Recension: I dina händer av Malin Persson Giolito

Efter lång väntan finns äntligen en ny bok av Malin Persson Giolito ute. På sitt sätt är I dina händer en berättelse om gängbrottslighet, det är också en berättelse om ett sönderfallande samhälle med växande klassklyftor. Mer om detta och boken på Svenska Deckarfestivalen, 9 – 12 november.

I centrum av berättelsen finns Dogge och Billy, två sexåriga pojkar som mot alla odds blir allra bästa vänner och som håller samman fram tills de är fjorton. Då dör Billy, skjuten av Dogge. Man skulle kanske kunna tro att det är att spoila slutet av en historia, upplösningen, men det är introt på en urstark text som handlar om hur det kunde gå så illa. Den är ett lysande exempel på skönlitteraturens kraft när det gäller att genom det djupt personliga, det är en hel del människor vi kommer nära under läsningens gång, gestalta det generella på sätt som både skapar starka känslor och viktiga insikter.

Platsen för berättelsen är Stockholms förorter, fiktiva Våringe och Rönnviken, två helt olika världar som skiljs åt av den åttafiliga motorvägen under vilken det finns en tunnel med vilken man kan ta sig mellan dessa världar. ”I Våringe är det lätt att dö, men jävligt svårt att leva”, där härskar betongen, där bor människor från många länder, där är kriminaliteten hög. Rönnviken är motsatsen med sekelskiftesvillor med sjöutsikt, golfbana, ett privat gymnasium med specialprogram för internationell ekonomi och många andra resurser. Kanske en smula övertydligt, men kontrasterna fungerar väl för denna berättelse.

Billy bor hos sin mamma Leila, storasyster Aisha, lillasyster Rawdah och lillebror Tusane. Pappa Isak är ute ur bilden, han ställde till alltför många problem, men Leyla sliter hårt för att ta ansvar för sin familj och även om lägenheten i Våringe är liten och även om de har ont om pengar gör hon allt för att deras vardag ska fungera. Hon tar gärna med barnen genom gångtunneln till en fin lekplats på andra sidan i Rönnviken. Billy är sex år när han träffar jämnåriga Dogge på denna lekplats och de blir en svart-vit duo som kommer att hålla samman under åren och behålla lekplatsen som sin mötesplats.

Dogge heter egentligen Douglas Arnfeldt och bor bara ett hundratal meter från lekplatsen med pappa Leo och mamma Jill i en stor vacker sekelskiftesvilla som funnits länge i Leos familj. Föräldrarna låter ofta Dogge gå ensam till lekplatsen trots att han bara är sex år.

Författaren är så skicklig i sin karaktärsutveckling, och genom karaktärnas ögon får vi olika perspektiv på det som händer under de åtta åren fram till katastrofen. Vi rör oss hela tiden mellan olika berättarröster och samtidigt fram och tillbaka i tiden. Det är starkt och resan ner i helvetet är trovärdig, inte minst människornas olika sätt att förhålla sig till riktigt svåra utmaningar, vissa reser sig och vissa går under, är verklighetstroget komplex. Detsamma gäller det mer generella, den samhällsutveckling som möjliggör detta helvete. Tycker också mycket om titeln; ”i dina händer” återkommer på flera håll i Psaltaren och betyder här, i överförd betydelse, att våra barns framtid ligger i våra händer, den är vårt gemensamma ansvar.

Det är helt enkelt en riktigt imponerande bok som det är en ynnest att få läsa.

Anders Kapp

Bokfakta:

  • Titel: I dina händer
  • Författare: Malin Persson Giolito
  • Utgivningsdag: 2022-02-22
  • Förlag: Wahlström & Widstrand
  • Antal sidor: 407

Länkar: