SvDF23: Kerstin Bergman

Kerstin Bergman är kanske Sveriges mest pålästa deckarförfattare som efter en akademisk karriär får räknas till de etablerade författarna nu som den tredje romanen om Iris Bure är utgiven. Hon kan även en massa saker om trädgård och växter, ganska mycket om deckardrinkar och nästan allt som finns att veta om att programleda deckarfestivaler.

Kerstin Bergman är född 1970 och levde sina första år på Ekerö utanför Stockholm, en plats som hon återvände till i sin debutdeckare Oskuld och oleander (2020). Just platser är väsentliga för hennes författarskap, bland annat inspirerad av irländska författaren Anthony Quinn som betonar platsens betydelse för berättandet och den historik som finns inbäddad i landskapet. I hans fall handlar det om gränstrakterna mellan Nordirland och Irland men i Kerstin Bergmans fall blev det barndomens Ekerö i debutromanen, barndomssomrarnas Dalsland i uppföljaren Förgätmigej och skoltidens Sturefors söder om Linköping i tredje delen, Ekarvet.

2022 gav hon också ut Swedish Noir Cocktails, en deckardrinkbok som kombinerar svensk deckarhistoria, presentationer av 33 svenska spänningsförfattare och lika många nya cocktailrecept baserade på de olika författarskapen. Skriven tillsammans med Hans-Olov Öberg som de senaste åren fått många internationella priser för sina dryckesböcker.

Kerstin Bergman läste konstvetenskap och litteraturvetenskap på Linköpings universitet och valde att efter grundutbildningen fortsätta som doktorand i litteraturvetenskap. I samband med forskarstudierna bytte hon till Lunds universitet och Lund har varit hennes bostadsort sedan dess.

– Några av mina doktorandkolleger kom från Växjö och hade kontakter med Smålandsposten. Det ledde fram till att jag fick uppdrag att recensera deckare för den tidningen och recensioner har jag ägnat mig en hel del sedan dess, säger Kerstin Bergman.

Utöver många artiklar, både akademiska och populära, har hon givit ut fackböckerna och  (2014), samt varit redaktör för antologin  (2014).

2009 blev Kerstin Bergman docent i litteraturvetenskap vid Lunds universitet. 2011 blev hon ledamot av Svenska deckarakademin och har i flera år varit dess sekreterare. 2014 lämnade hon universitetet för att satsa på det egna företaget CrimeGarden där hon arbetar med kriminallitteratur på många olika sätt; som föreläsare, moderator, recensent och skribent i andra former. Dessutom åtar hon sig en hel del trädgårdsjobb.

Hon har under åren blivit allt mer intresserad av att också prova på att skriva skönlitterärt och 2019 började hon skriva på det som skulle bli hennes debutroman, Oskuld och oleander. Vi får träffa huvudkaraktären Iris Bure, som utöver den uppenbara flirten med Maria Lang lånat en del drag och erfarenheter från Kerstin själv.

– Jag ville bygga väldigt mycket av berättelsen på Ekerö som det var för mig under 70-talet, så det var först rätt långt in i skrivprocessen jag ändå åkte dit. Mycket av boken utspelar sig i nutid så jag behövde se alla de förändringar som inträffat sedan jag var barn, säger hon.

Kerstin Bergman har även varit huvudmoderator på Svenska Deckarfestivalen i flera år och repriserar den rollen på Sundsvalls teater i år.

Nu är Kerstin aktuell med tredje delen i serien om Iris Bure, Ekarvet, med ett återvändande till Linköping. Oktoberregnet öser ner när Iris Bure oväntat blir kallad till bouppteckning i Linköping efter sin mellanstadielärare. Den riktiga överraskningen kommer dock först när det visar sig att Iris och fyra gamla klasskamrater från grundskolan får ärva ett stort hus beläget i eklandskapet söder om stan. Men med arvet kommer en utmaning: att tillbringa fyra dygn tillsammans i huset. Snart dras de fem arvingarna in i ett olöst mysterium som inte verkar ha några gränser. Saker dyker upp och försvinner, gamla hemligheter avslöjas. Varför är just de utvalda? Vem kan man lita på? Och hur mycket vet vi egentligen om de människor som följde och präglade oss under en så stor del av uppväxten?

Utgivna böcker:

  • 2023 Ekarvet (deckare)
  • 2022 Swedish Noir Cocktails
  • 2021 Förgätmigej (deckare)
  • 2020 Oskuld och oleander (deckare)
  • 2014 Swedish Crime Fiction
  • 2014 Deckarnas svenska landskap (red.)
  • 2011 Kriminallitteratur (med S. Kärrholm)

Länkar: