SvDF22: Peter May

En skotte som arbetar i Frankrike och är medlem i de kinesiska deckarförfattarnas förening, det är Peter May i ett nötskal. Han skrev om hur London stängdes ner av ett virus 15 år innan pandemin och har kanske andra skräckidéer på gång? Lyssna på Peter May på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall 9-12 november!

Peter May (f. 1951 i Glasgow) är en flerfaldigt prisbelönt skotsk romanförfattare, vars böcker sålt i över 12 miljoner exemplar världen över. Hans trilogi om Edinburgh-polisen Finlay Macleod har hyllats av kritikerna både internationellt och i Sverige, och har vunnit en rad priser, bland annat Cezam-priset i Frankrike och The Barry Award som Årets bästa kriminalroman i USA.

Peter May var redan under uppväxten inriktad på att bli författare, men valde att bli journalist för att kunna försörja sig på skrivandet. Som 19-årig ung man försökte han skriva sin första roman; den skickades till ett förlag men blev refuserad, visserligen med många positiva ord på köpet. Två år senare utsågs han till Årets unga journalist i Skottland och fick skrivuppdrag från tidningarna The Scotsman och Glasgow Evening Times. Fortfarande ung, som 26-årig journalist 1978, skrev han sin första utgivna roman, The reporter, som blev såpass uppmärksammad att BBC beställde en TV-serie baserad på boken. Samma år lämnade May journalistiken för att skriva TV-manus på heltid.

De nästa 15 åren skrev May stort och smått för olika TV-bolag och finns i för- eller eftertexterna till över 1000 avsnitt. Han skapade och skrev flera stora TV-serier, t.ex. 99 avsnitt av tvåloperan Machair, den första TV-serien på gaeliska språket som sågs av 33% av skottarna til trots för att bara 2% av dom pratade gaeliska.

1996 lämnade May TV-världen för att skriva romaner. Den första bokserien handlade om den gåtfulle kinesiska detektiven Li Yan och Dr Margaret Campbell, amerikansk patolog. May reser världen runt för att researcha och konsulterar FBI, kriminaltekniker, läkare, kriminologer, poliser och rättsmediciner för att detaljerna ska bli så korrekta som möjligt. För detta är May den enda västliga författaren som har fått medlemskap i de kinesiska deckarförfattarnas förening.

Mays helt fristående thriller, Lockdown, utgavs 2020 och handlar om hur London stängs ner under en global pandemi. Boken blev dock inte skriven under början av pandemin, den blev skriven 2005 men ble refuserad av flera förlag eftersom den ansågs ”för orealistisk”. Några veckor in i den verkliga pandemin kom May på att han hade en pandemithriller liggande i lådorna. ”Min redaktör läste boken över natten och föll nästan av stolen och sa vi borde ge ut boken på en gång”, sa Peter May till CNN.

Peter Mays aktuella bok, Stjärnkocken, är femte boken i serien om Enzo Macleod, den halvt italienska, halvt skotska biologiprofessorn som tidigare var kriminaltekniker och som nu verkar i Toulouse i Frankrike där han applicerar vetenskapliga metoder för att lösa gamla fall. Enzo Macleod är dock inte i släkt med Finlay Macleod och böckerna är lite annorlunda med både spänning och humor.

Enzo är en komplex person som dras med en svår förlust men försöker att dölja det med stora ord och mod, som ofta försätter honom i svåra situationer. Hans utredningar gynnas av hans formidabla intellekt men kan också hindras av hans brist på tålamod och takt, hans nolltolerans för franska byråkrater och hans eget trassliga känsloliv.

Handlingen i Stjärnkocken:

När Frankrikes mest hyllade kock, Marc Fraysse, kallade in världspressen för att göra ett viktigt tillkännagivande sa ryktet att han var på väg att förlora en av sina tre åtråvärda Michelin-stjärnor. Men när journalisterna kom fram till Fraysses restaurang – avlägset belägen på en vulkanisk platå i Centralmassivet – möttes de i stället av nyheten att den store stjärnkocken blivit mördad. Tillkännagivandet förblev ett mysterium, och sju år senare är mördarens identitet fortfarande en gåta.

I Stjärnkocken kastar sig Enzo Macleod in i den intrigtäta värld som omger den franska restaurangkulturen, la haute cuisine. Han följer Fraysses spår över den snöiga bergsplatån. Men utredandet av de komplexa relationerna kring den briljante och undanglidande kocken – en älskarinna, en svartsjuk hustru, en bitter matkritiker – visar sig också öppna upp sår ur Macleods eget förflutna.

Peter May bor och skriver i Frankrike.

Utgivna böcker (originalutgivning):

The China Thrillers:

 • 1999 The Firemaker
 • 2000 The Fourth Sacrifice
 • 2000 The Killing Room
 • 2002 Snakehead
 • 2003 The Runner
 • 2004 Chinese Whispers
 • 2010 The Ghost Marriage

The Enzo Files:

 • 2006 Extraordinary People / Dry Bones
 • 2007 The Critic / A Vintage Corpse
 • 2008 Blacklight Blue
 • 2010 Freeze Frame
 • 2010 Blowback (på svenska 2022 som Stjärnkocken)
 • 2017 Cast Iron
 • 2021 The Night Gate

Lewis-trilogin:

 • 2009 The Blackhouse
 • 2011 The Lewis Man
 • 2012 The Chessmen

Fristående romaner:

 • 1978 The Reporter
 • 1979 Fallen Hero
 • 1981 The Man with No Face / Hidden Faces
 • 1992 The Noble Path
 • 2010 Virtually Dead
 • 2013 Entry Island
 • 2015 Runaway
 • 2016 Coffin Road
 • 2018 I’ll Keep You Safe
 • 2020 A Silent Death
 • 2020 Lockdown

Länkar: