SvDF22: Diana Gabaldon

Diana Gabaldon är författaren till böckerna bakom den populära TV-serien Outlander. I somras kom den nionde boken, En svärm av tusen bin, i två volymer på 1415 sidor. Så pass spännande äventyr att vi bokade henne till Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 9-12 november!

Diana föddes 1952 i Flagstaff, Arizona, USA med en lärare och sedemera senator till pappa och en kommunchefsdotter till mamma. Redan i skolan ville Diana bli författare, men vågade inte eftersom föräldrarna inte skulle acceptera ett så pass osäkert yrke. Hon utbildade sig inom marinbiologi och zoologi och doktorerade i kvantitativ beteende-ekologi med en uppsats om tallskrikans val av bo (eller som hennes make säger; ”varför fåglar bygger bo där dom gör och varför ingen bryr sig”). Medan hon forskade vid UCLA på slutet av 70-talet skrev hon även serietidningsmanus för Disney, och blev senare professor i naturvetenskap vid Arizona State University under 12 år på avdelningen för miljöstudier. Där blev hon specialist i databaserade vetenskapliga beräkningar, ett område som bara fem andra personer jobbade med i hela världen på den tiden. Hon startade och drev också Science Software, en tidskrift för datorbaserad analys.

Under tiden som forskare och akademiker fick hon skrivträning genom mjukvarurecensioner och populärvetenskapliga artiklar, men 1988 provskrev hon en roman. Som den vetenskapskvinnan hon var skulle hon först skriva en testroman och sedan skriva en annan, riktig roman. För testet valde hon ett fantasy-baserat historiskt tema och Skottland som platsen för handlingen efter att ha tittat på ett avsnitt av Dr Who på TV. Konflikterna 1745 fick bli fond, men då hon upptäckte brister i manuset med hjältinnans lite för moderna åsikter och beteenden, gjorde hon kvinnan till en tidsresenär; ingen skulle ju läsa testromanen ändå. Diana var dock fast bestämd om att avsluta romanen så att hon visste hur det var att skriva en.

Hon skrev romanen dolt för sin make eftersom han höll på att starta ett företag och troligen inte skulle gilla att frun ”slösade” tid på att skriva när det även fanns tre barn att ta hand om. Detta var på slutet av 1980-talet och på en tidig version av internet, CompuServe, fanns ett diskussionsforum för blivande författare. Där klistrade hon in delar av testromanen, fick positivt respons, vilket så småningom ledde till avtal med en litterär agent. Trots att testmanuset inte var klart fick hon ett erbjudande om att ge ut tre böcker. En författares dröm!

Testromanen blev till Outlander (1991), den första i en bokserie som i Sverige är mest känd som TV-serien om Jamie och Claire, som började sändas 2014 (visas på Netflix och Viaplay). Boken blev en sådan succé att Diana sa upp sig året därpå för att skriva på heltid. Hon kan lägga 2-5 år på research inför varje bok, för att historiska detaljer och miljöer ska bli så korrekta som möjligt. Debutboken beskrevs av tidningen Salon som ”det smartaste romantiska science fiction-äventyret någonsin skrivet av en professor med bakgrund i farbror Joakim-serier.”

Outlander-serien utges på 38 språk i 114 länder och har sålts i mer än 30 miljoner exemplar världen över. Böckerna handlar om fältsköterskan Claire Randall som i det andra världskrigets slut kastas tillbaka i tiden. Där träffar hon höglandskrigaren Jamie Fraser i ett 1700-talets Jakobitiska Skottland där man får följa deras gemensamma äventyr. Serien är svår att sätta in i en enskild genre, eftersom den är en romantisk berättelse som varvas med historia, politik, äventyr, brott, krig och science fiction (tidsresor).

I den nionde boken, En svärm av tusen bin, är året 1779 och äntligen har Claire och Jamie återförenats med sin dotter Brianna, hennes man Roger och deras familj. Men den annalkande amerikanska revolutionen hotar idyllen på gården. Tilltagande spänningar och skilda åsikter mellan arrendatorer tyder på att kriget snart kommer att nå även dem. Brianna och Roger oroar sig bland annat över vilka spår de lämnat i sin egen tid. När 1700-talets faror, sjukdomar och krig gör sig påminda börjar de ifrågasätta sitt beslut att resa tillbaka.

Diana Gabaldon medverkar på videolänk från Arizona.

Utgivna böcker (amerikansk utgivning):

Outlander-serien:

 • 1991 Främlingen
 • 1992 Slända i bärnsten
 • 1994 Sjöfararna
 • 1997 Trummornas dån
 • 2001 Det flammande korset
 • 2005 Snö och aska
 • 2009 Som ett eko
 • 2014 Skugga av svek
 • 2021 En svärm av tusen bin

Andra romaner:

 • 2003 Lord John and the Private Matter
 • 2007 Lord John and the Brotherhood of the Blade
 • 2011 The Scottish Prisoner 

Länkar: