SvDF23: Tove Alsterdal

Efter en karriär som journalist och dramatiker är Tove Alsterdal sedan snart 15 år främst känd som deckarförfattare. Hennes böcker finns utgivna på tjugofem språk och hon är flerfaldigt prisbelönt i olika länder. Hon besöker ofta Sundsvall, så också i år, med senaste boken Djuphamn.

Tove Alsterdal är född i Malmö i en skrivande och samhällsdiskuterande familj. Hon växte upp i Umeå och i Jakobsberg utanför Stockholm. 1985 utbildade hon sig till journalist vid Kalix folkhögskola. Där träffade hon Liza Marklund, vilket lade grunden för ett framtida nära samarbete. Som vuxen bodde hon länge i Luleå, där hon bland annat arbetat som journalist för radio och TV. I Luleå började hon också under tidigt 90-tal skriva dramatik för den fria gruppen Teater Scratch.

– Jag var länge intresserad av att bli skådespelare. Men kom fram till att i det yrket är man så styrd av andra; det finns alltid någon regissör som bestämmer över en, man är beroende av att bli inbjuden av andra för att få roller och just den styrda och beroende positionen passar inte mig så jag släppte de tankarna, berättar hon.

Tove Alsterdal har varit författaren Liza Marklunds redaktör sedan Sprängaren (1998), liksom Liza Marklund har varit Toves första läsare i ett mångårigt och nära samarbete. De arbetade även tillsammans med manus till filmen Postcard Killings, efter en thriller av Liza Marklund och James Patterson, som hade premiär 2020. Tove har även skrivit filmmanus tillsammans med Helena Bergström.

När hon började skriva skönlitterärt arbetade hon som nyhetsjournalist på TV.

– Jag tröttnade på att försöka berätta om världen och om människor i de korta snuttar som den nyhetsjournalistiken arbetar med. Det blir aldrig sant, världen och livet är så mycket mer komplext och mångfacetterat. Skönlitteraturen är ofta sannare än det dokumentära och den ger ett helt annat utrymme för att också kunna gå in i komplexa frågor på ett intressant sätt, säger Tove.

I september 2009 debuterade hon som romanförfattare med thrillern Kvinnorna på stranden. Historien kretsade kring människor som drunknar på flykt över Medelhavet och utnyttjas i slavarbete i Europa.

2014 fick hon priset för årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademien för den tredje boken Låt mig ta din hand som utspelar sig i hennes uppväxtmiljö i Jakobsberg utanför Stockholm, samt i Argentina där en svensk kvinna försvinner under militärdiktaturen på 1970-talet.

I Blindtunnel från 2019 finns plattformen i den etniska rensningen av miljoner Sudettyskar efter Andra världskriget och konsekvenserna av detta i nutid.

Fram till just Blindtunnel har hennes spänningsromaner varit helt fristående men med ett återkommande tema med en verklig historik, grundligt studerad, som på olika sätt slår tillbaka mot fiktionens karaktärer i nutid. Med Rotvälta startade hon 2020 något nytt, en serie med en geografisk placering i Ådalen som har återvändande polisen Eira Sjödin som  huvudperson. Rotvälta fick ett fantastiskt mottagande; än en gång fick hon priset för årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademien och dessutom belönades den med Glasnyckeln som bäst i Norden. Hösten 2021 kom den andra delen i serien, Slukhål, och nu i år avslutas serien med Djuphamn.

Om Djuphamn: När dykare går ner i Ångermanälven för att utforska de hundratals skeppsvrak som döljer sig på botten, finner de kvarlevorna av en man. Det visar sig att han har blivit mördad, men vem är han? Trådarna leder tillbaka till 1960-talet i Ådalen och världen, med hårda politiska konflikter och stora drömmar om frihet. Polisassistent Eira Sjödin som är gravid och har inre tjänst får utreda det kalla fallet eftersom det verkar riskfritt. Medan sanningen om den döde kryper allt närmare hennes eget och familjens liv räknas veckorna ner mot förlossningen. Fortfarande vet hon inte vem som är far till hennes barn. Samtidigt är den kvinna vars brott Eiras bror sitter fängslad för på väg norrut i flykt undan rättvisan, efter att ha dödat igen.

Utgivna böcker:

  • 2023 Djuphamn
  • 2021 Slukhål
  • 2020 Rotvälta
  • 2019 Blindtunnel
  • 2016 Vänd dig inte om
  • 2014 Låt mig ta din hand
  • 2012 I tystnaden begravd
  • 2009 Kvinnorna på stranden

Länkar: