Lilla Sherlock 2022: Kreativitetspriset

Lilla Sherlockpriset är Svenska Deckarfestivalens novelltävling för Medelpads högstadieelever. I år kom 106 bidrag in, och kreativitetspriset gick till Olle Stavert vid Hagaskolan i Sundsvall. Hela novellen kan läsas här.

Mordet på Storgatan av Olle Stavert

Jag öppnar ögonen och ser ölburkar överallt omkring mig. Mitt huvud gör ont och min kropp känns svag. Vad gjorde jag igår egentligen? Mina ben känns som gelé när jag ställer mig upp. De mörka barväggarna omger mig och jag känner mig nästan instängd. Det enda ljus jag kan se var från de stora speglarna vid sidan av baren. Jag rör mig mot dörren och går ut på gatan. Mina steg blir kortare och kortare. Husen är gråa som vanligt och trottoaren full med nedtrampade cigaretter. Gardinerna är fördragna i varje fönster. Vägarna är tomma på bilar och inte en enda människa syns. Plötsligt känns mina ben svaga. I hastig fart rör jag mig tillbaka mot baren för att hitta en sittplats att vila på.

Dörren gnekar när jag går in igen. Jag sätter mig vid baren på en röd barstol. Det är bara jag därinne förutom en kille några stolar till sidan om mig. Trots min bakfylla beställer jag ett litet glas whisky, det är ju ändå lördag. Bartendern häller upp min drink och sätter igång radion. Nyheterna är på.

-Det skedde ett mord igår kväll på Storgatan 55 klockan 22:30. Vi fick en personbeskrivning på den misstänkte. Det ska vara en längre man i ungefär 1,90 längden, han ska ha rakat hår och ett stubbigt skägg, sa mannen på radion. “Hur kan det finnas så sjuka människor”, tänker jag

Det är då jag tänker på det. Lång, rakat hår och stubbigt skägg. Min blick dras långsamt mot mannen bredvid mig och ja det är han. Jag drar långsamt fram min mobil och trycker in de tre siffrorna som man ringer under en nödsituation. Mobilen är kall mot örat och min hand skakar av rädsla. Min ton är så låg att jag får upprepa flera gånger tills de förstår. De säger att det kommer ta några minuter och att jag ska försöka hålla mig lugn. De ber mig att vara tyst och inte prata eller närma mig mannen. Minuterna går, jag räknar sekunderna och till slut hör jag sirener, rummet känns äntligen varmt och säkert igen. Två poliser kommer in genom den gnisslande dörren och går fram till mig.

-Var är han då?, frågar polisen.

-Där, säger jag och tittar åt min högra sida.

Mannen med rakat hår och stubbigt skägg sitter stilla och tittar tillbaka mot mig. Jag höjer min högra hand och pekar mot honom och ser att han pekar tillbaka mot mig. Min blick möter hans genom den blanka spegelns glas.


Läs mer om Lilla Sherlockpriset och läs även tidigare års vinnarnoveller.


Intresserad av att anmäla en högstadieelev eller klass till 2023 års tävling? Kontakta lillasherlockpriset AT svenskadeckarfestivalen.se för information.