Bokreatips

Är det julafton för bokälskare? Lite så måste man kunna säga att det är när inbundna böcker säljs med runt 70% rabatt på den stora bokrean som landets bokhandlare och förlag arrangerar varje februari. Passa på att fynda böcker du glömde, böcker du inte prioriterade eller böcker du inte visste fanns!

Här kommer Svenska Deckarfestivalens reatips för 2023. Bokrean börjar 21 februari och kan se lite olika ut beroende på vilken kedja eller butik du uppsöker. Vi har kollat på utbudet i Akademibokhandeln i Sundsvall (eftersom vi är Svenska Deckarfestivalen i just Sundsvall).

 

 

Jan Mårtenson är en av Sveriges mesta deckarförfattare med över 50 böcker på sitt CV, och det är bara deckarna, övriga böcker inte medräknat. Peter May såg ni på deckarfestivalen ifjol och David Baldacci 2021. Lars Wilderäng tillhör den nya generationen spänningsförfattare som inte skriver deckare, men blandar det militära med lite sci-fi och alternativ historia. Jonas Moström är hjälte i Sundsvall av förklarliga skäl, så han måste alltid med.

 

Åsa Larsson är en annan favorit och nu kan du fynda den senaste, och sista, deckaren om Rebecka Martinsson. Lee Child’s Jack Reacher hörde vi om på videolänk på deckarfestivalen 2021 med nya författaren Andrew Child. Anki Edvinsson får representera ”halva norra Sverige” eftersom hon har bott och jobbat i bland annat Östersund, Sundsvall och Umeå. Tove Alsterdal är också en författare som är lite extra populär i Sundsvall, inte bara för att hennes senaste böcker utspelar sig i Ådalen, men också för att hon skriver oerhört bra. Nödrop av norska Grethe Bøe är, som Wilderäng, ett exempel på en spännande icke-deckare, en thriller om ett möjligt krig mellan öst och väst: När relationen mellan Ryssland och Nato nått sin absoluta fryspunkt genomför Nato sin största övning någonsin i Finnmark. Ett F-16-plan med Nato-piloterna Ylva Nordahl och John Evans ombord hamnar i en konfrontation med ett ryskt flygplan och blir nedskjutet.

 

Man måste känna sina klassiker, annars vet man inte vad som är bra nu för tiden. Vi börjar denna avdelning med oerhört vackra böcker med samlingar från Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle, Bram Stoker och Mary Shelley. Gotisk skräck och lite till i böcker som både kan tittas på och läsas i. Arne Dahl och Håkan Nesser behöver ingen introduktion, de hör alltid med i bokreakorgen. Sara Strömberg rekommenderar vi också, hon vann debutantpriset för Sly som nu ingår i rean och Årets bästa-priset för uppföljaren Skred – två av två måste vara teckned på kvalité.