Recension: Slottet av Anna Breitholtz Monsén

Är 80-talet det nya 50-talet när det gäller nostalgi? Testa Slottet så får du kanske ett hum om det, eller om du inte är nostalgisk så bjuds du på riktigt underhållande läsning, tycker vår recensent inför Anna Breitholtz Monsén på Svenska Deckarfestivalen, 9 – 12 november. 

I nya Slottet får vi återvända till fiktiva Sandinge på skånska västkusten, delvis inspirerad av Ängelholm där författaren Anna Breitholtz Monsén själv är bosatt, och som först såg dagens ljus i hennes framgångsrika debut Stranden (2021). Vi får också återse Lina Lantz, tidigare framgångsrik polis i Stockholm och livvakt i Norge, som tar hand om sina trauman i det hus med vidhängande kattpensionat som hon ärvt, en intressant återvändare som tänkt sig ett kort besök för att sälja men blivit kvar. Hennes närmaste släkting är morfar Eskil, tidigare polis, nittiotvå år men fortfarande oftast intellektuellt vital även om kroppen numera kräver en rullstol. Lina och Eskil delar mycket speciella savantartade förmågor när det gäller mönster, detaljer och matematik.

De är en mycket förtjusande duo som denna gång hamnar i ett fall där allt kretsar kring slottet Sindstaholm som funnits i ätten Syderhielms ägo i århundraden. I en svart sopsäck påträffas kvarlevorna av en okänd person på slottets mark och samtidigt anmäls slottets nuvarande ägarinna, åttioåriga Tyra Syderhielm, försvunnen. Det blir en vindlande berättelse med många spår, både roande och spännande, med en del bonus i form av intressant kvinnohistoria.

Precis som i debuten rör sig berättelsen i två tidsplan, här nutid och 1985, i bägge fallen i huvudsak under tiden innan jul. I de historiska kapitlen möter vi syskonen Carl och Caroline Syderhielm som är tillbaka på slottet efter en period på tio år då de bott i en frireligiös sekt i Småland med tyranniske fadern Johannes och nervklena mamma Elisabeth. Syskonen har det inte lätt, mobboffer i skolan och livrädda för Johannes bestraffningar, deras enda skydd är mormor Tyra, fortfarande smärt och vacker, samtidigt en stark matriark och slottsfru. Under julhelgen försvinner Johannes, han lämnar efter sig ett brev där han säger att han flyttar till en församling i USA, han står inte ut med det ogudaktiga levernet på slottet.

Det blir mycket värre på vägen men det ingår i konceptet, det här är ett pussel och för att bli intressant måste ett pussel innehålla många bitar. Och författaren håller reda på alla bitarna på ett skickligt sätt som ger oss läsare en roande resa.

Jag tror att alla som skriver har en del ord eller fenomen som hellre än andra dyker upp i texterna och det kan vara rätt kul att upptäcka dem. I Sandinge haglar det till exempel ovanligt frekvent; jag har ingen aning om varför men kanske har ljudet av en hagelstorm någon särskild betydelse för den här författaren. Annat överfrekvent handlar mer om en sorts diffusion eller virus i språkets successiva förändring; just nu finns till exempel en grasserande missuppfattning i både böcker och dagspress: tron att ”flertalet” är synonymt med ”många” eller ”flera” vilket också drabbat denna text som annars är mycket välskriven.

Jag tycker den här boken är snäppet bättre än debuten, inte minst miljön, ett slott med många hemligheter är väldigt lockande, och familjen Syderhielm, en ätt med minst lika många hemligheter i sin historia. Komplexiteten gör pusslet intressant och när de sista bitarna läggs förändras helhetsbilden i flera omgångar. Möjligen är de speciella förmågor som Lina och Eskil delar något underutnyttjade här, jämfört med den förra boken, men det hindrar inte att det här är riktigt underhållande läsning.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: Slottet
  • Författare: Anna Breitholtz Monsén
  • Utgivningsdag: 2022-10-20
  • Förlag: Bokfabriken
  • Antal sidor: 414

Länkar: