Skred årets bästa deckare

Grattis till Sara Strömberg! Svenska Deckarakademin har idag valt hennes deckare nummer två, Skred, till årets bästa deckare. Övriga vinnare blev Ulf Kvensler, Chris Whitaker och Eva Apelqvist. Håkan Nesser utsågs till Grand Master.

Svenska Deckarakademin är ett samfund vars syfte är att främja deckarlitteraturen och facklitteratur om deckargenren. Akademin utser varje år årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman, samt årets svenska debutant. Priserna räknas som Sveriges finaste inom genren. I år valdes Sara Strömberg, som debuterade med Sly förra året, till årets bästa deckarförfattare med grund i hennes Skred, andra boken om journalisten Vera Bergström.

Juryns motivering: ”En stilistiskt kvalificerad och brutalt klarsynt kriminalroman om en glesbygd i förändring”. Handlingen utspelar sig i Åre och trakterna runt jämtlandsorten. Till historien hör att Sara Strömberg även blev Årets Debutant för Sly 2021.

Bästa debutant 2022 blev Ulf Kvensler med Sarek för ”ett klaustrofobiskt kammarspel i oändlig natur, ständigt slingrande mot den oundvikliga katastrofen”.

Bästa översatta deckare/thriller/spänningsroman blev Chris Whitakers Slutet blir vår början med motiveringen: ”Ett storslaget ödesdrama med fullödiga personporträtt”.

Priset Spårhunden för bästa barn- och ungdomsdeckare gick till Eva Apelqvist för Mörker över skateparken, en deckare för den som älskar att åka skateboard eller den som drömmer om att våga testa, men även för läsaren i åldern 9-12 år som bara längtar efter en spännande deckare.

Svenska Deckarakademin tilldelade även Håkan Nesser ett Grand Master-diplom, vilket ges till ”en författare eller annan person som under lång tid gjort betydande, bestående och kvalitativt viktiga insatser för kriminallitteraturen i Sverige”. Akademins motering: ”Håkan Nesser har i snart 30 år varit en kvalitetskonstant i den svenska kriminallitteraturen, vars gränser han vidgat i en rad romaner med mörk humor och oväntade miljöer.”

Priserna offentliggjordes på deckarbiblioteket i Eskilstuna idag.