Recension: Röd augustimåne av Rebecka Edgren Aldén

Geografiskt centrum för Rebecka Edgren Aldéns serie Sjöräddarna är sjöräddningsstationen i Stavsnäs på Fågelbrolandet i Värmdö kommun men vi rör oss runt om i Stockholms skärgård. Bok nummer två är nu aktuell, tillika författarens deltagande på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 2023.

I upptakten till den nya boken får sjöräddningen ett larm, ett par i en segelbåt har sett ett bylte liggande på en strand, de tror det är en människa men det är för grunt för att de ska kunna komma nära. Nadia kör Rescue Cecilia så nära stranden i Skepparviksviken hon kan, Annika och Simon går i land. Det är en äldre kvinna som ligger där, de försöker med livräddning men det är för sent, kvinnan är död, hon är blodig och hon luktar sprit. De larmar polis och ambulans. Sjöpolisen Jens kommer först, senast de träffades bjöd han ut Annika men det har inte blivit av ännu och just nu är det inget de pratar om. I väntan på ambulansen kollar de en sliten liten sommarstuga i närheten, kanske finns det något som kan visa vem den döda kvinnan är. Dörren är olåst, därinne är det fullt av bråte, luktar illa, ren misär.

Ungefär samtidigt som ambulanssjukvårdarna kommer en ung kvinna springande och ropar: Mamma! Annika känner igen henne. Det är Felicia från IT-avdelningen på tidningen där Annika också jobbar. De känner inte varandra men har setts på jobbet. Hennes mamma ringde henne för ett par timmar sedan, pratade förvirrat om en massa saker, något om ett arv och något om att Felicia egentligen inte var hennes dotter. Det mesta var svårt att uppfatta, mamman var uppenbart berusad, Felicia blev orolig och åkte genast ut till den stuga som mamman sedan länge hyr av några förmögna människor i närheten. Det är mycket riktigt mamman, Laura Vainio, som ligger död på stranden.

Efter knappt halva boken kommer den första kopplingen mellan de olika parallella berättelserna. Det kommer successivt allt fler kopplingar samtidigt som spänningen byggs upp inför dramatiska upplösningar i flera steg. Det är ett mycket starkt koncept som författaren skapat för sin sjöräddarserie, det kommer att vara hållbart ett bra tag till; här finns starka karaktärer som bär seriens långa berättelse, en levande miljö som är en uppenbar hemmaplan för henne, en imponerande intrigintelligens kring den enskilda bokens huvudberättelse som skickligt kompletteras med intressanta sidoberättelser. Till och med mig lyckas hon förvandla till seglare och skärgårdsfantast, i alla fall från läsfåtöljen.

Anders Kapp

Bokfakta:

Titel: Röd augustimåne
Författare: Rebecka Edgren Aldén
Utgivningsdag: 2023-06-21
Förlag: Romanus & Selling
Antal sidor: 371

Länkar: