Recension: Än porlar mörka vatten av Susanne Fellbrink

Mello-mord i Medelpad? Det är sånt som kan hända, åtminstone i Susanne Fellbrinks femte bok om Cilla Fallander, med handling från Sundsvall. Hon för även in narcissistiska mytomaner och den hemska sjukdommen ALS i handlingen. Mer om detta och Än porlar mörka vatten på Svenska Deckarfestivalen, 9 – 12 november.

Med Än porlar mörka vatten har Susanne Fellbrink hunnit fram till femte delen i sin serie om Cilla Fallander (boken finns i handeln från 8 november). Det inträffar inte alltför ofta för mig, prioriterar gärna nya författare, men det är intressant att följa utvecklingen av ett författarskap över flera böcker. Det kan gå olika vägar men här finns en progression på flera plan. Förståelsen för den självbiografiskt färgade huvudpersonen djupnar, skildringen blir mer naken om man så vill, vilket visar på ett starkare självförtroende och ett större mod. Detsamma gäller en skarpare skildring av den nöjesbransch som både Cilla och författaren har omfattande erfarenheter av, med dess goda och onda sidor. Det gäller även utvecklingen av hantverket där författaren blir tryggare i konstruktionen och inser vad som är hennes starkaste sidor.

Utöver själva fallet och huvudpersonens utveckling bygger Susanne Fellbrink in ett tredje element som berörande tema. I förra boken var det ett triumvirat av tre mycket olika kvinnor, Milly, Julia och Alva. I den nya finns i stället två olika sjukdomstillstånd: narcissistiska mytomaner (möjligen ibland kallade psykopater) är extremt otrevliga att stöta på i verkligheten men kan vara tacksamma karaktärer i fiktionen, och ALS (amyotrofisk lateralskleros), en riktigt hemsk sjukdom på helt andra sätt. Bägge blir trovärdigt levande i den här texten och bidrar starkt till läsintresset.

De tidigare delarna har haft var sin tydlig och känd plats i Sundsvall som geografiskt nav för berättelsen (lätt modifierade). I den förra boken var det festlokalen Plan Tre vid Storgatan i centrala Sundsvall (i verkligheten hette den Våningen som Susanne Fellbrink drev 2006-2011). I den nya boken är vi kvar på Plan Tre men det är några år senare, det är dags för avslutning, Cilla orkar inte längre, trots allt slit går det inte att få någon lönsamhet, inte minst hyreskostnaderna är alldeles för höga så i januari bestämmer hon sig för att inte förlänga avtalet; i mitten av juni är det slut på verksamheten och sedan har hon två veckor på sig att röja innan nycklarna ska lämnas över vid halvårsskiftet.

Det blir en hektisk sista vår med många bokade event som blir krävande för Cilla och hennes medarbetare, framgångar och problem varvas och hela tiden finns en oro inför framtiden; vad ska hon göra när dessa intensiva år är över?

Cilla har dock fått uppdraget att ansvara för välkomstfesten inför deltävlingen i Melodifestivalen i Sundsvall. Välkomstfesten genomförs torsdag 27 februari och bland gästerna finns många kända artister och potentater i Nöjessverige så det är ett viktigt uppdrag. Det är Mona från produktionsbolaget som varit Cillas uppdragivare och hela processen har varit hemsk, Mona har kommit med det ena konstiga kravet efter det andra och hela tiden ändrat förutsättningarna.

Ett par dagar efter Mellofesten får Cilla reda på att Mona är död, hon har tydligen drunknat i badkaret på sitt hotellrum.

Under sommaren och hösten drabbas Cilla av många svårförklarliga händelser; uppdrag försvinner oväntat, vänner drar sig undan och till och med hennes stabila äktenskap med Henke hamnar i kris. Hela hennes liv förvandlas till en stor härva av lögner och svek. På sommaren spelar hon in en ny skiva som ingen verkar vilja spela eller lyssna på. Hon funderar över sitt liv ”Hon har aldrig varit rädd för att misslyckas. Hon är tvärtom i stället rädd för att lyckas.” Det känns både insiktsfullt och välformulerat för att beskriva människan Cilla (och författaren).

Hårdkokt är inte denna författares hemmaplan men spännande blir det allt eftersom nya pusselbitar avslöjas under hösten och vintern på vägen mot en riktigt dramatisk upplösning i början av februari, till och med inkluderande en biljakt. Alla läsare är bara att gratulera; det här är Susanne Fellbrinks bästa bok hittills!

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Än porlar mörka vatten
  • Författare: Susanne Fellbrink
  • Utgivningsdag: 2022-11-08
  • Förlag: Bokfabriken
  • Antal sidor: 381

Länkar: