SvDF22: Karin Smirnoff

Årets kanske mest efterlängtade bok, Havsörnens skrik (Millennium 7) är skriven av Karin Smirnoff, som fortsätter Stieg Larssons (och David Lagercrantz) böcker om Mikael Blomkvist och Lisbeth Salander. Möt Karin på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 9-12 november!

Karin Smirnoff är född 1964 i Umeå, flyttade som liten till Stockholmsområdet där hon bodde på olika platser innan hon i tjugoårsåldern flyttade tillbaka till Västerbotten.

På tidigt nittiotal utbildade hos sig till fotograf och efter en del annan utbildning arbetade hon som journalist och marknadsförare under ett antal år. Vid sidan av det blev hon också företagare, drev ett gatukök i Hammenhög under några år och driver sedan 2013 Componenta Wood AB i Piteå.

Karin Smirnoff vidareutbildade sig i litterär gestaltning vid Lunds universitet 2017–2019 och arbetade då med det som skulle bli hennes litterära debut. 2018 kom romanen Jag for ner till bror som nominerades till Augustpriset och fick många andra priser. Det var inledningen på en trilogi som sammanlagt har fått mycket stor succé, inte bara i Sverige utan även i tiotalet andra länder, bland annat England, Tyskland, Italien, Norge, Danmark, Finland och Holland.

Utöver Stockholmsregionen, Västerbotten och Skåne har hon också bott några år i Paris. I dag är hon bosatt i Hertsånger och Stockholm.

Utgivna böcker:

  • 2022 Havsörnens skrik (Millennium 7)
  • 2021 Sockerormen
  • 2020 Sen for jag hem
  • 2019 Vi for upp med mor
  • 2018 Jag for ner till bror

Länkar:

  • Svenska Deckarfestivalen recenserar Havsörnens skrik