och okända noveller. 2004 grundade Falk Novellmästarna tillsammans med kollegorna Olov Svedelid, Kjell E. Genberg och Ulf Durling, en förening för novellkonstens bevarande, nyskapande och spridande.

Som deckarförfattare skrev han bland annat noveller i antologierna Mord och vassa klackar (2007), Lek med döden (2011), Förgiftad evighet (2016), Alla tiders brott (2018), Vid vägs ände (2020) och Jul, jul, blodiga jul (2021). Många av dessa noveller utgavs som eböcker av Saga Egmont 2020 och 2021. På 90-talet gav förläggaren Torsten G. Widholm ut fem deckare som Falk hade skrivit på olika tidpunkter i livet; Den maskerade ligachefen (ursprungligen från 1954), Mord på måfå, Huvudlösen, Den djupfrysta livsgnistan och Mord & orkidéer. Bertil skrev raskt två fortsättningar på sistnämnda: Korsbefruktning och De fyra flintskallarna.

2005 gav Falk ut sin egna deckare Gardar gåtlösaren, en historisk roman (egentligen var det en novellsamling där varje novell fortsatte där den förra slutade) från vikingatiden med en privatdetektiv i huvudrollen. Eller gåtlösare, som var var termen i boken. Boken kom i första hand ut som julklapp till Falks vänner och bekanta. Nisse Scherman recenserade romanen/samlingen efter at den kom i en ny upplaga 2014: ”Man blir glad av att läsa om Gardar. Han är en synnerligen sympatisk karaktär och det finns mycket att lära av honom. Hela boken utstrålar gott humör och berättarglädje. Det är inte utan att man skulle vilja ha lite mera.”

Bengt Eriksson publiserade denna sammenfattning av Bertil Falk i Ystads Allehanda 2005, i samband med första utgåvan av Gardar gåtlösaren: ”Bertil Falk kan tituleras pulpförfattare, i ordets bästa betydelse. Han äreräddar, utvecklar och korsbefruktar genrer åt vilka litteraturkritiker envisas med att muttra förklenande prefix som populär, skräp och smuts. Främst ägnar han sej väl åt fantasy, SF och så kallade kioskdeckare. Falk (be)visar att populär- och skräplitteratur kan vara underhållande och bra, välskriven, lärorik och faktiskt intellektuell […] Falks böcker blir också en hyllning till tusen och åter tusen skräplitteraturförfattare som verkat och dött i anonymitet.”

Bertil Falk gick bort 14 oktober 2023, 90 år gammal.