SvDF22: Hans-Olov Öberg

Dryckesförfattare, förläggare och finansanlytiker, samt deckarförfattare och maratonlöpare. Hans-Olov Öberg har många strängar på sin lyra men på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall är det deckardrinker ni får höra mer om, rakt från den nya deckarcocktailboken!

Hans-Olov Öberg är född 1964 i Skultuna och är författare, förläggare och finansanlytiker. Han är utbildad vid Handelshögskolan i Stockholm och inledde sin karriär på S-E-Bankens huvudkontor. Därefter verkade han som ekonomijournalist på Affärsvärlden fram till 1997 då han gav sig in i finansbranschen på allvar, via anställningar på bland annat Deutsche Morgan Grenfell (Senare Deutsche Bank Equities), Folksam Kapitalförvaltning och HQ Bank.

År 2001 grundade Öberg Kalla Kulor Förlag tillsammans med bland andra Robert Aschberg. Förlaget bytte 2017 namn till Southside Stories och driver därtill imprinten Lavender Lit sedan 2014 och Spritz Lit – med dryckesböcker som specialitet – sedan 2021.

2001 år debuterade han även som thrillerförfattare med romanen En gudabenådad bullshitter (senare utgiven i ny upplaga som En jagad man). Under åren som gått sedan dess har han (ibland tillsammans med andra) varit mycket produktiv med 37 utgivna titlar inom olika genrer: bland annat spänning, finans, fotboll, musik och mat & dryck. Det är framför allt inom det sistnämnda, dryck, som han varit mycket framgångsrik under senare år.

2018 kom Jakten på en perfekt Gin & Tonic som året därpå utsågs till Världens Bästa Ginbok vid International Gourmand Awards i Macau.

2020 kom Jakten på en perfekt Dry Martini, skriven tillsammans med Emil Åreng, som utsågs till Sveriges bästa cocktailbok och året därpå fick utmärkelsen ”Best in the world – Cocktail Books”. Samma år gav han också ut Den lille ginspiratören tillsammans med Hans von Corswant.

2021 var det dags för Gin & Tonic till tusen som utsågs till Sveriges bästa cocktailbok och året därpå utsåg International Gourmand Awards den till ”Best in World, Cocktailbooks”. Samma år kom han ut med Börsens Bartender som utsågs till Sveriges Bästa Dryckesbok alla kategorier och senare till utsågs till Best in the world i klassen ”Bästa Dryckesbok Alla kategorier”.

Och nu alltså även Swedish Noir Cocktails tillsammans med Kerstin Bergman.

Utöver rollerna som författare och förläggare är Hans-Olov Öberg också jazz- och bluesmusiker och krönikör för Hammarby Fotboll, han har sprungit ett antal maratonlopp och spelar regelbundet fotboll i FC Kalla Kulor. Fast när han var liten ville han helst bli operasångare. Eller Elvis Presley.

Hans-Olov Öberg är gift med Camilla och de har två barn. Familjen bor på Södermalm i Stockholm samt utanför Strängnäs.

Länkar: