Frågor och svar (FAQ)

Här hittar du vanliga frågor och svar om årets deckarfestival i Sundsvall. På hemsidan hittar du annars mycket information, t.ex. om biljetter, vilka författare som dyker upp och om bokbordet.

Du kan även kontakta oss om du inte hittar svar på dina frågor.

När och var arrangeras Svenska Deckarfestivalen 2022?
Den arrangeras i Sundsvall, i lokalen Aveny som finns i Quality Hotel på Esplanaden 29. Det är samma byggnad som biografen ligger i.

Var köper man biljetter?
Vi rekommenderar förköp för att undvika trängsel. Biljetter köper man antingen i Vängåvans bokhandel på Storgatan 22 i centrala Sundsvall, eller på tickster.se på nätet. Man kan även köpa biljetter i dörren, men vi kan endast ta betald med swish.

Jag har bara ett köpekvitto, räcker det som biljett?
Ja, då får du den riktiga biljetten när du checkar in på festivalen, tillsamman med ett halsband som du hakar biljetten på. Då kan du komma och gå som du vill utan att visa kvitto varje gång. Har du köpt din biljett på Tickster men tappat kvittot, kom till sekretariatet så hjälper vi dig där.

Kan man få rabatt på festivalbiljetterna?
På de ordinarie festivalbiljetterna får medlemmar i föreningen Svenska Deckarfestivalen 20% rabatt (gäller dock inte middagsbiljetter och lördagens Cozy Crime). Skolor får specialpris för elever som kommer till enstaka seminarier. Kontakta oss om du har frågor om detta.

Vilka författare kommer, och vilka dagar medverkar de?
Kolla festivalprogrammet så hittar du alla årets författare, seminarier och programpunkter.

Kan författare X komma till vår skola och föreläsa?
Det är kanske lite sent nu men kontakta oss så ska vi kolla om det är möjligt.

Är det några covid-restriktioner i år?
Nej. Men stanna hemma om du har symptom på förkylning eller liknande.

Ingår mat?
Nej, men du kan i år köpa till en enkel varmrätt onsdag 9 och torsdag 10 november (endast förköp). För 195 kr får du varm mat, bröd, smör, kaffe, te på plats i festivallokalen, mellan kl 17.00 och 18.00. Du kan alltså gå rätt från jobbet till festivalen och äta hos oss. Under övrig festivaltid ingår kaffe. Det går också att köpa lunch, middag och fika i hotellets Q.bar (restaurangen på bottenvåningen) om man vill.

Hur bokar jag rum till specialpris?
Skicka ett email till madelene.bouvin@choice.se direkt och uppge bokningskoden ’deckarfestivalen 2022’ så får du ett bättre pris på övernattning.

Jag har veckopass/festivalpass, kan jag lösa deckargåten på Knaust då?
Lördagens mysdeckarevenemang på Knaust kräver egen biljett då en riktig smarrig fikabuffé ingår och den kostar lite extra. Lördagsbiljetten kostar 325 kr men då ingår även en trevlig stund med sex av Sveriges främsta mysdeckarförfattare; Britt Peruzzi, Katarina Bivald, Lotta Luxenburg, Anna Breitholtz Monsén och Kerstin Bergman under ledning av Susanne Fellbrink.

Kan man köpa böcker av författarna som kommer?
Ja, absolut och de flesta författare signerar gärna. Det går även bra att köpa en extra signerad bok och ge bort som julklapp. Böckerna kan dock inte betalas med kontanter, utan bara med swish. Av praktiska skäl har vi bara författarnas senaste böcker på plats, men du hittar det mesta hos Vängåvans bokhandel på Storgatan 22.

Kommer ni att visa årets festival på nätet?
Det blir inga direktsändningar på internet i år.

Hur tar man sig till Sundsvall och Quality Hotel?
Vi har en egen sida för transportinformation. Quality ligger på Esplanaden 29 och det tar ca 10 minuter att gå från järnvägsstationen och den nya bussterminalen. I Sundsvall kan det vara svårt att parkera en bil billigt och längre än 2 timmar i gatorna runt Quality, men på Stuvaren (bredvid det gamla casinot och Bolagsverket) eller i Inre hamnen går det att parkera hela dagen för en rimlig peng, ca 30 kr. Därifrån är det ca 10 minuter att gå till Quality. Hotellet har eget p-hus som kostar 160 SEK per dygn.

Hur följer jag deckarfestivalen på sociala medier?
Våra konton finns på Facebook och på Instagram. Videoklipp från föregående festivaler finns på Youtube.