SvDF23: Christina Olséni

Vi repriserar vårt nya koncept på Svenska Deckarfestivalen med lyxfika på Knaust med tillhörande gåtor och mysdeckarförfattare på scenene. Allt under ledning av Sundsvalls egen deckardrottning, Susanne Fellbrink. Till detta event krävs egen biljett.

Till lördagens Cozy Crime på Knaust kommer ena halvan av författarparet Olséni & Hansen och berättar om Arnes julhelvete, femte delen i humordeckarserien Ester Karlsson med K.

Christina Olséni – född 1968, är entreprenör och civilekonom med många år i internationella koncerner.Mikael ”Micke” Hansen – född 1966, har under många år arbetat som artist, låtskrivare och manusförfattare till TV.
Författarduon debuterade 2015 med den humoristiska deckaren Badhytten, starten på serien Mord i Falsterbo. Därefter har det blivit sju böcker i serien och snart ska de tre första delarna lanseras i Norge, Finland och Danmark. De har skrivit en fristående roman, Deckardrottningen, samt släppt första delen i en serie som utspelat sig i Ystad, Den frusna polisen. Dessutom har de hunnit med fyra delar i serien Skolvaktmästare Tores Detektivbyrå som vänder sig till barn i lågstadieåldern. I älskade serien Ester Karlsson med K, som utspelar sig i Lund, har det hittills blivit fem delar, inklusive den helt nysläppta Arnes julhelvete.
I Arnes julhelvete, en skruvad humoristisk juldeckare, närmar sig dopparedagen med stormsteg. Hypokondrikern Arne fördriver i vanlig ordning förmiddagarna på Apoteket Svanen. Ett stenkast därifrån, i Lunds domkyrka, sjunger hustrun Barbro julsånger i den åtta damer starka seniorkören, Herrens Bönor.
När en av körmedlemmarna påträffas död i kryptan med en kniv i ryggen, tar Barbros syster Ester, som avskyr att sjunga, genast hennes plats i kören för att kunna nysta i mordet. Arnes lugna tillvaro avbryts abrupt då han motvilligt måste passa Esters kakätande kakadua, Roland, samtidigt som barnbarnen oplanerat flyttar in. Katastrofen är ett faktum när Roland rymmer, yngsta barnbarnet försvinner i julhandeln och Arne, som lök på laxen, tvingas övningsköra med äldsta barnbarnet på stadens glashala kullerstensgator. Och vem i helvete har haft ihjäl stadens jultomte?Till Svenska Deckarfestivalen kommer Christina Olséni till lördagens mysdeckarfika på Knaust.

Utgivna böcker:

 • 2023 Arnes julhelvete (Ester Karlsson)
 • 2023 Den frusna polisen (Ystadmorden)
 • 2022 Sommarfesten (Mord i Falsterbo)
 • 2021 Hotellgästen (Mord i Falsterbo)
 • 2021 Herre på Täppan (Ester Karlsson)
 • 2020 Livräddaren (Mord i Falsterbo)
 • 2020 Grannar i död och lust (Ester Karlsson)
 • 2020 Deckardrottningen
 • 2019 Turisten (Mord i Falsterbo)
 • 2018 Strandhotellet (Mord i Falsterbo)
 • 2018 Ett lik i garderoben (Ester Karlsson)
 • 2017 Ryttaren (Mord i Falsterbo)
 • 2017 Ester Karlsson med K (Ester Karlsson)
 • 2016 Fågelskådaren (Mord i Falsterbo)
 • 2015 Badhytten (Mord i Falsterbo)

Länkar: