SvDF23: Ninni Schulman

Över 1 miljon sålda böcker bara i Sverige är inget dårligt kvitto och då kan Ninni Schulman med gott samvete börja en ny deckarserie, om den f.d. polisen Ingrid Wolt, med handling förlagd till tidigt 80-tal. Mer om både Ingrid och Ninni får du höra på Svenska Deckarfestivalen 2023 i november, på Sundsvalls teater.

Ninni Schulman är född 1972, uppvuxen i bruksorten Lesjöfors i östra Värmland och bor i dag i Stockholm med sina två barn. Hon har lång erfarenhet som journalist, började som lokalredaktör i Hagfors för Värmlands Folkblad 1995, och har därefter bland annat arbetat på Expressen.

Hon debuterade som författare 2010 med romanen Flickan med snö i håret, den första delen i Hagforsserien som avslutades 2021 med den sjunde delen, Dagen är kommen. Serien har sålts i en upplaga på mer än en miljon bara i Sverige. Ninni Schulman finns också utgiven i tiotalet andra länder.

Utöver Hagforsserien har Ninni Schulman kommit ut med relationsdramat Bara du och självbiografiska Flickebarn nr 291. Hon föddes med skolios vilket försvårade andning och krävde flera operationer, fixering i gips och långa sjukhusvistelser i tidig barndom. Behandlingarna lyckades men här skildras minnen av att ha lämnats ensam av föräldrarna på sjukhus med plågsamma undersökningar och många svårigheter under uppväxten.

Utöver Värmland finns en hel del av rötterna i Dalarna. Ninni Schulmans morfar kommer från Siljansfors, hennes mamma har flyttat tillbaka till Mora, hon har en hel del annan släkt där och tillbringade mycket av sin barndom i området. Det var därför rätt naturligt att välja Siljansbygden för sin nya spänningsserie och dessutom har hon valt att placera den i en tid när hon själv var barn, tidigt åttiotal.

— Att förlägga handlingen till 80-talet gjorde mig friare som författare. Det var en oerhörd lättnad att slippa förhålla sig till dagens teknik och kunna fokusera på handlingen och karaktärerna, säger Ninni Schulman.

Året är 1982. 12-årige Mattias försvinner spårlöst från sitt hem i den lilla byn Våmhus. Ett år senare är han fortfarande borta och hans mamma håller på att gå sönder av sorg och ovisshet.

Den f. d. polisen Ingrid Wolt är på flykt undan sitt förflutna. Hon har just släppts ur fängelset Hinseberg och börjar sakta bygga upp sitt liv igen. I desperat behov av ett arbete startar hon Siljans Spaningsbyrå och hennes första uppdrag blir att hitta Mattias. När hon börjar nysta i fallet inser hon att den skenbara idyllen döljer mörka hemligheter.

Som vi lekte är en kriminalroman om sorg, skuld och en lek som blir till dödligt allvar.

Utgivna böcker:

 • 2023 Som vi lekte
 • 2021 Dagen är kommen
 • 2020 Flickebarn nr 291 *
 • 2019 När alla klockor stannat
 • 2018 Bara du *
 • 2016 Välkommen hem
 • 2015 Vår egen lilla hemlighet
 • 2013 Svara om du hör mig
 • 2012 Pojken som slutade gråta
 • 2010 Flickan med snö i håret
  * = ej deckare

Länkar:

 • Svenska Deckarfestivalen recenserar Som vi lekte