Frågor och svar (FAQ)

Här hittar du vanliga frågor och svar om årets deckarfestival i Sundsvall. Här på hemsidan hittar du annars mycket annan information, t.ex. om biljetter och om vilka författare som dyker upp.

Du kan även kontakta oss om du inte hittar svar på dina frågor.

När och var arrangeras Svenska Deckarfestivalen 2023?
Den arrangeras i Sundsvall, i Sundsvalls teater på Esplanaden 19, mitt i stan.

Var köper man biljetter?
Vi rekommenderar förköp för att undvika trängsel. Biljetter köper man från Entré Sundsvall på nätet eller i deras butik på Köpmangatan 9 i Sundsvall. Öppettider: Måndag till söndag kl 11 – 14. Telefon: 060-15 54 00. Man kan även köpa biljetter i dörren, men vi kan endast ta betald med swish.

Kan man få rabatt på festivalbiljetterna?
På de ordinarie festivalbiljetterna får medlemmar i föreningen Svenska Deckarfestivalen 20% rabatt (gäller dock inte lördagens mysdeckarfika). Skolor ges gratis entré för elever som kommer till enstaka seminarier. Föreningar, företag och andra grupper som vill köpa ett paket biljetter kan också få ett erbjudande. Kontakta oss om du har frågor om detta.

Vilka författare kommer, och vilka dagar medverkar de?
Kolla festivalprogrammet så hittar du alla årets författare, seminarier och programpunkter.

Kan författare X komma till vår skola och föreläsa?
Det är kanske lite sent nu men kontakta oss så ska vi kolla om det är möjligt.

Är det några covid-restriktioner i år?
Nej. Men stanna hemma om du har symptom på förkylning eller liknande.

Ingår mat?
Nej, men kaffe och fikabröd kan köpas till för att hålla blodsockret uppe. E-Street på andra sidan gatan har mat så det räcker till alla.

Jag har veckopass/festivalpass, kan jag delta på mysdeckarfika på Knaust då?
Lördagens mysdeckarevenemang på Knaust kräver egen biljett då en riktig lyxig fikabuffé erbjuds. Lördagsbiljetten kostar 330 kr men då ingår även en trevlig stund med fem av Sveriges främsta mysdeckarförfattare; Susanne Fellbrink, Christina Olséni, Sofia Rutbäck Eriksson, Carin Hjulström, Kalle Löfqvist.

Kan man köpa böcker på plats av författarna som kommer?
Ja, absolut, och de flesta författare signerar gärna. Det går även bra att köpa en extra signerad bok och ge bort som julklapp. Böckerna kan dock inte betalas med kontanter, utan bara med swish. Av praktiska skäl har vi bara författarnas senaste böcker på plats, men du hittar det mesta i Vängåvans bokhandel på Storgatan 22.

Kommer ni att visa årets festival på nätet?
Det blir inga direktsändningar på internet i år, men vi kommer att banda festivalen och lägga ut filmer i efterkant.

Hur tar man sig till Sundsvall och Sundsvalls teater?
Sundsvalls teater ligger på Esplanaden 19 och det tar ca 8 minuter att gå från järnvägsstationen och den nya bussterminalen. I Sundsvall kan det vara svårt att parkera en bil billigt och längre än 2 timmar i gatorna runt Sundsvalls teater, men på p-ytan Stuvaren (bredvid det gamla casinot och Bolagsverket) eller i Inre hamnen går det att parkera hela dagen för en rimlig peng. Därifrån är det ca 10 minuter att gå till Sundsvalls teater.

Till Sundsvall tar man sig enkelt med buss, tåg eller bil. Flyg går till Midlanda i Timrå, en kort bussresa bort.

Hur följer jag deckarfestivalen på sociala medier?
Våra konton finns på Facebook och på Instagram. Videoklipp från föregående festivaler finns på Youtube.