SvDF23: Jacob Lindfors

Militära actionthrillers är en växande undergenre i den svenska spänningsjungeln. Traditionella deckare i all ära, men vissa teman fungerar bättre i t.ex. Jacob Lindfors serie om Mattias Kassian som nu kan njutas i Järnviljan. 2023 är första året Jacob Lindfors medverkar på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall.

Jacob Lindfors är född 1988, uppväxt i Stockholms sydöstra förorter och är i dag bosatt i samma område, nu Rönninge i Salems kommun, tillsammans med sambo och två söner. Efter gymnasiet blev det militärtjänst i Boden och sedan universitetsstudier i Umeå och Uppsala med statsvetenskap som huvudämne och en huvudsaklig inriktning mot freds- och konfliktstudier vilket resulterade i en kandidatexamen i Uppsala. Under och efter studierna kom en del olika jobb med inriktning på marknads- och omvärldsanalys, bland annat för Unicef. 2013-2016 arbetade Jacob Lindfors som politisk sekreterare för Moderaterna i Riksdagen inom olika politikområden, bland annat säkerhetspolitik, bostadspolitik, arbetsmarknad och integration. Efter det har han arbetat som omvärldsanalytiker för AFA Försäkring, bland annat med arbetsmarknad, hälsa och hållbarhet, digitalisering och framtidstrender.

Vinterpacket var Jacob Lindfors debut 2021, och nu finns tredje delen i serien, Järnviljan, ute. Filmrättigheterna är sålda och en TV-serie baserad på böckerna planeras.

Om årets bok säger Jacob Lindfors i ett pressmeddelande bland annat detta:

Jag har haft två mål med bokserien om specialförbandsoperatören Mattias Kassian. Det första har varit att skriva militära thrillers som är bra som böcker, och inte bara bra för dem som gillar militära thrillers. Det andra har varit att avsluta trilogin med optimism och ett varmt budskap. I bok två i serien går Kassian med på att hjälpa Ryssland att stoppa en mäktig narkotikasmugglare. Boken slutar med att Kassian förs till Ryssland.

Därifrån skulle det vara enkelt. Mattias Kassian skulle bygga broar, lära känna ryssarna, skapa gemensamma ytor. Jag ville få Mattias Kassian att förstå Rysslands synvinkel. Jag tänkte använda diplomati och kommunikation för att bygga mot fred. Den tredje delen i serien skulle avslutas med en ljus framtid. Jag var redan försenad med boken på grund av att vi fått en till son och köpt en gård, men jag hade i alla fall en plan.

Jag vaknade morgonen den 24 februari 2022 och fick se flash-notiserna på min mobil. Det första jag gjorde var att skicka ett sms till en kontakt i Försvarsmakten: ”Fuck.” Han svarade: ”Japp.” Sedan satt jag och stirrade på nyhetsuppdateringarna medan mina ungar lekte i bakgrunden. Jag kunde inte skriva. Inget var roligt längre. När massgravarna öppnades i Bucha blev det väldigt tufft att vara pappa.

Det tog mig flera veckor att tänka om Järnviljan. Vad skulle hända om Ukrainakriget bröt ut mitt under Mattias Kassians diplomatiska uppdrag med Ryssland?

Men att ta med invasionen av Ukraina i boken skapade ett annat problem. De militära delarna i mina böcker är hyperaktuella med tanke på hur världen ser ut idag, men samtidigt är många läsare både rädda för, och trötta på, krig. Hur skriver man en attraktiv militärthriller när nyheterna ger oss ohyggliga uppdateringar om mänskligt lidande på en daglig basis?

Om boken: Sverige och Ryssland befinner sig i en väpnad konflikt. För att hitta en fredlig väg ut ur krisen går den svenska elitsoldaten Mattias Kassian med på att hjälpa ryssarna att krossa ett nätverk av internationella narkotikasmugglare.

Men hur frivilligt är Mattias samarbete med Ryssland? Upprivna efter år av strider och förluster börjar vännerna i SOG, Särskilda operationsgruppen, planera att frita honom från ryssarna, med våld om det så skulle krävas.

Det finns dock ett annat hot. Från sina gömställen i djupet av Norrland rekryterar terrorligan Vinterpacket nya medlemmar inför en sista strid mot Försvarsmakten. Sverige är försvagat. Är det inte dags att slå till?

Utgivna böcker:

  • 2023 Järnviljan
  • 2022 Sidenvägen
  • 2021 Vinterpacket

Länkar: