Mysdeckarlördag på Knaust

Lördag 12 november blir det både mys och rys på Hotel Knaust när Sveriges mysdeckarelit möter publiken, som strax innan har löst en gåta i hotellets skrymslen och vrån. Dessutom ingår en riktig smarrig fikabuffé i klassisk brittisk Afternoon tea-stajl!

Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, Susanne Fellbrink och Hotel Knaust arrangerar mysdeckarlördag i Stenstan! På förmiddagen löser du en deckargåta på hotellet. Hämta papper och penna i receptionen mellan kl 11 – 13 och följ instruktionerna.

Sedan blir det från kl 13 – 16 mysdeckarprat med några av Sveriges bästa författare i genren; Britt PeruzziKatarina BivaldLotta LuxenburgAnna Breitholtz Monsén och Kerstin Bergman och självklart Sundsvalls egen mysdeckardrottning, Susanne Fellbrink.

Men inte nog med det, Hotel Knaust dukar även upp en buffé med smaskiga, smarriga godsaker, allt som tillhör en riktig Afternoon tea. Det blir både mysigt, rysligt, roligt, smaskigt och bubbligt!

Till mysdeckarlördagen behöver man en egen biljett, den köps på nätet eller via Vängåvans bokhandel. Pris 325 kr.

 

 

Hotell Knaust byggdes efter den stora Sundsvallsbranden 1888, efter ritningar av Sven Malm. Knaust blev det fina hotellet i Sundsvall på träpatronernas tid, känt för sin stora solfjädersformade trappa i carraramarmor mitt emot entrén, där man gärna skålade in nyåret och lät större sällskap fotograferas.

En vanlig myt är att någon, enligt vissa uppgifter en kung, enligt andra en kavallerilöjtnant, ska ha ridit uppför trapporna men enligt Sundsvalls Tidning är den enda bekräftade ridturen att en ponny tagit sig uppför trapporna och sedan fick fraktas ner i bagagehissen.

En av de mest kända gäster som besökt hotellet är Kung Chulalonkorn från Siam (Thailand) som med följe åt lunch på hotellet på ett Sverigebesök den 20 juli 1897. En annan rolig anekdot om hotellet är när föreståndaren lät riva en tegelvägg inne på hotellet för att genomföra en bjudning för ett större sällskap så att de skulle få plats för att strax därefter låta mura upp den igen.

Myten om skvadern, enligt egen utsago skjuten 1874 av flottningsinpektoren Håkan Dahlmark har sitt ursprung en våt kväll just på detta hotell i början av 1900-talet.

Hotellet slog igen 1978, varefter lokalerna bland annat använts som kontor av Patent- och registreringsverkets bolagsbyrå. 2002 blev byggnaden åter hotell i renoverat skick, under namnet Elite Hotel Knaust.