Recension: Swedish Noir Cocktails

Shaken, not stirred! Deckardrycker är en grej och det skriver deckarexperten Kerstin Bergman om i boken hon nyss gav ut tillsamman med drinkförfattaren Hans-Olov Öberg. Mer om detta och vilken cocktail olika deckarförfattare gillar på Svenska Deckarfestivalen i Sundsvall, 9 – 12 november.

Dryckesböcker har jag aldrig skrivit om förut men skriver en hel del om spänningslitteratur så just Swedish Noir Cocktails kan jag inte riktigt låta bli. Det är landets ledande deckarexpert Kerstin Bergman, även författare, som i samverkan med Hans-Olov Öberg, dränkt i internationella priser för sina dryckesböcker under senare år, som tillsammans levererar något nyskapande och spännande. Här får vi den moderna svenska spänningslitteraturens historia, presentationer av 33 författare, de flesta aktiva och två avlidna, samt lika många cocktailrecept som inspirerats av de olika författarskapen.

Boken inleds med en väldigt snygg text som placerar oss i en stämningsfylld bar där den svenska deckareliten samlats. Sedan följer några olika delar som bäddar för fortsättningen. Först får vi en mästerlig översikt över den svenska deckarscenen; på bara fyra sidor ger Kerstin Bergman (antar jag) en historik över de senaste tre decenniernas utveckling av hur denna internationella succé, det svenska spänningsundret, växt fram genom olika författarskap och olika trender.

Därefter får vi tränga lite djupare inom begreppet Swedish Noir där den senare delen av begreppet använts och används till mycket runt om i världen så vad kan det egentligen betyda och vad kan det särpräglat svenska vara? På en stark kunskapsplattform får vi en text som undviker långrandighet och snabbt ger intressanta insikter.

Därefter närmar vi oss dryckerna. Den trasiga deckaren / polisen som dricker alldeles för mycket har vi träffat många gånger, det är en av genrens stereotyper. Men här borrar författarna mycket djupare än så. Här finns en imponerande genomgång av hur drycker förekommer inom svensk spänningslitteratur med mängder av intressanta citat.

Den akademiska världen (och flera andra) älskar metoder, gärna med något tjusigt namn som skapar trovärdighet (eller illusioner av trovärdighet), det är i sig självt en stor genre som innehåller mängder av böcker. Jag är rätt stolt över att jag fick igenom ”Ältandets metod” i min egen doktorsavhandling och har roat mig med liknande i andra sammanhang. När vi här får möta CTP-metoden, Crime Testifyer Pentagram, skrattar jag alltså förtjust. Som framgår av namnet är det en metod som utgörs av fem delar, fem olika aspekter av ett författarskap som utgör grunderna för hur bokens cocktailrecept ska byggas upp

Därefter kommer bokens kärna: 33 uppslag, vart och ett för de medverkande författarna, med välskrivna och kortfattade presentationer av författarskapen som glider över till aspekter som förklarar de olika cocktailrecepten. Därtill en vacker bild av resultatet.

Jag vågar mig inte på att ha åsikter om alla dessa cocktailrecept, för det saknar jag kompetens. Men vackert är det, underbara bilder tagna av Hans-Olov Öberg. Och så lockande är det att jag kanske måste prova en del. Känns som en välkommen present eller julklapp till många.

Bokfakta:

  • Titel: Swedish Noir Cocktails
  • Författare: Kerstin Bergman och Hans-Olov Öberg
  • Utgivningsdag: 2022-09-21
  • Förlag: Spritz Lit
  • Antal sidor: 118

Länkar: