Recension: Den frusna polisen av Olséni & Hansen

Mys- och humordeckare är en växande trend och en ledande exponent för den genren är duon Olséni & Hansen som med Den frusna polisen tar upp arvet efter Wallander, fast ändå inte. ”En frustande och smittande berättarglädje som genererar många lyckliga leenden” tycker vår recensent inför Christinas besök på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Christina Olséni och Micke Hansen har för det mesta hållit sig på Falsterbonäset i sitt gemensamma författarskap men när de nu med Den frusna polisen startat en ny serie har de flyttat sig några mil österut i Skåne till Ystad som inom spänningslitteraturen främst förknippas med Kurt Wallander, huvudpersonen i Henning Mankells tolv enormt framgångsrika romaner som gavs ut 1991-2013. Nu är det kriminalkommissarie Frank Moberg som tar över den rollen hos Ystadspolisen och även om de har några likheter, egensinniga och ensamstående äldre män med vuxna döttrar, är det här något helt annorlunda. En helt främmande miljö är det inte för författarna; Christinas pappa växte upp i staden och hennes fasters stora våning på Stora Östergatan i centrum har nu Frank Moberg fått ta över och där lever han nu själv med Betty, en överviktig basset, sedan hans hustru Kerstin oväntat gått bort ett halvår tidigare och dottern Sara bor sedan länge i Stockholm. Snart kommer de att bli fler i lägenheten i denna mycket underhållande berättelse.

I en kort prolog får vi möta Andreas Trast på taket till den högsta silobyggnaden på västra kajen i Ystad. Det är mitt i novembernatten, regnet vräker ner i stormbyarna, han dör.

Efter en trist vår hoppas Ystadsborna på en solig pingsthelg. Frank Moberg bryr sig inte så mycket om det där han sitter begravd i pappersarbete i polishuset, han tänker sig en stilla helg med en god bok och hunden Betty som enda sällskap. Han är rätt dyster sedan älskade hustrun Kerstin oväntat dött efter ett olyckligt fall ett par veckor innan jul. Han är inte den sort som pratar ut med någon om sina känslor, han försöker bita ihop och härda ut, men svårt är det. Alldeles innan hon dog hade de inför pensioneringen beställt en ny dyr husbil och planerat för en lång Europasemester. Den levererades efter begravningen, står där blänkande och fin på innergården, har inte använts en endaste gång, Frank ska försöka sälja tillbaka den, ser inte alls fram emot sin första ensamma sommar på väldigt många år.

Hans gamle far Gösta lever fortfarande och de träffas emellanåt. Han har nyligen flyttat in på äldreboendet Lyckan och har en stor roll i denna berättelse. Det var ett par år sedan han fyllde åttio men är fortfarande vital och tveksam till om det verkligen var rätt beslut att sälja gathuset och flytta hit. Visserligen har han fått en del nya vänner men trivs inte alls med det minimala rum han nu bor i, inte heller med den usla maten som han vägrar äta (beställer i stället från en av stadens bättre restauranger); han kollar ibland hos mäklarna för att se om det kommer ut något intressant. Dagmar, som också bor på Lyckan, känner han sedan länge från bridgeklubben och även om hon kan vara väldigt jobbig ibland betraktar han henne som en god vän. Nya bekanta på boendet är paret Larsson och tre gånger i veckan brukar de fyra spela bridge tillsammans. För dessa träffar ”lånar” Gösta sonens våning utan Franks vetskap. Betty är glad över det återkommande sällskapet, är särskilt förtjust över fru Larssons delikata köttbullar som hon får i överflöd. (Franks kamp med Bettys oförklarliga men uppenbara övervikt, inklusive hans besök hon hundpsykologen, blir mycket underhållande.)

Dagmar får information om att hon ärvt en andelsfrys i Glimmingehus från en av sina tre exmän och vill genast åka dit i sin lilla Fiat (kom från en annan exmake). Hon vill att Gösta ska följa med och han accepterar motvilligt, hennes kompetens som bilförare har han inget förtroende för alls.

Väl på plats hittar Dagmar en frys som ser helt annorlunda ut än de andra; den verkar ny och är dessutom förseglad med en grov kedja. Hon hittar en bultsax, öppnar frysen och hittar en död infrusen manskropp. Gösta larmar Frank som kommer dit så fort han kan. Han känner igen mannen direkt, det är tidigare poliskollegan Andreas Trast, som oförklarligt tog sitt liv för ett halvårsedan genom att hoppa från den höga silon på västra kajen. Frank och Kerstin hade varit på begravningen dagen innan hon dog, men uppenbarligen hade kistan inte innehållit hans kropp. Vad gör den här i en frysbox i Glimmingehus?

Det är det fall som finns i centrum av berättelsen, den frusna polisen. Frank är väldigt tydlig med att Gösta och Dagmar inte får säga någonting om detta till någon (vilket Dagmar naturligtvis inte klarar) och startar tillsammans med några vänner en hemlig utredning; det måste finns kopplingar till rättsväsendet och det här får inte komma ut i offentligheten.

Viktiga i handlingen är också Ystads lilla maktcentrum med stadens starke man, kommundirektören Jonny Grip, hans fru, polischefen Annika Grip, hans svåger, stadens stora entreprenör och byggmästare Douglas Åberg samt Douglas fru Rakel, illa omtyckt chef för äldreboendet Lyckan där en hel del utspelar sig på vägen. En rätt karikerad kvartett men mycket underhållandet.

Här finns en frustande och smittande berättarglädje som genererar många lyckliga leenden hos alla läsare.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Den frusna polisen
  • Författare: Christina Olséni och Micke Hansen
  • Utgivningsdag: 2023-06-12
  • Förlag: Lind & Co
  • Antal sidor: 340

Länkar: