Deckarnas drinkar

Shaken, not stirred! Deckardrycker är en grej och nu finns det en egen deckardryckesbok! Kerstin Bergman och Hans-Olov Öberg står bakom och boken introduceras på Svenska Deckarfestivalen 2022 vilket också årets deckarfestivalcocktail blir.

Swedish Noir Cocktails heter boken som inte bara talar till dig som gärna läser cocktailrecept, men også till dig med ett intresse för svensk kriminallitteratur som fenomen. Vad är egentligen Swedish noir, är det en genre? Och hur har utvecklingen sett ut i grova drag? Detta är svar du får i boken, som har Kerstin Bergman bak spakarna för det deckartekniska, medan cocktailbokvärldsmästare Hans-Olov Öberg rattar oss genom mängder av recept på cocktails som redan i boken ser väldigt snygga och smakfulla ut.

Termen Swedish noir används som sagt framför allt utomlands, där såväl kritiker som förlagens marknadsavdelningar betraktar de glesbefolkade svenska landskapen som något närmast exotiskt. Stora skogar, djupa sjöar och vidsträckta fjäll lämpar sig utmärkt för att illustrera den lilla människans utsatthet.

Hur det konsumeras – och vad – i deckare får du också svar på. Drygt halva boken ägnar sig åt recept på drinkar som Sveriges deckarelit ställer sig bakom, ackompanjerad av snygga fotos på drinkarna. Det är en imponerande lista författare som har fått sina drinkar dokumenterade i boken:

Stefan Ahnhem, Karin Alfredsson, Kristina Appelqvist, Kerstin Bergman, Cilla och Rolf Börjlind, Arne Dahl, Mattias Edvardsson, Ingrid Elfberg, Pascal Engman, Caroline Engvall, Pernilla Ericson, Kjell Eriksson, Inger Frimansson, Carin Gerhardsen, Camilla Grebe, Jan Guillou, Anna Jansson, Mari Jungstedt, Anna Karolina, Stieg Larsson, Ulf Lindström, Henning Mankell, Jonas Moström, Håkan Nesser, Anders Roslund, Ninni Schulman, Viveca Sten, Johan Theorin, Aino Trosell, Helene Tursten, Karin Wahlberg, Christina Wahldén, Dag Öhrlund.

Swedish Noir Cocktails kommer att presenteras på Svenska Deckarfestivalen i ett seminarium fredag 11 november med båda författarna, samt Susanne Fellbrink, på scenen. Dessutom presenteras en egen deckarfestivalcocktail – en lyxig och färgglad Sandhamn Spritz inspirerad av Viveca Stens författarskap. Q Bar mixar den gärna till dig!